Tentokrát to nevyšlo. Kilian Jornet neprelomil 23 ročný rekord v 24 hodinovom behu na bežeckom ovále

33 ročný Španiel Kilian Jornet patrí k najlepším ultratrailistom súčasnosti. Držiteľ mnohých víťazstiev v najprestížnejších pretekoch sveta však tentokrát vymenil horský terén za bežecký ovál. V rámci výzvy Phantasm24 sa pokúsil prekonať rekord Gréka Yiannisa Kourosa, jedného z najlepších (ak nie najlepšieho) ultratrailistu všetkých čias. Jeho cieľom bolo zabehnúť viac ako 303,506 km za jediný deň.

Vychovaný v horách

Kilian miluje hory. Vyrastal v nich, dospieval, aj začal športovať. Svoje detstvo prežil v horskej chate v lyžiarskom stredisku v Pyrenejách, ktorú vlastnil jeho otec. Už ako trojročný zdolal svoju prvú trojtisícovku. O dva roky neskôr vystúpil na najvyšší vrch Pyrenejí – Aneto (3 404 m) a už o rok neskôr stál na svojej prvej štvortisícovke – Breithorn (4 164 m).

Výnimočný športový talent dokázal Kilian pretaviť v úspech nielen v behu, ale aj v skialpinizme. V 13-tich rokoch po prvýkrát súťažil v Španielskom pohári a o tri roky neskôr sa stal členom juniorského tímu. V roku 2007 prestúpil do seniorského skialpinistického tímu, v ktorom zvíťazil v mnohých pretekoch. V tom istom roku sa zároveň stal aj historicky najmladším svetovým víťazom série pretekov World Skyrunner (skyrunning predstavuje bežecké preteky na horských tratiach, ktorých kumulované prevýšenie presahuje 2000 m, stupeň horolezeckej obtiažnosti nepresahuje II° a sklon stúpania je nad 30 %). Titul svetového šampióna obhájil aj v nasledujúcich dvoch rokoch.

Počet podobne prestížnych Kilianových víťazstiev v skialpinizme a v behu je priam neuveriteľný, čo z neho bezpochyby robí top športovca vo svojej kategórii.

Nová výzva: 24 hodín na bežeckom ovále s cieľom prekonať vzdialenosť 303,506 km

Začiatkom roka sa v rámci svojich plánov rozhodol Kilian skúsiť novú výzvu – vymeniť jeho obľúbené horské behy za beh na ovále. Postupným tréningom sa plánoval dostať až k svojmu cieľu – 24 hodinovému behu, v ktorom by sa pokúsil prekonať 23 ročný rekord Gréka Yiannisa Kourosa. Nie všetko však išlo podľa plánu. Kilian sám neskôr priznal, že chvíľu mu trvalo uvedomiť si, že zmena bežeckého povrchu si vyžaduje aj zmeny v tréningu. Nevyhol sa tak niekoľkým zraneniam, ktoré mu negatívne ovplyvnili niekoľko mesačnú prípravu.

Výzva Phantasm24 sa konala v Nórsku, kde Kilian žije so svojou rodinou. Samotný beh sa musel presunúť o týždeň neskôr kvôli intenzívnemu sneženiu. Spolu s Kilianom sa na štart postavilo aj ďalších 5 nórskych bežcov (povolené maximum v rámci protivírusových opatrení). Počasie sa umúdrilo, ale telo tentokrát záťaž nezvládlo. Po 9-tich hodinách začal Kilian cítiť únavu. O hodinu neskôr ho silný tlak v hrudníku a následný závrat prinútili zastaviť a ukončiť tak výzvu. Neskoršie vyšetrenia v nemocnici našťastie nepreukázali žiadne závažné problémy.

Kilianovi to tentokrát nevyšlo. Najlepší spomedzi Nórov Harald Bjerke dokázal zabehnúť 232.28 km. Vzdialenosť nad 200 km prekonali ešte ďalší dvaja pretekári. Sebastian Conrad Håkansson zároveň vytvoril nový nórsky rekord v behu na 100 km, 100 míľ a 12 hodín.

Kto je Yiannis Kouros?

64 ročný grécky ultramaratónec, básnik a pesničkár je mnohými považovaný za najlepšieho ultrabežca všetkých čias. Pochádzal zo skromných pomerov a šport sa stal jeho útočiskom pred rodinnými problémami. V behu začal vynikať už na strednej škole. Tréner ho z atletického tímu najskôr vylúčil ako priemerného športovca. Napokon sa stal jedným z najlepších stredoškolských bežcov v Grécku.

Ako 21 ročný zabehol svoj prvý maratón s časom 2:43 h. O 4 roky neskôr za 2:25 h. Podľa jeho slov však cítil, že by mohol bežať ďalej a tak sa prihlásil na prvý ročník Spartathlonu. Ide o 246 km dlhý beh, ktorý kopíruje historickú cestu aténskeho posla Pheidippidesa v roku 490 p. n. l. z Atén do Sparty. Preteky vyhral a dokonca 4 krát. Dodnes je aj držiteľom traťového rekordu s časom 20:25 h. Medzi rokmi 1985 až 1990 5 krát vyhral 875 km dlhé preteky v behu z Melbourne do Sydney. Bol majstrom sveta v pretekoch na 1000 míľ a držiteľom mnohých svetových rekordov. Dodnes je držiteľom niekoľkých svetových rekordov ako napríklad spomínaný 24 hodinový beh na bežeckom ovále, ale aj 48 hodinový (ovál) a 6 dňový beh (ovál aj cesta) či beh  na 1000 km (ovál aj cesta) a 1500 km a 1000 míľ na ovále.

Aj v dnešnej dobe, keď nám v behu pomáha veda a celý rad produktov oblečenia, obuvy či stravy, je ťažké prekonať Yiannisove rekordy, čo z neho robí mimoriadne výnimočného športovca všetkých čias.