Svet má svoj prvý a zatiaľ jediný mestský národný park. Viete, kde?

Tento titul obdržala svetová metropola len prednedávnom. Prvým mestským národným parkom na svete sa 22. júla 2019 stal Londýn.

Idea podporuje všeobecnú potrebu ochrany životného prostredia, života na princípoch ekologickej udržateľnosti a zmiernenia klimatickej krízy.

St. James Park/Wikimedia Commons
St. James Park/Wikimedia Commons

Na začiatku bola úvaha

S myšlienkou premeny Londýna na národný mestský park prišiel v roku 2013 bývalý učiteľ zemepisu Daniel Raven-Ellison.

Zamýšľal sa nad tým, prečo aj mestské územia nemajú možnosť stať sa chránenými alebo národnými parkami. Svoju úvahu premenil na cieľ a v roku 2014 odštartoval crowdfundingovú kampaň, ktorou chcel hlavnému mestu Veľkej Británie tento „titul“ vybojovať.

Podporu svojej idey získal aj od poslancov anglického parlamentu, ktorí pochádzajú z Londýna a aj od starostu mesta Sadiqa Khana.

„Uvažujme o Londýne nielen ako o politickom, kultúrnom či ekonomickom, ale aj ako o ekologickom centre,“ píše na oficiálnej stránke nadácie na podporu vzniku národného mestského parku Daniel Raven-Ellison.

 

Zeleňou za kvalitnejší život v meste

Dlhodobým cieľom vedenia mesta je premeniť Londýn na najpestrejší, najzelenší a inšpiratívny mestský ekosystém na svete.

Žije tu približne deväť miliónov ľudí, no zároveň tu rastie takmer rovnaký počet stromov, odhaduje sa na viac ako 8 miliónov. Okrem ľudí si tu spokojne nažíva vyše 14 000 živočíšnych druhov a 49 percent územia mesta pokrýva zeleň. Tvoria ju golfové ihriská, 3000 parkov či 3,5 milióna záhrad.

Mesto však chce do roku 2050 navýšiť množstvo zelených plôch na viac ako polovicu a tak do mestského plánovania zahŕňa zasadzovanie zelene na múry, strechy domov a vytváranie žijúcich biotopov.

 

Hnutie s názvom London National Park City vyzýva obyvateľov mesta, aby do svojho okolia zakomponovali zeleň rôznymi spôsobmi. Radí, aby vytvárali kŕmidlá pre vtáky, sadili kvety v záhradách a na balkónoch, recyklovali, využívali mestskú hromadnú dopravu, bicykle a menej áut, chodili pešo alebo dekorovali verejné priestory vlastnoručne vyrobenými lavičkami či umeleckými dielami a organizovali malé akcie ako napríklad pikniky na vlastnú päsť.

Zelenšie mesto s príjemnejším ovzduším a vzhľadom má zároveň prilákať ešte viac turistov a nadchnúť pre pobyt v meste aj obyvateľov Londýna. Rovnakými princípmi sa však už dnes môžu riadiť aj ďalšie mestá vo svete.

 

Skúmal vlastné pocity

„Mestské prostredie je rovnako dôležité ako pralesy, polárne oblasti alebo púšte. Nemali by sme sa odcudzovať prírode len preto, že sme na tejto zemi dominantným živočíšnym druhom,“ vyhlásil Raven-Ellison. „Zaliať“ mesto zeleňou je v súčanosti nutné.

Spolu so svojimi spolupracovníkmi Raven-Ellison vyjadril obavy o budúcnosť obyvateľov miest po celom svete. Problémom je znečistený vzduch, ale aj mentálne poruchy u detí, ktoré sú často spôsobené napríklad ich pasivitou a tým, že nemajú okolo seba dostatočne kvalitný priestor na hranie sa na čerstvom vzduchu.

 

Bývalý učiteľ a geograf precestoval množstvo miest v rodnej krajine a robil pokusy, aby zistil, ako jeho mozog reaguje na prostredie, v ktorom sa nachádza. Prešiel viac ako 1686 kilometrov, polovicu času trávil v prírodných parkoch a druhú polovicu v mestskom prostredí. Zistil, že najlepšie sa cíti v zalesnených oblastiach, ktoré sú však zakomponované do mestského prostredia.

Dobrou správou je, že mesto Londýn svojou iniciatívou motivuje k zelenšej budúcnosti aj ďalšie mestá. O získanie titulu mestského národného parku sa uchádzajú prostredníctvom kampaní aj ďalšie mestá, napríklad Newcastle upon Tyne alebo aj Glasgow v Škótsku.