Túra na mys Kinnarodden, najsevernejší bod pevninskej Európy

Ku Kinnarodden vedú v podstate 2 trasy. My sme šli z malej dedinky Mehamn (foto nižšie). Trail začína pri malom lokálnom letisku. Aj so spiatočnou cestou je to cca 46 km, ale treba rátať okolo 50km, ak človek trošku poblúdi. 

Prvá časť treku je vcelku podmáčaná a dobre značená kamennými mohylami, ale postupne mohyly miznú a na kameňoch sa sporadicky objavujú len červené „téčka“, ktoré sa často dajú ľahko prehliadnuť. Hlavne na kamenných poliach, kde sú všetky kamene rovnaké, sme sa trošku pri spiatočnej ceste stratili. 

mehamn

kinnarodden

Kinnarodden je mys, ktorý je najsevernejším bodom pevninského Nórska a najsevernejším bodom pevninskej Európy. Kinnarodden leží na polostrove Nordkinn asi 20 km od dediny Mehamn v kraji Finnmark. Za najsevernejší bod Európy je často označovaný Nordkapp, no nie  je to tak. Nordkapp leží na ostrove, čo mu tento titul odoberá. Navyše, severnejšie ako Nordkapp je aj výbežok Knivskjelodden, tiež na ostrove Mageroya.

Kompas, mapa, či GPS sa tu zíde

Hlavne ak sa zhorší počasie a viditeľnosť by klesla. Boli sme tam v lete a miestami bol sneh nad členky a do kopcov sa šmýkalo. Niektoré úseky tvorí len slalom pomedzi balvany. 

Pitnej vody je po ceste dostatok, je tam niekoľko malých jazier, či riečok. Keď dorazíš k uvítacej tabuly „Velkommen“, tak ešte nie si na mieste, ale od nej je to ku Kinnarodden cca 6 km cez kamenistý terén. 

kinnarodden

kinnarodden

Za tabuľou je malé údolie s potokom a rovnými trávnatými plochami na založenie kempu. Ďalej za týmto údolím smerom ku Kinnarodden už nie je veľa vhodného miesta na kemp a ani žiadna voda. Pred Kinnarodden je ešte jedno prudké klesanie, nasledované stúpaním (foto 11) a potom si už tam.

K „poslednému kameňu“ nášho kontinentu sme stihli prísť akurát včas a videli sme ako slnko zapadalo, len sa dotko obzoru a hneď začalo stúpať nahor. Aj v hlavnej sezóne sme tu stretli len zopár ľudí a v podstate sme tam boli celý čas sami. Rovnako i dedinka Mehamn bola absolútne bez turistov a pôsobila veľmi príjemným, lokálnym dojmom. Ak si dobre pamätám boli sme tam v roku 2017, neviem ako to bude teraz. Na fotkách som trochu nabalený, niesol som veci pre dvoch :)