Tradície turistiky, horské chaty aj ochrana vody budú témami festivalu Hory a mesto 2021

Po ročnej vynútenej pauze spôsobenej koronavírusom prinesie festival Hory a mesto 2021 okrem filmov aj prednášky hostí. Festival sa uskutoční online na platforme Kino doma, avšak organizátori sa pripravujú aj na možnosť, že do Kina Lumière budú môcť prísť diváci. Fanúšikov festivalu tak čakajú tematické a filmové sekcie spolu s prednáškami a diskusiami slovenských hostí.

Ochrana životného prostredia, šetrný prístup k prírode a zachovanie jej prirodzenosti budú silnými témami 21. ročníka festivalu Hory a mesto, ktorý sa uskutoční 19. – 23. mája 2021 online na Kino-doma.sk a v prípade uvoľnenia opatrení v Kine Lumiére v Bratislave. Envirosekcia je už dlhodobo súčasťou programu festivalu a stala sa z nej prierezová téma, ktorá prepája všetky sekcie festivalu Hory a mesto. Inak to nebude ani tento rok.

Tohtoročný festival začíname v stredu 19. mája 2021 o 18:00 prednáškou k 100. výročiu najstaršieho kontinuálne vychádzajúceho časopisu Krásy Slovenska. Sme radi, že môžeme takouto formou vyzdvihnúť jeho prínos k osvete, propagácii a ochrane našich kultúrnych i prírodných jedinečností. Prednáška ponúka unikátny prierez a dokumentáciu v čase, ktorá zachytáva vznik prvých turistických, horolezeckých, jaskyniarskych, environmentálnych a kultúrnych spolkov s premostením až do súčasnosti. O histórii, existencii a vôbec význame periodika nám porozprávajú členovia redakčnej rady Daniel Kollár, Mikuláš Huba, Ján Lacika a Miroslav Herchel,“ uvádza zostavovateľka sekcie Soňa Oravcová.

Vo štvrtok 20. mája o 18:00 sa v sekcii Sen o riekach bez plastov budeme venovať ochrane povrchových vôd a negatívnemu vplyvu plastov na vodné ekosystémy a naše zdravie. Ako vieme, bez vody nie je život. A ako bohužiaľ vieme, boj so znečistením vôd sa javí ako nekonečná práca. Čo a ako sa s tým dá robiť, povedia environmentalistika a aktivistka za ochranu vôd Martina Paulíková, diaľková plavkyňa Soňa Rebrová, ktorej preplávané kilometre z La Manche a slovenských riek si môžete adoptovať a takto prispieť na čistenie našich riek, a minister životného prostredia Ján Budaj.

Počasie je dramaticky ovplyvnené ľudskou činnosťou. Jeho prudké zmeny sú dôsledkom klimatickej krízy, čo má zásadný vplyv na náš pobyt vo vysokohorskom prostredí. O počasí na horách budú diskutovať meteorologička Miriam Jarošová a meteorológ  Miro Žiak v piatok 21. mája o 18:00. ,,Divákovi pomôžu presnejšie porozumieť počasiu, vyhodnotiť ho a vyhnúť sa tak možným problémom, ktoré nás môžu stáť aj život,“ dopĺňa Soňa Oravcová.

V sekcii o horských chatách sa predstavia v sobotu 22. mája o 18:00 chatári Marek Šurina, Tomáš Petrík a predseda KST Hikemates Patrik Pajta. Marek Šurina porozpráva o tom, ako sa z vysokohorského nosiča stal chatárom a správcom rozpadnutej dreveničky, útulne Andrejcová, a domčeka Horskej služby Čertovica. ,,Horské spoločenstvo, ktoré Marek založil, pritiahlo množstvo mladých ľudí, a spoločne zmenili tieto rozpadávajúce sa ubytovne na príjemné miesta v Nízkych Tatrách,“ dodáva Soňa Oravcová. Chatár a horský vodca Tomáš Petrík v prednáške Hory na full time priblíži, ako sa udržiava legendárna chata “Brnčalka” pri Zelenom plese v Tatrách a čo to znamená byť dobrým chatárom, horským vodcom a horolezcom. Patrik Pajta priblíži ciele turistického združenia Hikemates, ktoré ponúka inovatívny turistický portál a rozbieha projekt budovania turistických útulní s cieľom spájať ľudí a hory.

Aj tento rok je súčasťou festivalu filmová súťaž, výstava fotografií, lezecké preteky a samozrejmosťou budú sprievodné podujatia pre deti aj dospelých. Do fotografickej súťaže sa môžu záujemcovia prihlasovať do 1. mája na webovej stránke www.horyamesto.sk/fotosutaz