Termálne pramene Slovenska, kde sa po turistike okúpete zadarmo

Po bajku, či turistike, rovno do vody? Vedeli ste, že na Slovensku máme termálne vody v ktorých nemusíte platiť vstup a tlačiť sa s inými návštevníkmi? Pripravili sme pre vás prehľad prírodných termálnych prameňov a kúpalísk, kde sa okúpete zadarmo.

jan
Foto: Prírodné kúpalisko v Liptovskom Jáne

 

Pri našich potulkách po Slovensku si nikdy nezabudneme pribaliť aj plavky. Naše túry si častokrát plánujeme podľa toho, či sa v okolí turistického chodníka nachádza aj prírodný prameň. Čo je lepšie ako oddýchnuť si v termálnej vode po dobrej túre?

Liptovský Ján

Poznáte “žriedlo” alebo “kaďu” v Liptovskom Jáne? Počas Veľkej noci sme Ján a Jánsku dolinu objavovali vďaka rekreačným poukazom z manželovej firmy. Vyvierajúca voda na koži jemne brní, predsa len sa kúpete v minerálke. Ideálny čas na kúpanie v kadi je 20 minút, keďže ide o veľmi silnú minerálnu vodu so zápachom síry. Okolo kade je jazierko, kde si môžete taktiež oddýchnuť a vymočiť si nohy. Kaďa je navštevovaná celoročne a teplota vody v nej je 20 °C.  

V areali je aj studnička s vodou, ktorú si môžete nabrať do fľaše. Voda obsahuje vysoké množstvo magnézia, čo je skvelé na regeneráciu svalov po cyklotúre alebo turistike. Autom sa na samotné miesto nedostanete, musíte ho zaparkovať asi 300 m od prameňa.

kada
Zdroj:  WikiCommons

 

Kaďa v Liptovskom Jáne sa “zviditeľnila” pred niekoľkými mesiacmi iniciatívou lokálneho developera, ktorý chcel prameň od mesta odkúpiť a postaviť na jeho mieste platený termal park. K predaju nakoniec nedošlo a vďaka petícii obyvateľov Liptovského Jána sa môžete v žriedle po výlete do Jánskej doliny okúpať aj vy.

Zaujímavosťou Liptovského Jána je aj prírodné kúpalisko vybudované v areáli penziónu Horec. Je napustené vodou vytekajúcou z termálneho bazéna v hoteli Máj. Toto kúpalisko sa teší veľkej obľube turistov a aj domácich.   

Kalameny

Tajomný prameň na Liptove už dávno nie je taký tajomný ako kedysi. Presvedčila som sa o tom pri našej poslednej návšteve. Pri prameni sme stretli rodinku z Holandska, ktorá sa rozhodla spoznať krásy Slovenska so svojim karavanom. Dedinka Kalameny bola na v ich hľadáčiku už dlho, neobjavili ju náhodou.

Kalameny

Voda tu dosahuje teplotu tropických 33 °C. Prameň vyviera v strede jazierka. Ak si k nemu prisadnete chrbtom, zažije skutočnú prírodnú masáž. My sme síce prameň navštívili v letnej sezóne, miestni obyvatelia nám odporučili aj zimnú návštevu. Jazierko je obklopené ihličnatým lesom, dokonca sme v ňom našli aj ohnisko a lavičky na oddych. Ak ste sa rozhodli pre cyklotúru v Chočských vrchoch, plavky a uterák by mali byť vašou povinnou výbavou!

Lúčky

Po výlete na Choč sme vyskúšali aj vodu v Lúčkach. V lete sa sem chodí ovlažiť veľa ľudí. Nečudo, že patrí medzi národné prírodné pamiatky. Až 13-metrový vodopád steká do malého jazierka. Aj keď voda je naozaj plytká, kúpanie v jazere je tu na vlastné nebezpečenstvo, no po dobrej cyklotúre si tu vaše nohy dokonale oddýchnu.

Lucky

K vodopádu sa dostanete veľmi jednoducho, pretože sa nachádza v samotnom srdci obce Lúčky. Krátka prechádzka (cca 50 m) a ste na mieste! Cestička k vodopádu je dobre označená a viditeľná. Na začiatku cestičky stoja informačné tabule a množstvo lavičiek. Z ruksakov sme vybrali naše občerstvenie, vodu a ovocie a užili sme si piknik pri vodopáde.

Chorvátsky Grob

Aj napriek tomu, že som rodená Bratislavčanka, o tomto mieste som sa dozvedela až nedávno. Pri ceste medzi Chorvátskym Grobom a Čiernou Vodou nájdete nenápadnú odbočku k termálnemu prameňu. V 70. rokoch vznikol počas prieskumu pre identifikáciu nafty v podzemí. Toto prírodné wellness sa nachádza len niekoľko metrov od hlavnej cesty, preto nezabudnite odbočiť. Miesto však nie je označené, prezradia ho iba autá návštevníkov.

chorvatsky grob
Zdroj: Flickr.com

 

Na mieste sa nachádzajú dve jazierka, kde na jednom z nich je vybudované betónové posedenie. Teplota vody tu dosahuje až 50°C. Ak je vo vybudovanom bazéniku príliš plno, termálnu vodu si užijete aj v jazierku pri ňom.

Ak ste si zabudli pribaliť plavky, nevadí. Návštevníci sa tu kúpu častokrát “na Adama”. Zažite slovenské vodné bohatstvo zadarmo a v súkromí.

Vyšné Ružbachy

Túto dedinku sme navštívili po ceste do Starej Ľubovne, odkiaľ pochádza môj manžel. Vo Vyšných Ružbachoch máte hneď niekoľko možností na letné osvieženie pri vode. Ružbachy sú preslávené svojimi kúpeľmi, ktoré sa špecializujú na onkologické choroby či obehové alebo tráviace ústrojenstvo. V termálnom kúpalisku Izabela nájdete 4 vonkajšie bazény, vodné atrakcie a samozrejme bufety. Ak však o stánky s langošmi a postávaním v bazéne nestojíte, navštívte malé jazierko nazvané kráter.  

Vyšne Ružbachy

Toto malé travertínové jazero nájdete na samotnom kraji termálneho areálu. Cesta ku kráteru je veľmi jednoduchá. V blízkosti jazera nájdete reštauráciou aj s parkoviskom, kde sme zastali aj my. Z jazierka si môžete vychutnať výhľad na okolitú prírodu a mestečko.

fff
Zdroj: Dárius Heban

 

Zaujímavosťou je, že ide o najväčšie jazero podobného druhu na Slovensku. S priemerom 20 metrov a hĺbkou 3 metre zaručí, že si v tejto liečivej vode dobre zaplávať. Teplota vody dosahuje sviežich 23°C. Či už ste na túre, autom, pešo alebo na bicykli, krátku pauzu pri kráteri určite odporúčam.

Autor: Tatiana Blazsekova