Test: Do prírody s nožom RUIKE P801-SF

Spoločnosť Fenix je bezpochyby jedným z najznámejších výrobcov outdoorových svietidiel na svete. V roku 2017 uzavrela exkluzívnu zmluvu na predaj nožov so spoločnosťou RUIKE, ktorou tak doplnila ponuku outdoorového vybavenia pre svojich zákazníkov.

V rámci nášho testu sme dostali možnosť vyskúšať vlastnosti noža RUIKE P801-SF z kategórie zatváracích.

Základné charakteristiky modelu uvádzané výrobcom sú:

  • Dĺžka čepele – 86 mm
  • Celková dĺžka – 200 mm
  • Šírka čepele – 3,1 mm
  • Váha – 120 g

Všestrannosť nad jednoduchý dizajn

Nôž RUIKE P801-SF Vás možno na prvý pohľad príliš neočarí. Jeho hladká rukoväť z nerezovej ocele nepatrí práve k dizajnérskym kúskom. Trochu sme sa obávali, či spomínaná hladkosť nespôsobí aj jej šmykľavosť a to hlavne pri krájaní tuhších materiálov. Naše obavy sa našťastie nepotvrdili. Uchopenie noža je pevné pričom palcom sa opierate o zúbky na hornej časti čepele a ukazovák Vám pohodlne zapadne do oblúka vyrezaného v rukoväti.

Ruike P801-SF

Modrý klip na uchopenie za opasok, prípadne na nosenie vo vrecku je pevný a pri chôdzi nezavadzia. Práve umiestnenie spomínaného klipu je však pre mňa ako ľaváčku trochu nepohodlné. Pri krájaní tuhých materiálov, napríklad dreva, ma po chvíli začal v dlani tlačiť. Pri niektorých nožoch je tento detail vyriešený vďaka možnosti prehodenia klipu na opačnú stranu rukoväti. Náš testovaný model túto možnosť nemá.

Čepeľ vyrobená z nehrdzavejúceho materiálu Sandvik 14C28N nás milo prekvapila svojou ostrosťou, a to i v prípade húževnatejších materiálov, vďaka čomu ponúka všestranné využitie. Po miernom pootvorení ukazovákom je potrebné čepeľ pomocou silnejšieho švihu vystreliť prípadne následne vytlačit palcom opretým o kolík na čepeli. Celý pohyb zvládnete aj jednou rukou. Proti nechcenému zatváraniu je nôž chránený poistkou Frame Lock.

Nôž sme podrobili základným testom ostrosti a spoločnosť nám robil aj pri niekoľkých výletoch.

Spoľahlivý pomocník na výlety do prírody

Ak hľadáte spoločníka na kempovanie či turistiku, RUIKE P801-SF Vás určite nesklame.

Svojou prvou skúškou prešiel na opekačke s priateľmi. Vďaka skvelej ostrosti čepeli bez problémov zvládol krájanie cibule, klobásky či chlebu. Nezľakol sa ani tvrdších materiálov a poradil si aj s výrobou ražňa z lieskového dreva či rozrezaniu plastovej fľaše, keď sme neplánovane potrebovali lievik.

Okrem spomínaných materiálov sme nôž podrobili aj najbežnejším testom ostrosti ako sú rezanie papiera či mäkšej paradajky. Všetky materiály bez problémov zvládol a to aj po viacnásobnom použití.

Nôž RUIKE P801-SF bol pre nás celkovo milým prekvapením. Na prvý pohľad obyčajný skladací nôž ponúka spoľahlivosť a univerzálnosť v mnohých situáciách a to i bez špeciálnej starostlivosti.

Jeho plusy a mínusy by sme zhrnuli nasledovne:

Plusy:

  • Všestrannosť použitia
  • Ostrosť čepele, ktorá zvládla bez problémov rozrezať plastovú fľašu, plechovku, papier i vystrúhať ražeň z dreva

Mínusy:

  • Dizajnovo ide o veľmi jednoduchý celokovový kúsok s hladkou rúčkou. Pre niekoho môže vyzerať nezaujímavo
  • Uchopenie pre pravákov, ľavákom môže byť držanie vďaka umiestneniu klipu na opasok nepohodlné a to hlavne pri krájaní tuhších materiálov
  • Systém otvárania flipper-om nemusí vyhovovať každému

Za poskytnutie noža na testovanie ďakujeme: https://www.kronium.cz/