Crater Lake v Oregone je s hĺbkou 594 metrov najhlbším jazerom v USA

Národný park Crater Lake v Oregone, zriadený 22. mája 1902, je prírodným zázrakom, ktorý vznikol katastrofickou erupciou hory Mazama pred približne 7,700 rokmi.

Národný park, ktorý je korunovaný pohorím Cascade Mountain, ponúka týčiace sa útesy, ohromujúce sopečné ostrovy, obsahuje živé lesy, bohatú prírodu a úžasné modré jazero hodné svojej prezývky „Majesty Lake“.

Jeho voda je tak šokujúco modrá, že budete pod ostrým slnkom žmurkať a uvažovať, či to celé nie je len jeden veľký prelud, ako sa to stalo nám.

Voda jazera pochádza priamo zo snehu alebo dažďa, neexistujú žiadne prívody z iných zdrojov vody. To znamená, že do jazera sa neprenášajú žiadne usadeniny ani minerálne usadeniny, čo mu pomáha udržiavať jeho bohatú modrú farbu a robí ho jedným z najčistejších a najpriezračnejších jazier na svete. Dokonca si v ňom môžete na určených miestach aj zaplávať, ale pozor - voda je zvyčajne veľmi studená

Crater Lake je najhlbším jazerom v Spojených štátoch

V súčasnosti je s hĺbkou 594 metrov Crater Lake najhlbším jazerom v Spojených štátoch a siedmym najhlbším na svete. A zároveň jedným z najkrajších a najzaujímavejších. Tým že je odľahlé, nie je tam taká záplava turistov ako na iných prírodných atrakciách v USA. Na niektorých vyhliadkových bodoch sa človeku kľudne môže stať, že tam bude aj niekoľko minút úplne sám alebo len so svojou partiou a nikým nerušený si môže pri dobrom počasí vychutnávať pohľad na jazero.

Park je otvorený celoročne 24 hodín denne, hoci niektoré turistické chodníky, cesty a zariadenia sú v zime zatvorené. V zime si môžete priniesť aj snežnice alebo bežky a sami vyraziť na prieskum po úboči jazera. Severný vstup do parku je počas zimných mesiacov zatvorený, ale do národného parku sa dá dostať aj cez južný vchod.

crater lake

crater lake

Okolo jazera sa vinie cesta Rim Drive

Okolo celého jazera sa vinie cesta, Rim Drive, s dĺžkou asi 50km, pozdĺž ktorej je niekoľko zaujímavých vyhliadok na celú kalderu (celkom ich je viac ako 30), v ktorej sa jazero nachádza.

Rim Drive

Na mieste Pinnacles Overlook môžete vidieť sopečný popol zmrazený na 100 metrov vysoké pevné skalné útvary. Zastávka pri Videa Falls ponúka zase výhľad na kaskádový vodopád a je jedným z najlepších miest na pozorovanie niektorých rastlinných životov parku. Kvôli jedinečnému miestu, plného farieb, sa zastavte pri Pumice Castle Overlook. Tu sa v priebehu času do tvaru hradu rozpadla oranžová vrstva pemzy. Alebo sa môžete v Discovery Point vrátiť v čase a predstaviť si, aké to asi bolo v koži Johna Hillmana, prvého priekopníka, ktorý videl Crater Lake práve z tohto miesta.

TIP na túru po Wizard Island

Jednou z najkrajších je Watchman Overlook, ktorá poskytuje najlepší pohľad na Wizard Island s neuveriteľne modrou vodou jazera naokolo. Wizard Island je považovaný za najpozoruhodnejší kužeľ škvary na svete (Cranson, 2005). Kto má čas a chcel by to mať viac dobrodružné, je možné sa na Wizard Island dostať loďou z Cleetwood Cove a potom si to na krátkom, asi 1.5 km dlhom treku, vyšľapať až na vrchol ostrova.

Wizard Island Crater lake

Ostrov Phantom Ship

Ďalší ostrov, Phantom Ship, je ukotvený hneď pri brehu jazera a je mimo radaru väčšiny návštevníkov. Hoci sa podobá malej plachetnici, ostrov je vysoký ako 16 poschodová budova. Je vyrobený z lávy odolnej voči erózii a vo veku 400 000 rokov je to najstaršia exponovaná hornina v kaldere. Návštevníci môžu získať skvelý výhľad na ostrov tým, že pôjdu na Phantom Ship Overlook alebo pešo na Sun Notch.

Okrem toho sa po západnom úboči vinie asi 10km dlhý úsek Pacific Crest Trail (PCT), ktorý v poslednej dobe získal na popularite a pri jazere môžete absolvovať jeho maličkú, ale za to určite jednu z najkrajších a najpozoruhodnejších časti. Dá sa absolvovať za približne 4 hodinky.

S jazerom sa spája aj jedna záhada - kam odteká voda?

Nikto totižto nevie, kam ide voda. Pretože Crater Lake nemá žiadne odtoky vedúce k iným zdrojom vody, meniaca sa hladina vody predstavuje zaujímavú vedeckú otázku. Miera zrážok je viac ako dvojnásobok rýchlosti vyparovania, takže existuje veľa vody, ktorá mizne inak. Vedci zistili, že stabilný priesak je to, čo udržuje vodnú rovnováhu. Voda vyteká zo stien kaldery rýchlosťou asi 2 milióny galónov vody za hodinu! Záhadou je kam. Vedci o záhade, kde všetka tá voda ide, stále študujú, nenašli sa však žiadne cesty, pramene ani iné zdroje vody, ktoré by niesli rovnakú vodu ako jazero. Vďaka zložitej dynamike zostane hladina vody v Crater Lake naďalej predmetom zázrakov a štúdií na ďalšie roky.

  • Čo sa týka vstupu, tak cena 7-dňového pasu na jedno vozidlo je $25 v lete a $15 v zime, alebo si na vstupe môžete zakúpiť aj Annual Pass za $80, ktorý ale platí do všetkých národných parkov v USA po dobu jedného roka. Platba sa môže uskutočniť hotovosťou, šekom alebo kreditnou kartou.

Ubytovanie v parku je pomerne obmedzené

Preto je dobrou voľbou je si nájsť ubytovanie v hoteloch alebo moteloch v niektorom z miest na okolí, napr. v mestách Bend, Medford, prípadne Roseburg. Všetky sú vzdialené približne 150-160km od jazera. My osobne sme spali v meste Roseburg, kde bol slušný výber motelov za rozumnú cenu. Priamo pri jazere sa dá ubytovať len v historickom Crater Lake Lodge. To je jediný hotel, ktorý sa nachádza v národnom parku a rýchlo sa zvykne vybookovať. V blízkosti južného vchodu, 11km od okraja jazera, sa dá tiež ubytovať v kempe Mazama Village Campground a RV Park.

Pokiaľ teda budete mať cestu do Oregonu, určite nezabudnite vynechať toto mystické miesto. Ak Vám vyjde počasie, odmení sa Vám úchvatnými výhľadmi, pri ktorých nadobudnete pocit, či sa ešte stále nachádzate na planéte Zem a na ktoré budete navždy spomínať.

Viac informácií o parku môžete nájsť na tomto linku:

https://www.nps.gov/crla/index.htm