Uzbekistan s Dobrodruhom

Pridajte sa na výlet s Dobrodruhom, spoznajte jedno z centier orientálnej kultúry. Zažime spolu intenzívny predĺžený dobrodružný týždeň na východe. Pokiaľ ide o pamiatky, Uzbekistan je zo všetkých stredoázijských krajín najpríťažlivejší a najpôsobivejší.

Prejdeme spolu paláce, mešity a bazáry Samarkandu, Chivy, Buchary a Taškentu. Doprajeme si spoločne všetky tajomstvá slávnej uzbeckej kuchyne ako plov, lagman, šašlyk a výdatne to zapijeme miestnymi koňakmi.

Prepravovať sa budeme starými sovietskymi vlakmi, v ktorých sa najjednoduchšie nadväzuje družba s miestnymi a človek spoznáva zaujímavé osudy obyvateľov tejto exotickej krajiny. Aj takto spoznáme pravý nefalšovaný Uzbekistan na vlastnej koži a odnesieme si domov silné zážitky.

Itinerár výletu (30.10.-7.11.2021):

1.deň (Sobota): Let Budapešť – Taškent, Lietadlo odlieta až večer o ôsmej, takže je možný kľudný presun všetkých učastníkov na letisko do Budapešti.

2.deň (Nedeľa): Presun z Taškentu do Samarkandu, ihneď po pristátí vyrazíme z Taškentu spoznávať najkrásnejšie mesto Uzbekistanu a najvýznamnejšie mesto hodvábnej cesty, Samarkand. Pre väčšinu ľudí má podobné mýtické kúzlo ako bájna Atlantída. Samozrejme neobídeme pestrofarebné trhovisko, kde si doprajeme na obed miestne špeciality. Pokračovať budeme spolu s miestnym sprievodcom prehliadkou známych mauzólei, medres a mešít.

3.deň (Pondelok): Pokračuje prehliadka Samarkandu s miestnym sprievodcom, máme na to celý deň. Zažijeme spolu všetko, čo toto mesto ponúka. Večer sa spoločne navečeriame, zabavíme a absolvujeme nočný vlakový presun vlakom do Chivy.

samarkand

4.deň (Utorok): Prehliadka Chiva. Oáza Chiva vyvoláva predstavu nekonečnej púšte, piesku a karaván. Historické centrum je krásne zachovalé, obohnané hradbami a najkrajšie býva za svitania, pri západe slnka a v noci. My si mesto užijeme počas všetkých týchto fáz.

chiva

5. deň (Streda): Chiva, Presun Buchara. Doobeda ešte pokračuje prehliadka Chivy ale podvečer už vyrážame vlakom smerom na Bucharu, najposvätnejší mesto Strednej Ázie, kde dorazíme krátko po polnoci.

6.deň(Štvrtok): Buchara. Spolu sa budeme potulovať uličkami starého mesta Buchary, navštívime miestne mešity a mauzólea aj slávnu pevnosť Ark. Pre záujemcov budú k dispozícii prastaré bucharské lázne Bozori Kord, kde môžete prejsť všetkými očistnými procedúrami.

Buchara

7.deň (Piatok): Buchara, Presun Taškent. Celý deň sa budeme venovať prehliadke Buchary, náboženskému centru Strednej Ázie. Tento deň využijeme tiež služby miestneho sprievodcu. Na obed tradične zapadneme na miestne trhovisko, ktoré nás pohostí svojimi špecialitami. Nočným spojom sa pesunieme do hlavnéhu mesta Taškentu, kde strávime svoj posledný deň v Uzbekistane.

8.deň (Sobota): Taškent. Toto mesto podobne ako iné metropoly Strednej Ázie, je fascinujúcou zmesou historických protikladov, ktorým si územie Uzbekistanu prešlo. Sovietska architektúra sa prelína s modernou výstavbou a historickými budovami. Absolvujeme rýchlu prehliadku mesta, nákupy a večer sa posledný krát výborne spoločne zabavíme v metropole Strednej Ázie.

Taskent

9.deň (Nedeľa): Odlet domov. Letecký návrat domov, s prestupom v Istanbule.

---------------------------------------------------

Cena: € 1390

Termín: 30.10.-7.11.2021

Cena výletu zahŕňa:

  • medzinárodná letenka (vr. všetkých poplatkov max. do výšky 410e)
  • ubytovanie
  • miestna doprava vlakmi
  • sprievodca, príprava výletu

Cena výletu nezahŕňa:

  • stravovanie
  • vstupné do pamiatkových a iných objektov
  • poistenie liečebných nákladov

Ako to už na výletoch s Dobrodruhom býva, zmena programu vyhradená podľa aktuálnej situácie a okolností. Dobrá nálada však zaručená :)

Foto: Lukáš Vav, Wikipedia