Ťatliakova chata | Túra, na bicykli, história

Ťatliakova chata, medzi turistami nazývana „Ťatliačka“ (1374 m) sa nachádza na strategickom mieste uprostred turistických trás priamo v srdci Roháčskej doliny. Navyše leží pri malebnom Ťatliakovom jazere. Chata je prirodzeným východiskovým bodom na turistiku na Roháčske plesá, Rákoň, Ostrý Roháč, Plačlivé či Volovec. Nakoľko priamo k chate vedie asfaltová cesta, chata je obľúbeným miestom aj pre cyklistov.

Tu však treba upozorniť, že hoci na chatu vedie asfaltka, možno sa sem dostať iba peši. Pre autá je cesta uzavretá (okrem zásobovania). Od parkoviska Pod Spálenou alebo od autobusovej zástavky - SAD Zverovka sa sem možno dostať po červenej značke za približne 1,5 hodiny.

Odkiaľ vyraziť?

Štartom pre návštevu Ťatliakovej chaty býva zvyčajne pre motorizovaných turistov parkovisko Pod Spálenou. Pre tých, čo idú autobusom zo Zuberca je to zastávka SAD Zverovka, rázcestie. Ďalej treba pokračovať na Rázcestie Šindľovec (1087 m), bývalé parkovisko s bufetom, ktoré je už dnes prístupné iba peši. 

Ak vyrážate z autobusovej zastávky SAD Zverovka, rázcestie, na Rázcestie Šindľovec sa dostanete po asfaltke po červenej značke. Ak ste odparkovali auto na parkingu Pod Spálenou, dostanete sa na Rázcestie Šindľovec cez les po zelenej značke asi za 10 minút.

Pod Spálenou parkovisko

Parkovisko pod Spalenou

Razcestie Sindlovec

Ďalej je už cesta veľmi jednoduchá. Priamo po asfaltke pokračujete po červenej značke približne 60 - 90 minút a na konci asfaltovej cesty sa nachádza Ťatliakova chata. Zablúdiť nie je kde. Cestou si môžete užívať krásne výhľady na okolitú panorámu Roháčov. Či už idete na Ťatlikovu chatu pešo alebo na bicykli. 

cesta na Tatliakovu chatu

cesta na Tatliakovu chatu

cesta na Tatliakovu chatu

cesta na Tatliakovu chatu

Asi v polovici cesty je rázcestník Adamcuľa, kde sa dá odbočiť na Roháčsky vodopád, Roháčske plesá alebo Baníkov.

Rázcestník je zreteľne označený. Ak je však vašim cieľom Ťatliakova chata, pokračujete stále rovno mierne do kopca po asfaltovej ceste po červenej značke. Na chate sa môžete občerstviť, posedieť na brehu Ťatliakovho jazera. Samozrejme, od chaty možno vyraziť na  množstvo ďalších túr. Pozrite si fotku nižšie. 

Tatliakova chata  razcestie

Tatliakova chata  razcestie

História Ťatliakovej chaty

Ťatliakova chata bola vôbec prvá turistická útulňa na Roháčoch a v Západných Tatrách. Nechal ju postaviť v roku 1883 lesník Oravského panstva Alexius Demian (1837-1901) z dediny Podbiel. Postavili ju na úpätí Rákoňa, Volovca a Ostrého Roháča v Roháčskej doline. Po Demianovi niesla pôvodná útulňa aj meno - Demianov zrub. Demianov zrub stával nad západným brehom jazera pri Roháčskom potoku v nadmorskej výške 1 422 m.

Záujem bol veľký, chatka nestíhala a tak v roku 1937 začala z iniciatívy Jána Ťatliaka stavba novej chaty. Stavba bola ukončená až v roku 1941. Chata však žiaľ nemala dlhú životnosť, 9.12.1944 ju počas SNP vypálili Nemci. Ďalšiu dvojposchodovú chatu začali stavať hneď po vojne v roku 1946 a dostala meno práve po Ťatliakovi. Chata však vinou elektrického skratu vyhorela 28. mája 1963. V tom čase už neboli financie na obnovu a Ťatliačka zostala po dlhé desaťročia "mŕtva".

Dnes je však už všetko inak. Obľúbená Ťatliakova chata pri brehu krásneho Ťatliakovho jazera ponúka popri občerstvení od júla 2017 tiež ubytovanie. Po dlhých 54 rokoch od doby, keď pôvodná chata vyhorela tu tak mohli privítať prvých nocľažníkov.

  • Aktuálny cenník ubytovania si môžete pozrieť TU: http://tatliacka.sk/ubytovanie/
  • Ťatliakova chata je otvorená od 15. júna do 30. septembra: 7:00 – 22:00

Tatliakova chata

Tatliakovo jazero