Teplické skaly sú rozprávkovo krásny turistický okruh

O Teplických a Adršpašských skalách som už počul a čítal veľa, no doteraz som nemal možnosť sem vyraziť. To sa už ale zmenilo. A bola to paráda!

Teplické skalné mesto môžete navštíviť v okrese Broumov v severovýchodných Čechách. Vstupný areál je hneď na okraji mesta Teplice nad Metují. Pričom hranica s Poľskom je už iba na skok. Tu mi dovoľte jedno odporúčanie.

Na bicykli po Broumovsku

Využil som blízkosť hranice a spáchal výlet na bicykli Broumovskými stenami (trasa: Broumov, Křinice, Martinkovice, Božanov, Radków) až do Poľska. Konkrétne do mestečka Radków, ktoré je hneď za čiarou. Ak nemáte so sebou vlastný bicykel, môžem vrelo odporučiť požičovňu Cyklodům Broumov hneď vedľa slávneho Benediktínskeho kláštora. V tejto oblasti stráviť aspoň deň na bicykli sa skutočne oplatí. 

Cyklovylet Broumovskymi stenami
Cyklovýlet Broumovskymi stenami až do Poľska
Cyklovylet Broumovskymi stenami
Cesta vedie striedavo lesom, cez polia a dediny

V tejto oblasti odporúčam stráviť aspoň deň aj na bicykli. Napríklad na trase Broumov, Křinice, Martinkovice, Božanov, Radków. Šliapanie do pedálov môžete kombinovať s krátkymi výstupmi na vyhliadky v Broumovských stenách. Napríklad vyhlidaku Hvězda. Stojí tu turistická chata a baroková kaplnka.

vyhliadka Hvězda, Broumovske steny
Vyhliadka Hvězda, Broumovske steny

Celkovo, v tejto oblasti ma čakal skvelý zážitok. Teplické skalné mesto je totiž tvorené výraznými pieskovcovými stenami a vežami, vysokými až vyše 70 metrov. Sú tu rôzne rokliny, kaňony, vyhliadky, jaskyne a samozrejme, celé okolie je aj rajom pre horolezcov.

Teplicke skaly, Teplicke skalni mesto
Skalní průchod - najvyššie položené miesto na turistickom okruhu 

Skalné mesto pri Teplicích nad Metují predstavuje najrozsiahlejší skalný labyrint v strednej Európe. Obsahuje niekoľko desiatok skalných útvarov, ktoré majú rôzne pomenovania. Skalné mesto je rozdelené na niekoľko lokalít: Skalský hřeben, hřebeny Čápu, Supí skály a Kraví hory. 

Teplicke skaly, Teplické skalné mesto
Teplicke skaly

Teplické skaly sú väčšie ako Adršpašké skaly

Teplické skaly sú rozsiahlejšou časťou Národnej prírodnej rezervácie Adršpašsko-teplické skaly. To znamená, sú väčšie ako susedné Adršpašké skaly a dá sa tu objaviť viac divokých lokalít, kde pri troche šťastia nemusíte stretnúť ani človiečika. Turistický okruh monumentálnym skalným labyrintom v Teplických skalách je dlhý cca 6 kilometrov a je doplnený 15 tabuľami, ktoré informujú o histórií objavovania skál, zaujímavostiach, prvých horolezeckých pokusoch o rastlinách a živočíchoch, pričom obsahujú množstvo fotografií a ilustrácií. Veľmi zaujímavé spestrenie.  ​

Teplicke skaly, Teplicke skalni mesto
Turistický okruh Teplickými skalami ma 6 kilometrov

Tu si pripomeňme aspoň niekoľko zaujímavých lokalít:

  • Ozvěna – rázcestie turistických ciest, kde je drevený altánok. Náprotivné svahy Lysého vrchu odrážajú niekoľkonásobnú ozvenu
  • Střmen - pozostatky stredovekého strážneho hradu, strmý výstup po schodoch a rebríkoch
  • Skalní brána – tu je umiestnená pamätná doska z návštevy J. W. Goetheho - 30. augusta 1790
  • Velké a Malé chrámové náměstí - úchvatné výhľady na okolité skalné steny
  • Skalní kaple – odbočka z turistického chodníka vo Veľkom chrámovom námestí. Tesne po vstupe do skalného priechodu je odbočka po vytesaných schodoch do jaskyne – Skalní kaple
  • Skalní koruna – vysoká skalná veža so zubatým zakončením, ktoré pripomína kráľovskú korunu. Skalní koruna je symbolom Teplických skal
  • Soutěska Chrám – cesta v masíve chránených stien dosahujúcich výšku až 70 metrov
  • Skalní průchod – najvyššie položené miesto turistického okruhu
  • Sibiř – úzka tiesňava medzi vysokými skalami, kde sa sneh drží do leta. Aj v lete je tu okolo 10 - 12 stupňov. 
Sibiř, Teplicke skaly
Sibiř je úzka tiesňava, kde je to na bundu aj v lete
Teplicke skaly, Teplicke skalni mesto
Teplotu si môžete ľahko overiť

Skalný Hrad Střmen

Ako už z vyššie uvedeného vyplynulo, Teplické skalné mesto (Teplické skalní město) má aj svoj hrad. Volá sa Střmen a kedysi slúžil ako strážna pevnosť. Vedie naň strmá cesta nahor po 300 schodoch. Ide o slušný výstup. Nedajte sa však odradiť, výhľady z vrchu sú nádherné! Okolie budete mať ako dlani. Z hradu sa už ale nič nezachovalo, čiže nečakajte klasickú zrúcaninu hradu. Obdivuhodné je však samotné miesto, kde sa hrad v minulosti nachádzal. 

