Test: Jesenná turistika s čelovkou Fenix HM51R Ruby

Ľahká, výkonná, multifunkčná a odolná. Zvláda náročné počasie i dlhé hodiny svietenia. Vyvinutá na základe požiadaviek slovenských a českých zákazníkov špeciálne pre tieto dve krajiny. Inak povedané, čelovka Fenix HM51R Ruby je rozhodne podareným kúskom od známeho výrobcu.  

Základné parametre uvádzané výrobcom:

  • Hmotnosť: 77 g
  • Vodeodolnosť: IP68 (ponorenie do 2 metrov pod hladinu vody)
  • Výkon: 3, 30, 150, 500 lúmenov
  • Dosvit: 6, 23, 46, 85 metrov
  • Výdrž: od 1hod aj 20 min až do 110 hodín (podľa zvoleného režimu)
  • Zdroj: nabíjateľný li-ion akumulátor (súčasť balenia)
  • Doba nabíjania: 1,5 hodiny (z úplneho vybitia)

Jej vlastnosti a spoľahlivosť som mala možnosť preveriť počas niekoľkých výletov hmlistou a upršanou ale i zasneženou jesennou prírodou.

Fenix HM51R Ruby

Odolné prevedenie s vychytávkami

Kovové telo čelovky na mňa okamžite urobilo dojem. Kov jej dodáva odolnosť a mne pocit, že s čelovkou nemusím zaobchádzať ako v rukavičkách. 

Samotná čelovka je k popruhu upevnená silikónovým držiakom. Toto uchytenie ma najprv prekvapilo. Ide však o výbornú vychytávku. Na jednej strane Vám umožňuje svietidlo vytiahnuť a použiť ako ručnú/vreckovú baterku, na strane druhej dovoľuje natočiť svetlo tým smerom, ktorým práve potrebujete svietiť - na cestu pred Vami, či na prácu priamo pod ruky.

Fenix HM51R Ruby

Popruh, v ktorom je osadená, je veľmi príjemný, priedušný a na hlave som ho vôbec necítila. Samozrejmosťou, na ktorú výrobca nikdy nezabúda, sú reflexné prvky po jeho obvode, ktoré sa starajú o Vašu bezpečnosť.

  • Veľmi zaujímavou a prekvapivou vychytávkou čelovky je magnet na jednej strane, ktorý rozširuje možnosti jej uchytenia o akýkoľvek kov. Dokážete tak osvietiť širší priestor a stále mať voľné ruky.

7 režimov svietenia vrátane červeného

V uzavretejšom priestore, v objatí stromov, vytvoril režim 500 lúmenov s dosvitom 85 metrov takmer denné svetlo. Po padnutí novembrovej hmly sa však svetlo na otvorenom priestranstve rozplývalo a hmla ho ako zrkadlo odrážala naspäť. V tomto prípade, tak ako v aute prepínate z diaľkových svetiel na hmlovky, aj tu je nutné uspokojiť sa s nižším režimom. Na výber máte z ďalších troch režimov s výkonom 150, 30 a 3 lúmeny.

Rybári určite ocenia hlavne červené svetlo, ktoré im poslúži k základnej orientácii v tme a zároveň uchráni od dotieravého hmyzu. Okrem stáleho svietenia ponúka Fenix HM51R Ruby ešte ďalšie dva režimy červeného svetla – pravidelné blikanie a blikanie SOS.

Prepínanie medzi jednotlivými režimami je veľmi jednoduché, rovnako ako aj zapnutie čelovky. Na všetko slúži jediné tlačidlo na jej boku. Jeho dlhším podržaním zapnete biele svetlo. Dvojklikom tlačidla zasa červené svetlo. Na prepínanie medzi režimami v rámci červeného i bieleho svetla stačí krátke stlačenie tlačidla. Vypnete ju opäť dlhším podržaním.

Ak Vás zaujíma stav batérie, stačí Vám pri vypnutej čelovke krátko stlačiť tlačidlo, čím sa zapne indikačná LED ukrytá pod ním.

  • Zelené LED svetielko v tlačidle indikuje nabitú batériu
  • Ak začne zeleno blikať, ešte stále máte viac ako 50 % energie
  • Ak svieti červené svetielko, už ste pod 50 % 
  • Červené blikanie znamená, že je najvyšší čas na dobitie čelovky (ste pod 25 %) 
Fenix HM51R Ruby

Nabíjanie čelovky je možné cez micro USB konektor. Alternatívou k dobíjateľnej batérii je použitie jednorázovej líthiovej batérie CR123A.

Prudký dážď ani sneh ju nezaskočia

Skutočnou skúškou odolnosti bola novembrová turistika. Bežnou súčasťou neskorej jesene sú hmly, vysoká vlhkosť, dážď či sneh. Ani neviete ako a zrazu Vás v lese obklopí tma. Na dlhšiu túru by som bez čelovky ani nešla. 

Presne rovnaký scenár sme zažili niekoľkokrát. Najnepríjemnejší bol asi prudký dážď, ktorý nás zastihol trošku nečakane. Čelovka nás však podržala a svietila nám pri návrate na cestu aj v takom nehostinnom počasí. Keďže je vodeodolná 2 metre do hĺbky, prudký dážď jej vôbec neprekáža. A nezaskočil ju ani sneh.

Fenix HM51R Ruby

Celkovo som pri svojich aktivitách využívala hlavne 2 stredné režimy bieleho svetla, ktoré na bežné použitie v tme úplne stačia. Pri druhom najvyššom výkone (režim 150 lúmenov) som ju v priebehu necelých 2 hodín blúdenia nevybila. A hlavne vďaka už spomínanému indikátoru stavu batérie ma úplné vybitie čelovky nikdy nezastihlo. Na dlhší pobyt v prírode by som si prípadne vzala powerbanku či náhradnú jednorázovú CR123A batériu. Čelovka má aj tú výhodu, že dokáže svietiť počas nabíjania, avšak len v najnižšom režime.

Čelovku Fenix HM51R Ruby poslúžila nielen počas niekoľkých výletov po Slovensku, ale i v domácnosti. V otcovej tmavej dielni preplnenej všetkým možným by sme napríklad zatúlaný vrták bez poriadneho svetla objavili len veľmi ťažko. Pri tejto činnosti sme mimoriadne ocenili aj spomínaný magnet, vďaka ktorému sme mali svetlo presne tam, kde sme potrebovali a zároveň sme mali pri hľadaní voľné ruky.

Môj celkový dojem z tejto malej a šikovnej čelovky je veľmi dobrý. Ľuďom, ktorí hľadajú pre svoje outdoorové aktivity multifunkčnú, odolnú a zároveň výkonnú čelovku, by som jednoznačne odporučila práve Ruby od Fenixu.