Test: Zaostrovacia čelovka Fenix HL40R – spoľahlivá i v náročných podmienkach

Milovníci útekov mimo civilizáciu (a nielen oni) budú určite súhlasiť s konštatovaním, že čelovka je základom každej správnej výstroje. Postupom času získal tento druh svietidiel na svojej obľúbenosti u širokého spektra užívateľov od fanúšikov turistiky, stanovania či cestovania, cez rybárov, poľovníkov a jaskyniarov až po športovcov pri nočných tréningoch a stále častejšie nachádza svoje miesto aj v bežných domácnostiach.

Mne sa v rámci spomínaných aktivít naskytla príležitosť otestovať čelovku Fenix HL40R. Na tento test som sa tešila, keďže spomínaný druh svietidiel využívam veľmi často.

Robustný vzhľad a 7 režimov svietenia

Fenix HL40R sa mi zapáčila už na prvý pohľad. Čiastočne kovový vzhľad tvorený leteckou zliatinou hliníka dodáva čelovke robustnosť a pocit nezničiteľnosti. Samozrejme vďaka použitiu kovu je svietidlo o niečo ťažšie.

  • Výrobca udáva váhu 130 g, digitálna váha mi však ukázala 117 g.

Mne osobne vyššia váha vôbec neprekáža. Čelovka na hlave sedí pevne. Popruh z príjemného materiálu je v zadnej časti rozdvojený čím zvyšuje jej stabilitu. Celá dĺžka popruhu je navyše lemovaná reflexnými prvkami, ktoré zabezpečujú viditeľnosť v tme. Tento fakt som ocenila (a určite aj vodiči) hlavne pri prechádzaní cesty počas nočného behu.

  • Fenix HL40R ponúka celkovo 7 režimov svietenia. Najsilnejším je BURST so 600 lúmenmi a dosvitom až 147 metrov!

BURST sa po minúte automaticky prepne do predchádzajúceho režimu. Ďalšie režimy ponúkajú svietivosť 300, 130, 70, 30 a 4 lúmeny. Čelovka ponúka aj SOS režim pri 30 lúmenoch. Prehľadná tabuľka všetkých kombinácii svietenia je vyobrazená na obale.

  • Rozhodne najzaujímavejšou vychytávkou čelovky je možnosť zoomovania svetla.

Použitá TIR optika s funkciou zaostrovania vytvára kužeľ s dosvitom 43 - 147 m. Najširší dosvit som ja osobne nevyužila. V lese medzi stromami bolo pre mňa praktickejšie využiť najužší dosvit resp. niečo medzi.

Ovládanie svietidla je veľmi jednoduché a zvládnuteľné aj bez manuálu. Na prepínanie medzi jednotlivými režimami svietenia slúžia dve gumené tlačidlá. Na zoomovanie svetla stačí pootočiť optikou podobne ako na fotoaparáte. Jediným momentom, kedy som siahla po návode na použitie bolo, keď tlačidlá prestali reagovať na stlačenie. V tomto prípade je čelovka pravdepodobne takmer vybitá.

Priateľka do dažďa

Náročnejšiemu testu som čelovku podrobila ako dobrovoľník na hrebeni Karpát počas trailového behu z Mohyly pod Bradlom do Bratislavy. Prebdená noc nám okrem iného priniesla aj nepríjemné prekvapenie v podobe búrky. Dve hodiny intenzívneho dažďa zvládla testovaná čelovka úplne bez problémov. Okrem vodeodolnosti výrobca udáva aj prachuodolnosť podľa štandardu IP66 a nárazuvzdornosť z výšky 1m.

  • Počas 6tich hodín úplnej tmy sa mi podarilo vybiť len zhruba 25 % batérie (pri striedaní rôznych režimov).

Jej stav som si mohla priebežne kontrolovať a to krátkym stlačením ľavého (menšieho) tlačidla. Indikátor batérie je umiestnený pod tlačidlami v prednej časti čelovky a disponuje 4 modrými LED svetielkami.

Čelovka Fenix HL40R mi robila spoločnosť i počas niekoľkých ďalších nočných výletov vrátane bicyklovania, pričom svojou spoľahlivosťou ma milo potešila. Podľa môjho názoru ide o kvalitné vyhotovenie s výbornou svietivosťou a výdržou a v našej domácnosti si už našla svoje stále miesto.

Plusy a mínusy čelovky Fenix HL40R by som zhrnula do niekoľkých bodov:

  • + možnosť zoomovania svetla
  • + dosvit
  • + vodeodolnosť v prudkom daždi
  • + výdrž batérie

 

  • - o niečo vyššia váha
  • - pre niekoho to môže byť absencia červeného svetla, ktoré často využívajú napríklad rybári, aby sa tak vyhli dotieravému hmyzu

Dakujem online obchodu www.kronium.cz za poskytnutie celovky na testovanie.