V Slovenskom raji českí turisti ohrozovali ľudí, nebezpečne sa predbiehali na rebríkoch

Keby ste sa včera, v stredu, 24. júla, nachádzali v Tiesňave Suchá Belá, pravdepodobne by ste si poriadne zanadávali.

Skupinka českých turistov sa nevedela dočkať, kedy na ňu príde rad a bude môcť vyliezť po rebríku nahor a tak sa rozhodla improvizovať. Muži začali predbiehať na tomto nebezpečnom úseku skupinu turistov, ktorí opatrne stúpali po rebríku nahor. Boli medzi nimi aj deti.

Žiadny rešpekt

Tieto nebezpečné manévre zachytila na videu jedna z návštevníčok Slovenského raja a svoje rozhorčenie zdieľala aj na Facebooku v skupine Turistika na Slovensku.

Dnes Tiesňavou Suchá Belá. Krásna príroda, úžasná trasa. Neviem teda, neabsolvujeme takéto túry a preto otázka. Toto asi nebude nič normálne, či??? Český turisti si teda povedali, že oni v rade čakať nebudú, pchali sa medzi ľudí, ktorí teda niektorí mali čo robiť na rebrikoch. Keď si všimnete druhé video, vopchali sa presne pred otecka, ktorí niesol na chrbte dcérku. A samozrejme.. Vybavení do hôr, športové sandále a tenisky,“ napísala turistka Andrea a autorka videa na Facebook. 

Česi sa pridržiavali rebríka, na ktorom stáli ľudia a po šmykľavých skalách sa snažili vyškriabať sa po nich.

Viackrát sa pritom pošmykli a riskovali nebezpečné situácie, pád a potenciálne aj zranenie ďalších prítomných turistov, ktorí dodržiavali predpísaný spôsob výstupu po rebríkoch.

Českí turisti riskovali nielen pre zvolený spôsob, ale aj svojou turistickou výbavou. Liezť po mokrej skale bez istenia sa totiž rozhodli len v športových teniskách a sandáloch.

Pod príspevkom s videom sa, prirodzene, strhla náruživá diskusia. Zahanbenie za svojich krajanov vyjadrilo aj mnoho Čechov. O incidente napísal aj denník SME, pre ktorý sa vyjadril horský záchranár.

„Jednoznačne ohrozovali turistov na rebríku, ako aj samých seba. Dokonca v jednej časti obchádzajú aj muža, ktorý ma v nosiči dieťa. Skala, po ktorej stúpali hore popri rebríkoch, je permanentne mokrá. Nebezpečenstvo šmyku bolo vysoké. Tým, že predbiehali ľudí na rebríku, vlastne ani nič nevyriešili, lebo vyššie sa nachádza ďalšia sústava rebríkov, na ktorých by museli rovnako čakať,“ uviedol horský záchranár Daniel Mahdal v článku.  

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

#slovakparadise #slovensko #slovenskyraj #suchabela #priroda

Príspevok, ktorý zdieľa Michal Tripšanský (@michaltripsansky), 19 Júl 2019 o 12:43 PDT