Tanzánia plánuje postaviť lanovku na Kilimanjaro

Výstupy na najvyššie hory sveta sú čoraz populárnejšie. Tisíce nadšencov sa každoročne pokúšajú pokoriť svoje hranice, splniť si svoj životný sen či dokázať sebe i svetu, že na to majú.

Popularita výstupov je zlatou baňou aj pre pokladnicu samotnej krajiny. Nie je však všetko zlato čo sa blyští. Svedkami temnej stránky honby za príjmami sme mohli byť počas tohtoročnej sezóny na Mount Evereste. Fotky „zápch“ cestou na vrchol obleteli celý svet. Žiaľ čakanie v rade si vyžiadalo aj niekoľko životov.

S cieľom prilákať ešte väčší počet turistov, predstavila Tanzánia svoj plán vybudovať lanovku na Kilimanjaro. Podľa slov tajomníka ministra pre prírodné zdroje a turizmus Constantine Konyasu by vďaka lanovke mohli uskutočniť výstup aj menej zdatní turisti.

Na dosah vrcholu, no za akú cenu...

Výstup na Kilimanjaro láka ročne viac ako 50 000 návštevníkov. Vybudovanie lanovky by podľa odhadov zvýšil počet turistov o 50 %. Miestni sprievodcovia sa však obávajú, že dopyt po ich službách vďaka lanovke poklesne. Tým by utrpela životná úroveň mnohých obyvateľov žijúcich v okolí hory.

Lanovka by nemala siahať na najvyšší vrchol hory – Uhuru Peak (5 895 m) ale na nižší bod ako napríklad Shira Plateau (3962 m), odkiaľ by si turisti mohli vychutnať krásne výhľady na okolie. A to aj tí, ktorí neplánujú výstup až na vrchol. Zároveň by bol pre nich výstup lacnejší. Nemuseli by platiť za tím nosičov a sprievodcov, ale len za jazdu na lanovke. Otázkou však je, ako by telo zareagovalo na rýchlu zmenu nadmorskej výšky.

Kontroverzný plán, ktorý Tanzánia predstavila, pobúril širokú verejnosť. Stratí výstup na najvyššiu horu Afriky svoje čaro? Utrpí príroda ďalšiu ranu v podobe väčších más turistov? Stane sa Kilimanjaro ďalším košom na odpad?

Zdroj foto: Amoghavarsha JS