Tip na víkend: Potulky Ústeckým krajom (keď počasie nepraje turistike)

Len necelú hodinku cesty autom z Prahy smerom na severozápad k Nemeckým hraniciam sa rozprestiera Ústecký kraj. Tento pre nás Slovákov vzdialenejší kút Čiech je obľúbený hlavne vďaka nádherným prírodným klenotom Českému Švajčiarsku a Krušným horám. Obe destinácie ponúkajú širokú škálu športového vyžitia pre všetky vekové kategórie. Spleť cyklotrás rôznej náročnosti, kilometre značených turistických chodníkov s fascinujúcimi výhľadmi, raftovanie na rieke Labe či Via Ferrata každoročne priťahujú státisíce turistov.

Ústecký kraj však ukrýva oveľa väčšie bohatstvo a bolo by chybou zaškatuľkovať si ho len ako miesto pre priaznivcov prírody. Milovníci histórie, kultúry a oddychu určite ocenia množstvo hradov a zámkov či mestečká s malebnými námestiami posiatymi kaviarničkami. Samozrejme k príjemnému výletu patrí aj dobré jedlo a dodržiavanie pitného režimu. V tomto smere by som si mohla pomôcť známym príslovím „iný kraj, iný mrav“ v upravenej podobe „iné mesto, iný pivovar“.

Litomeřice – mestečko s atmosférou

Príjemným východiskovým miestom na víkendový pobyt je určite mestečko Litomeřice. Napriek tomu, že jeho historická časť je skôr menšia, ponúka množstvo pamiatok a zaujímavých miest. V prípade, že na prehliadku neostáva príliš veľa času, odporučila by som návštevu miestneho úradu resp. vežu v tvare kalicha, ktorá je súčasťou budovy. Výklad sprievodcu spolu s výhľadom z veže pomôžu spoznať všetky zaujímavé miesta v okolí.

Milovníkov cyklistiky (ak počasie praje) určite poteší fakt, že cez mesto vedie cyklotrasa „Labská stezka“, ktorá ponúka na území Českého Stredohoria celkovo viac ako 90 km ciest.

Pevnosť Terezín – nedobytý inžiniersky skvost 18. storočia

Necelých 5 kilometrov od mesta Litomeřice sa nachádza pevnosť Terezín, mnohým smutne známa hlavne vďaka krutostiam 2. svetovej vojny. V rokoch 1940-1945 bola časť pevnosti tzv. Malá pevnosť využívaná ako policajné väzenie gestapa. Ja som však navštívila inú časť tzv. Veľkú pevnosť, ktorá podľa mňa rozhodne stojí za návštevu. Keď sa spojí nadšenie človeka a fascinujúca história, môže z toho vzniknúť jedine hlboký zážitok. Presne takto by som charakterizovala prehliadku s tunajším sprievodcom.

História pevnosti Terezín siaha až do 18. storočia. Jej pôvodným účelom bolo zásobovanie spriatelených armád. Napríklad miestna pekáreň dokázala denne vyprodukovať takmer 68 ton chleba. Vďaka kompletnej infraštruktúre sa Terezín neodlišoval od bežného mesta. Práve naopak, mnohé z nich prekonal. Okrem pekárne sa tu nachádzal mlyn, nemocnica, ale aj pivovar, krčmy (v roku 1898 viac ako 50) či nevestince.

Pevnosť bola tak dokonale prepracovaná, že v čase obliehania by tu prežilo pol roka až 11000 vojakov. Vďaka detailne premyslenému systému obrany vrátane podzemných chodieb a vodných kanálov bola v danej dobe považovaná za nedobytnú. Najväčšie nebezpečenstvo jej hrozilo v čase Napoleonovho vojnového ťaženia Európou. Jeho vojsko bolo však v bitke pri Chlumci porazené a tak sa do Terezína nikdy nedostalo.

Miesto je dodnes zachovalé, postupne rekonštruované a sprístupňované verejnosti. Vďaka svojej jedinečnej architektúre je aj v súčasnosti považované za unikát svetového významu.

Filmové Ploskovice

7 kilometrov od Litomeříc opačným smerom ako Terezín sa nachádza malebný zámok Ploskovice. Interiér zámku tvorí niekoľko zachovalých fresiek i pôvodné zariadenie, ktoré priťahuje nielen turistov ale aj filmové štáby z Čiech a zahraničia.

Ako človek, ktorému zvyčajne utkvejú v pamäti pikošky, som si tento krát zapamätala, na čo slúžili mini umývadlá bez odtoku. Na umývanie rúk – ako inak. Avšak voda v nich sa menila len raz do týždňa, pretože ľudia verili, že mor sa šíri práve vodou. Nechcem si predstaviť, ako tá voda musela po týždni vyzerať a „voňať“.

Najedz sa a vyfúkni si pohár

O niečo ďalej, 50 km od Litomeříc, leží mesto Lindava so svojimi svetoznámymi sklárňami Ajeto. A prečo svetoznáme? Vďaka precíznej výrobe sa medzi ich práce dostali aj také diela ako pohár pre víťaza Tour de France či sklenený narodeninový dar pre Mick-a Jagger-a .

V rámci prehliadky sklární sa návštevník dozvie ako funguje celý proces od namiešania správnej chémie až po brúsenie hotového skla. Celá výroba prebieha ručne, pričom najväčší obdiv si určite zaslúžia pracovníci pri peciach rozpálených na 1200 stupňov. Aspoň že si počas práce môžu dopriať pár pohárov piva. Nie, nejde o zamestnanecký benefit, ale o cielené pitie, pretože pivo obsahuje vitamíny, ktoré telo potením stráca.

Súčasťou sklární je reštaurácia, kde si popri čakaní na obed môžete skúsiť vyfúknuť svoj vlastný džbán či pohár. Samozrejme s pomocou inštruktora, inak by to s tvarom pohára mohlo dopadnúť všelijako.

 

Návštevu spomínaných štyroch miest možno zvládnuť v priebehu dvoch dní. Samozrejme okrem nich ponúka Ústecký kraj množstvo ďalších zámkov, hradov ale aj kúpele či vinice. Detailný prehľad turisticky zaujímavých atrakcií kraja možno nájsť aj na stránkach miestnej turistickej organizácie Brána do Čech (http://www.branadocech.cz/ ).