Tip na víkend: Okolie jazera Kӧnigsee

Približne 40 km od Salzburgu, tesne za rakúsko-nemeckými hranicami, leží jazero Kӧnigsee. Obklopené horami národného parku Berchtesgaden a s kryštálovo čistou vodou je mnohými považované za najkrajšie Nemecké alpské jazero. Do tejto oblasti som sa chcela vybrať na výlet už dlhšiu dobu, ale stále nebolo s kým. Preto som sa rozhodla ísť sama a využila som zlacnený zájazd cez cestovku DAKA.

Najvyšší vodopád v Nemecku

Jazero je jednoducho dostupné z dedinky Schӧnau am Kӧnigsee v jeho severnej časti. Jeho okolie je možné spoznávať len z paluby elektrických vyhliadkových lodí. Keďže ide o zdroj pitnej vody, rast ďalšej infraštruktúry nie je povolený. A to veru nie je na škodu.

Počas hodinovej plavby v nádhernom údolí dopĺňa celkovú panorámu okrem hôr i kostolík sv. Bartolomeja. Ak Vás ženie hlad, môžete tu vystúpiť a najesť sa v miestnej reštaurácii. Na konci smaragdovo zeleného jazera odporúčam absolvovať asi 30 minútovú prechádzku k vodopádu Rӧthbach. So svojou dĺžkou 470 m ide o najväčší vodopád v Nemecku.

Kehlsteinhaus

Smutne známe „Orlie hniezdo“

V blízkosti jazera Kӧnigsee na vrchole kopca Obersalzberg leží známe „Orlie hniezdo“ (nemecky Kehlsteinhaus). Darček Martina Bormanna Adolfovi Hitlerovi k narodeninám. V minulosti slúžilo na stretnutia Hitlerovej Národno-socialistickej nemeckej robotníckej strany. Dnes sa v budove nachádza reštaurácia. Pre mňa osobne bolo zvláštne objednať si pivo a len tak klebetiť s priateľmi na takomto mieste. A tak som sa radšej len prešla po okolí a vychutnala si takmer bezoblačný deň.

Panoramatický výhľad na okolie je úžasný a miesto určite stojí za návštevu. K Orliemu hniezdu je možné sa dostať z parkoviska špeciálnymi autobusmi prispôsobenými výraznému stúpaniu a ostrým zákrutám. Na dĺžke siedmych kilometrov totiž prekonáte 800 výškových metrov. Následne Vás až na vrchol vyvezie výťah postavený v útrobách hory. Prípadne môžete ísť i peši.

Solna jaskyna

Nemecky dokonalá prehliadka soľnej bane

Pre dospelých i pre deti. Prehliadka miestnej soľnej bane pod kopcom Obersalzberg je zážitkom pre akúkoľvek vekovú kategóriu. Pred jej vstupom Vás oblečú do pracovného overalu. Postupne si posadáte jeden po druhom na pravý banský vláčik a hurá za dobrodružstvom.

Cestou sa vďaka videám dozviete všetko dôležité o 500 ročnej histórii i súčasnosti tejto najstaršej soľnej bane v Európe. Svetelná show, jazda po banskej kĺzačke, plavba člnom po umelom jazere so zrkadlovým odrazom i ochutnávka soľného roztoku. Nemecká dokonalosť nenecháva nič na náhodu a plní zážitkov opäť vychádzate na slnečné svetlo.

Wimbach

Umelecké dielo prírody

Ak máte chuť na viac turistiky, len 8 km autom od jazera sa rozprestiera údolie Wimbach. Tisíce rokov tu formovala horská riečka okolité skaly do dokonalosti. Toto umelecké dielo môžete pozorovať prechádzkou po upravených drevených chodníkoch pozdĺž rokliny. Ide o fyzicky nenáročnú kratšiu turistiku. Samotnú roklinu prejdete približne za pol hodinu. Ak máte čas a chuť, odporúčam pokračovať ďalej pozdĺž rieky cez údolie Wimbach. Nachádza sa tu niekoľko ďalších miest s pekným výhľadom.

Okrem spomínaných miest ponúka národný park Berchtesgaden množstvo ďalších viac i menej náročných turistických trás, lanovku na najvyšší vrch Jenner, ale i 600 metrov dlhú bobovú dráhu či návštevu miestnej likérky. Ak teda rozmýšľate, kam na víkend (možno aj predĺžený), tento kút sveta určite odporúčam. Či už individuálne alebo ak nemáte s kým, tak rovnako ako ja cez cestovnú kanceláriu.

Foto: Andy Walker, Alex Lomas, Brian Burk, Andre Zehetbauer, Hardo Muller, Alupus