Testovačka merina od slovenského výrobcu Black hill outdoor

Je tomu už viac ako rok odkedy som si zaobstaral oblečenie z merino vlny od slovenského výrobcu Black hill outdoor. Prvotným podnetom pre kúpu nejakého kvalitného oblečenia bola túžba ísť na turistiku na Kaukaz.

Oblečenie, ktoré som používal dovtedy mi už nestačilo

Na nejaké jednodňové výlety do Tatier ešte poslúžilo, ale potreboval som aby ma podržalo a nesklamalo ani pri niekoľkotýždňových pobytoch v prírode, prípadne aby odolávalo vysokohorskému chladu. Začal som obiehať športové obchody, až som nakoniec skončil u Peťa v predajni. Jeho argumenty pre vlnu ma presvedčili – moje požiadavky boli:

  • vysoký tepelný komfort aj na ľadovci
  • mechanická odolnosť

black hill outdoor

Merino navyše k tomu pridáva (odskúšanú) veľmi jednoduchú údržbu, nezapácha ani po niekoľkotýždňovom používaní a do istej miery hreje aj po navlhnutí. Obavy som mal akurát o to, ako sa oblečenie bude správať v daždi a vetre. Jasné, nie je to goráč, ani windstopper. Ale! Schne naozaj rýchlo.

To som mal možnosť odskúšať v rumunskom Fagaraši, keď som zmokol do nitky. Oblečenie z merina nenasaje veľa vody a keď už nejakú nasaje, veľmi rýchlo vyschne. Áno, treba sa pri tom hýbať, ale to konieckoncov platí pri každom druhu látky.

Čo sa týka odolnosti voči fujaku...

Keď už je vietor naozaj silný a som na ľadovci kdesi na Kaukaze, dám si jednoducho spodky, alebo ďalšiu tenkú vrstvu oblečenia pod bundu.

Pokiaľ nieje vietor ozaj silný, neprefúka vás. To mi verte!

Niekto môže argumentovať že vlnené oblečenie hryzie, alebo je ťažké. Áno, prvých niekoľko dní môže hrýzť (avšak je rozdiel či si kúpite vrchné hrubé oblečenie a nosíte ho priamo na koži, alebo máte merino spodky, či sveter, ktoré sú vyrábané inou metódou, preto ich vlákna nehryzú), ale po čase si vlákno „sadne“ a je už všetko v poriadku.

black hill outdoor

Či je niečo ťažké, alebo ľahké?

To je čisto subjektívna záležitosť. Osobne si nemyslím, že by ma nosenie vlnených vecí v batohu, či na sebe, nejako obmedzovalo. Oblečenie obstálo na Kaukaze (aj vo výškach – Elbrus, Kazbek), na treku v Čiernej Hore koncom jesene, pri práci v pralesoch v Rumunsku, v Alpách, aj pri túrach v slovenských podmienkach.

black hill outdoor

Merino oblečenie používam aj pri bežných činnostiach, ako sú napríklad prechádzky so svojimi dvoma kaukazáčkami. Kto tieto psy pozná, vie, že keď sa na vás pri hre vrhnú, ťažko sa im odoláva :) Blato, prach ani ostré pazúre mi však nespôsobujú starosti. Na nohavice či bundu neberiem ohľad keď sa predieram hustým lesom, plazím popod vývraty, krátim si cestu cez malinčie či vysokú pŕhľavu. Cez hrubú vrstvu vlny nič z toho neprenikne. Zablatia ma psy? Pĺznu a všade mám ich chlpy? Počkám kým veci vyschnú a jednoducho ich vytrasiem.

Jeden tip na údržbu – keď je vlhké počasie, vyveste vaše oblečenie vonku pod strechu, vlne to prospieva.

Ešte jedna (podstatná) vec. Nemám rád prepchaté skrine a šatníky (aj keď žiaden nemám), oceňujem univerzálnosť. Oblečenie od Black hill outdoor si bez problémov dám keď idem večer do mesta, alebo napríklad na nákup do Tesca. S dizajnom, doplnkami a najmä farbami sa pohrali. Som fanúšik staroslovienstva a „pohanskej“ kultúry, preto ma tešia ornamenty s týmito motívmi aj na mojom oblečení.

black hill outdoor

Netvrdím že nemám aj iné druhy oblečenia s membránami a z technických materiálov, ale vlna ma očarila a teším sa keď mi pribudne nejaký ďalší kúsok (majú fakt vymakané svetre).

  • Navyše rád podporím miestnych výrobcov a teší ma že je tu ďalšia slovenská outdoorová značka (aj názov Čierny vrch – Black Hill je lokálny, na ten kopec sa každý deň pozerám).