Taliansky viac ako 7000 km dlhý trail bude spájať všetky národné parky

Rok 2020 „prefackal“ turizmus po celom svete. To, čo bežne plnilo štátne kasy, s čím sa vždy počítalo, sa zrazu zastavilo. Uzavreté hranice uväznili ľudí vo svojich krajinách. S novou situáciou sa tak prirodzene začalo meniť aj cestovateľské správanie. Túžba utiecť čo najďalej od pojmov pandémia a nakazený, vyhnala mnohých ľudí hľadať pokoj a duševnú rovnováhu do prírody.

Zvýšený záujem o pobyt v prírode si všimli aj štátni predstavitelia v Taliansku. Podľa štatistík uskutočnených v minulom roku viac ako 27 miliónov Talianov (takmer polovica obyvateľstva) strávilo svoju letnú dovolenku na turistike. Krajina, ktorá počas prvej vlny pandémie zažila v ramci Európy najprísnejší lockdown, sa tak rozhodla konať. V spolupráci s Talianskym vysokohorským klubom (AIC) predstavila plán prepojiť jedným hlavným trailom všetkých 25 národných parkov (vrátane tých na Sardínii a Sicílii) a všetkých 20 regiónov Talianska.

Sentiero dei Parchi

Nový trail Sentiero dei Parchi bude viesť aj po už existujúcich turistických trasách Sentiero Italia (6 166 km), trailu, ktorý bol vybudovaný v 90-tych rokoch a prepája 16 z 25 národných parkov. Turististické chodníky Sentiero Italia však odvtedy neprešli takmer žiadnou významnejšou úpravou, ich rekonštrukcia je preto nevyhnutná. To, o čo sa však doteraz starali len dobrovoľníci, je teraz v záujme samotného štátu, ktorý neváha a na tento veľkolepý plán počíta s predbežnými nákladmi vo výške 35 miliónov Eur. Podľa AIC je to vôbec po prvý krát, čo sa Talianska vláda zaujíma o projekt takéhoto typu.

Podľa slov Ministra životného prostredia Sergia Costa, táto investícia ukáže

„ako veľmi sa zaujímame o naše prírodné bohatstvo a biodiverzitu v súlade s udržateľným cestovným ruchom a to predovšetkým v súčasnej po-Covid-ovej dobe, kedy všetci cítime potrebu byť viac na čerstvom vzduchu“.

Predpokladaný termín ukončenia prác je plánovaný na rok 2033. Trail bude tak so svojimi viac ako 7 000 km dvojnásobne dlhší ako napríklad populárny Apalačský trail v USA.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Angelo Legnani (@angelolegnani)

Opravou chodníkoV to nekončí

Peniaze z plánovaného rozpočtu sa plánujú použiť na vybudovanie nových a rekonštrukciu existujúcich chodníkov. Cieľom projektu je však vybudovať aj infraštruktúru, ktorá priláka väčšiu skupinu „niekoľkodňových turistov“. Pozdĺž trate sa preto počíta aj s vybudovaním siete menších hotelov a na niektorých miestach v rámci národných parkov aj s Bed & Breakfast nocľahov. Samozrejmosťou by mala byť aj úprava chodníkov pre ľudí na vozíčkoch.

Putovanie krajinou po Sentiero dei Parchi bude nezabudnuteľné. Každý región Talianska ponúka svoje vlastné bohatstvo. Pestrú kuchyňu, nádhernú prírodu, tisíce rokov starú kultúru. Dokonalý mix všetkého v rámci jedinej krajiny, ktorý sa rozhodne oplatí vidieť.