Turistická Madeira s Dobrodruhom

Poď s nami na Madeiru - hornatý portugalský ostrov, ležiaci 700 kilometrov západne od Maroka a 960 km od Lisabonu. Ostrov je typický množstvom zavlažovacích kanálov - levád, pozdĺž ktorých vedú turistické chodníky s nádhernými výhľadmi najmä na Atlantik. Zaujalo ťa to? Nižšie si pozri turistický program a fotky. Ak si dostal/la chuť Madeiru prebádať, prechodiť miestne hory, kúpať sa v oceáne a spoznať aj netypické zákutia ostrova, PRIDAJ sa k nám! 

  • Výlet plný peších výletov pestrou krajinou
  • Levády - unikátny systém zavlažovacích kanálov
  • Vavríny - prírodné dedičstvo UNESCO
  • Funchal s tradičným kvetinovým a rybím trhom
  • Morské plody, hovädzí špíz, tradičné madeirské víno či rum 
  • Orientačný termín výletu: október 2021

madeira s dobrodruhom

madeira s dobrodruhom

Deň 1.: Letecky Viedeň alebo Praha - Funchal

Ubytovanie v hoteli v centre mesta. Podvečer prechádzka centrom mesta.

Deň 2.: Polostrov Sao Lorenҫo

Dopoludňajší výlet na najvýchodnejší cíp ostrova - polostrov Sao Lorenҫo a pozorovanie rozbúreného Atlantiku (cca 8 km). Návšteva veľrybárskeho mestečka Caniçal. Popoludňajší výlet panoramatickou cestou po severnom pobreží až do mestečka Porto da Cruz (cca 8 km); historická továreň na výrobu rumu z cukrovej trstiny.

Madeira

Madeira

Deň 3.: Severná časť ostrova

Prejazd na severné pobrežie k mestečku Santana. Odtiaľ do vnútrozemia na Casa das Queimadas - peší výlet pozdĺž levády k Caldeirão Verde ( "zelený kotol" s jazierkom do ktorého padá cca 300 m vodopád, jedna z najodľahlejších častí ostrova s ​​mnohými výhľadmi a bujnou vegetáciou). Podľa kondície je možné pokračovať na Caldeirão do Inferno ( “pekelný kotol”, pre ktorý sú typické skalné prielomy, hlboký kaňon a na konci skalný kotol s pramienkami stekajúcimi po stenách) (cca 13/18 km).

Madeira

Deň 4.: Hlavné mesto Funchal

Ranná návšteva tržnice Mercados dos Lavradores s kvetinovým a rybím trhom. Následne presun do štvrti Monte (fakultatívne možno ísť aj panoramatickou lanovkou). Návšteva tropickej botanickej záhrady a možnosť jazdy na prútených saniach ulicami mesta. Popoludní prehliadka mesta (radničné námestie s barokovou radnicou, katedrála Sé, kláštor Santa Clara) a na záver pre záujemcov ochutnávka vína z Madeiry.

Madeira Funchal

Madeira Funachal

Deň 5.: Západná časť ostrova 

Prejazd cez horské sedlo Encumeada s panoramatickou vyhliadkou, ďalej Fanal - prechádzka medzi prastarými vavrínami (UNESCO). Výjazd na náhornú plošinu Paul da Serra do výšky 1 600 m (jediné rovné miesto na Madeire), ďalej smerom do Rabaҫalu a odtiaľ peší výlet k pôsobivému vodopádu Risco a ďalej levádou 25. prameňov (kuloár s bujnou vegetáciou, kde stekajú početné pramienky vody). Ďalšou zástavkou bude v severozápadnom cípe ostrova malé mestečko Porto Moniz s vulkanickými jazierkami (cca 15 km).

Madeira

Deň 6.: Horská etapa - najvyššie vrcholy Madeiry

Skoro ráno výjazd pod Pico do Ariero, odtiaľ horský prechod cez vrchol (1 818 m. n. m.) a niekoľkými tunelmi. Na záver výšľap na najvyššiu horu ostrova Pico Ruivo (1 862 m. n. m.). Po celej trase sú nádherné výhľady (cca 6 km). Cestou späť zástavka v malebnom mestečku Santana s tradičnými pestro namaľovanými domčekmi s trstinovou strechou. Ďalej sa pokračuje po severnom pobreží do São Vincente, kde je možnosť návštevy vulkanickej jaskyne s rovnomenným názvom.

