TOP destinácie v Európe s ikonickými drevenými domčekmi, ktoré nenájdete nikde inde

Slovensko je síce známe svojou drevenou sakrálnou architektúrou, no pokiaľ by ste mali záujem vycestovať za zaujímavými drevenými domčekmi s vlastnou históriu do zahraničia, prinášame vám hneď niekoľko tipov.

Costa Nova, Portugalsko

Costa Nova sa nachádza len kúsok od mesta Aveiro, často nazývaného aj portugalské Benátky. Toto mestečko sa stalo populárne najmä plážovou destináciou, konkrétne v polovici 19. storočia, kedy sa do oblasti začali prisťahovávať umelci. Tých lákal predovšetkým široký úsek plný piesku a nádherná lagúna Aveiro.

top destinacie

Zdroj: Andrej Tomić

 

Dnes je toto mestečko známe svojou neobvyklou zbierkou palheirosov, a teda tradičných drevených domčekov maľovaných farebnými pruhmi. Tieto zvláštne budovy využívali svojho času miestni rybári ako skladovacie priestory, no dnes ponúkajú nezabudnuteľnú scenériu pre všetkých turistov.

Longyearbyen, Nórsko

Malé banícke mesto Longyearbyen je zastrčené v nórskom súostroví Svalbard. Spolu so svojimi veľkolepými susediacimi ľadovcami predstavuje jednu z najsevernejších a najvzdialenejších osídlení na svete.

norsko

Zdroj: pxhere.com

 

Ani to však neznamená, že toto izolované mesto, kde slnko nevychádza dlhé 4 mesiace, nemá farbu ani svoj šarm. Práve naopak. Jeho kaleidoskopické drevené domčeky vytvárajú dúhu radostných odtieňov, ktorá rozjasňuje drsné arktické prostredie.

Old Porvoo, Fínsko

Staré mestečko s názvom Porvoo predstavuje skutočný krok späť do minulosti. Jeho drevené domy sa týčia mozaikou dláždených ulíc a nepravideľne veľkých pozemkov, ktorých usporiadanie siaha až do stredoveku. Nachádza sa len 50 kilometrov od Helsínk, a tak ide o ľahko dostupné a ideálne miesto na kombináciu príjemného posedenia na káve a očarujúcej prechádzky minulosťou.

 

norsko

Zdroj: pixabay.com

 

Marken, Holandsko

Ak by ste sa niekedy rozhodli navštíviť Holandsko, okrem Amsterdamu si nenechajte ujsť aj mesto Marken. Práve tam totižto nájdete raj malých drevených domčekov s exteriérom nápadne pripomínajúcim aj súčasný tatranský profil. Tie si obyvatelia až do 17. storočia stavali na umelých kopcoch s umelým lesom, čím zabránili škodám spôsobeným povodňami. Aj keď od vybudovania ostrova Afsluitdijk už nebolo zaplavené, pôvodné domčeky ostali stáť nedotknuté.

holandsko

Zdroj: needpix.com

 

Milovníci drevených stavieb si však na svoje prídu aj v starej drevenej obuvníckej továrni, kde môžete vidieť, ako sa z dreveného bloku vyrábali dreváky.

Portsa, Turku, Fínsko

Najstaršie mesto vo Fínsku, a teda Turku, sa môže pochváliť jednou z najkrajších drevených štvrtí krajiny. Očarujúce historické drevené domy sú oddelené úzkymi vydláždenými ulicami a nachádzajú sa v okrese známom pod názvom Portsa, západne od rieky Aura, ktorá prechádza cez mesto. 

finsko

Zdroj: needpix.com

 

Turku je obľúbeným cieľom mnohých turistov, pretože ide o prístavné mesto na juhozápadnom cípe celého Fínska a tiež o hlavnú zastávku na ceste do Štokholmu. Práve tí tu hľadajú známu umeleckú scenériu a bohatú históriu mesta.

Maramures, Rumunsko

Maramures je geografický, historický a etnokultúrny región v severnom Rumunsku, kde tiež nájdete množstvo drevených stavieb, predovšetkým kostolíkov, vrátane tých najvyšších alebo najstarších, z ktorých 8 patrí do dedičstva UNESCO.

rumunsko

Zdroj: needpix.com

 

Toto centrum kultúry a civilizácie je miestom, kde sa tradície, ľudový odev a umenie uchovávajú tak, ako nikde inde v Rumunsku, a teda v krajine, ktorá si zavše zachováva históriu a svoje zvyky spojené s prácou, životom a oslavami. V Maramures tak môžete obdivovať tradičné drevené domy v obklopení ručne vyrábanými koberčekmi a starými domácimi predmetmi.