Skalný Hrad Střmen
Výstupová cesta na Skalný hrad Střmen je riadne strmá
Skalný Hrad Střmen
Úplne na vrchole sa nachádza krásna vyhliadka
Skalný Hrad Střmen
Z vrchu je úžasný výhľad na Teplické skaly

Trasa Teplickým skalami vedie po modrej turistickej značke a je dobre označená. Orientačné šípky ukazujú na konkrétne skalné útvary, ktorých názvy vystihujú určitú podobu.

Pri prechádzaní skalným labyrintom tak často narazíte na skaly s úsmevnými názvami. Napríklad Koňská hlava, Smetana u klavíru, Housenka, Řeznická sekera, Lahvička inkoustu, Krakonošova harfa, Krakonošovo párátko alebo Ruka se zmrzlinou. Najvyššími skalami sú Skalní koruna a Martinské stěny.

Teplicke skaly, Teplicke skalni mesto
Jednotlivé skaly majú rôzne zvučné názvy

Vstupné platí jednotne aj do Adršpaškých skal

Zdatní turisti si môžu naplánovať dlhší výlet a po absolvovaní okruhu v Teplických skalách pokračovať divokou Vlčí roklinou (asi 4 kilometre) až do Adršpašských skál, pričom vstupné platí jednotne do oboch skál.

Do Teplíc nad Metují, pred vchod do Teplických skal sa potom možno vrátiť vlakom z Adršpachu ale aj pešo. Samozrejme v prípade, ak je to nutné. Napríklad ak tu máte zaparkované auto. Okruh v Adršpašských skalách ma približne 3,5 kilometra.

  • Trasa výletu: okruh Teplickým skalním městem od vstupu z Teplic nad Metují a späť
  • Celková dĺžka: 6 kilometrov
  • Farba značky: modrá
  • Čas: cca 3 hodiny pohodovým tempom
  • Terén: Mierne až stredne kopcovitý
  • Vhodné pre kočíky: Nie
  • Vhodné pre deti od cca 4 rokov: Áno
Skalní brána
Skalní brána

Doplňujúce informácie

Prístupnosť - Teplické skaly sú prístupné len pre peších turistov. Cyklisti majú vjazd zakázaný.  Pre kočíky a vozíčkarov je terén neschodný (s kočíkom môžete navštíviť iba Adršpašské skaly).

Vezmite si aj teplejšie oblečenie, v skalných tiesňavách zvykne byť chladnejšie a dlho sa tu drží aj sneh. Často až do začiatku leta.

Otváracia doba areálu: 8.00 - 18.00, aktuálne info si prezisti na Teplickeskaly.eu

Vstupné - v čase návštevy bolo 110 korún (rok 2021), rodinný lístok 290 korún. Pre aktuálne info pozri Teplickeskaly.eu. So vstupenkou dostaneš aj mapku oblasti. POZOR: Vstupenka je platná aj v Adršpašských skalách. Dostať sa do nich môžete cez Vlčí roklinu.

Doprava - Najbližšia autobusová zastávka Teplice nad Metují - Skaly (cca 180 m) Vlakom do Teplických skál: Neďaleko, asi 300 metrov od vstupu do skál sa nachádza vlaková zastávka Teplice nad Metují - Skály.

Parkovanie a dostupnosť: Priamo pri vstupe do Teplických skál je platene parkovisko. V čase návštevy (rok 2021) stálo jednotné parkovné 100 korún.

Občerstvenie: Priamo pri vstupu do skalného mesta a hneď vedľa parkoviska sú reštaurácie. Hotové jedlá z ponuky za cca 140 korún.

Chrámové steny, Teplické skály
V pozadí nádherné Chrámové steny

dve základné poznávacie trasy Teplickým skalami

Náučný chodník Teplickým skalným mestom (cca 6 km okruh) - začiatok a koniec trasy je parkovisko v Teplicích nad Metují. Pokocháte sa fantastickými skalnými útvarmi, vyšplháte sa na zrúcaninu skalného hradu Střmen, stretnete pravdepodobne aj horolezcov, prejdete úchvatné úzke rokliny, často široké maximálne jeden meter. V apríli a máji býva časť okruhu uzavretá z dôvodu ochrany hniezdenia sokolov.

Cez Kraví horu na Čáp a Bischofstein (cca 14 km) - Začiatok trasy je vlaková zastávka Teplice nad Metují - Mesto a koniec trasy je vlaková zastávka Teplice nad Metují. Prejdete sa menej navštevovanou oblasťou Teplických skál až na vyhliadku Čáp (najvyššia hora Adršpašsko-teplických skál) a ďalej cez zrúcaninu skalného hradu Bischofstein. 

Tip na rozhľadňu Čáp

Prechádzka na vyhliadkovú vežu Čáp zo Skály (cca 1,5 kilometra jedným smerom) - Autom sa vyveziete ku chatárskej osade Skála, zaparkovať môžete dole na ceste vedľa zámku, kde je aj reštaurácia. Na rozhľadňu Čáp je to po zelenej značke 1,5 kilometra.  

Ďalšie tajuplná a malebné zákutia Teplických skál si už musíte objaviť sami.