Madeira

Madeira

Deň 7.: Okružný výlet cez vidiecke severné a západné pobrežie ostrova

Cestou s ​​celým radom krásnych zástavok a vyhliadok. Kráľovská Levada do Rei (cca 10 km), vodopád Nevestin závoj a malebné mestečko Porto Moniz s možnosťou kúpeľa v lávových jazierkach. Ďalej sa pokračuje na najzápadnejší bod ostrova Ponta do Parga s majákom a výhľadmi na útesy západného pobrežia.

Madeira

Madeira

Deň 8.: Odlet domov 

Letecky Funchal - Viedeň alebo Praha

  • Cena výletu: 900e + letenka z Viedne alebo Prahy do Funchalu (orientačná cena cca 300 - 400e)

Orientačný termín: október 2021

(termín sa bude pravdepodobne prispôsobovať pandemickým nariadeniam a aktuálnej situácii. Hlavne však musíme vytvoriť partiu, ktorá bude pripravená v správnej chvíli vyraziť. Ak máš o Madeiru záujem, určite nám napíš, dáme ťa do zoznamu a budeme v kontakte)

V cene je zahrnuté:

  • služby sprievodcu
  • ubytovanie - 7x penzión s raňajkami (izba s vlastnou kúpeľňou)
  • doprava súkromnými mikrobusmi
  • informačný materiál

V cene nie je zahrnuté:

  • fakultatívne aktivity (tradičné prútené sane, tradičný Madeirský večer)
  • medzinárodná letenka
  • príplatok za jednolôžkovú izbu - bude vyčíslený na vyžiadanie
  • ostatné stravovanie
  • vstupy do pamiatkových objektov
  • poistenie liečebných nákladov či storno poplatkov (radi sprostredkujeme + poistenie zahŕňa aj základné rizika spojené s kovidom)

Pre vstup na Madeiru je aktuálne nutný PCR test, prípadne potvrdenie o prekonaní ochorenia covid-19 (do 180 dní) alebo potvrdenie o očkovaní. Osoby, ktoré sú očkované proti COVID-19, majú výnimku z povinnosti predkladania negatívneho PCR testu a karantény.

Pre vyzbieranú skupinu Dobrodruhov zabezpečuje tento výlet na mieru: CK Enjoy Travel

S účastníkmi výletu sa vopred stretneme alebo si zavoláme. Chceme vyzbierať ľudí rovnakej krvnej skupiny. Preto hľadáme parťákov veselých, komunikatívnych, spoločenských, so vzťahom k turistike. V prípade, že chcete vyraziť na MADEIRU v kompaktnej skupine, čoho zárukou je Dobrodruh.

V prípade záujmu píšte na: vylety@dobrodruh.sk

Veľkosť skupiny 6 -12 osôb

Poznámka: Zmena programu vyhradená. Na Madeire je vysoká premenlivosť počasia, takže je pravdepodobné, že dni nebudú realizované v uvedenom poradí - všetko budeme operatívne upravovať na mieste podľa aktuálnej predpovede počasia.

Fakultatívne služby / výlety:

  • zjazd v prútených saniach (25 EUR / os.)
  • vstup do jaskyne São Vincente (8 EUR / os.)
  • tradičný Madeirský večer vrátane nápojov (22 EUR / os.)
  • botanická záhrada (5,5 EUR / os.)
  • návšteva vinárstva s ochutnávkou (8 EUR)
  • lanovka vo Funchale (11 EUR / 1 cesta)

Vhodné obdobie na návštevu Madeiry:

Počasie na Madeire je ovplyvnené severnými pasátmi, vďaka ktorým je tu teplo počas celého roka. V zime sa teploty pohybujú okolo 16-19 °C, na jar a jeseň sú typické teploty okolo 20-23 °C a v lete dosahuje priemerná teplota 29 °C.

Na Madeiru tak možno cestovať v priebehu celého roka.