Víkend v Trenčianskom kraji na štyri spôsoby

Nemusíte cestovať ďaleko, aby ste si užili zábavu, adrenalín, oddych alebo sa niečo nové naučili. Jesenné mesiace prajú turistike, aj kratším víkendovým výletom.

V Trenčianskom kraji je hneď niekoľko prírodných, kultúrnych a historických atrakcií, ktoré zaujmú všetky generácie.

Región hradov

Medzi najznámejšie hrady v regióne Trenčína patrí Trenčiansky hrad. Dominanta mesta ponúka okrem denných prehliadok aj výstavy.

V tohtoročnej sezóne došlo k renovácii dolného nádvoria hradu a hospodárskej budovy. Aj vybavenie vstupu je komfortnejšie a rýchlejšie vďaka turniketom. Klasika, ktorá je symbolom regiónu, je Bojnický zámok. Ide o jediný zámok na území Trenčianskeho kraja.

Medzi najvýznamnejšie novinky na Bojnickom zámku patrí sprístupnenie nového Galerijného okruhu. Ten nie je, na rozdiel od „klasického“ Zámockého okruhu, sprevádzaný lektormi. Po hrade sa tak návštevníci môžu pohybovať podľa vlastných predstáv a vlastným tempom a pritom si prezrieť priestory Huňadyho sály, Stĺpovej siene, kaplnky či apartmánu. Sú doplnené aj o umelecké diela, takže ide o výlet do histórie aj za umením v jednom.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa REFRESHER Slovensko (@refreshersk), 14 Júl 2019 o 6:30 PDT

K najkrajším zrúcaninám na Slovensku patrí Čachtický hrad nazývaný “tajomný hrad v Karpatoch”. Je to hrad z 13. storočia, ktorý je dodnes propagovaný ako sídlo „krvavej“ grófky Alžbety Báthoryovej. Známa a pomerne „zdramatizovaná“ legenda však nie je jediná vec, ktorá by mala pritiahnuť návštevníkov.

Vedie k nemu príjemná cesta lesnou cestičkou, priamo z hradu je krásny výhľad na okolitú prírodu do všetkých strán. Najfotogenickejšie pohľady na hrad a okolie ponúka hlavný hrebeň Malých Karpát v smere na Veľký Plešivec. Dá sa sem jednoducho vyštverať, ak sa vydáte od vstupnej brány smerom hore na hrebeň. Z hradov sú v regióne zaujímavé aj hrad Lednica, Beckov či Bystrica.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Maria Pia Ercolino (@emmepi_traveller), 8 Sep 2019 o 11:35 PDT

Bojnice pre rodiny

Bojnický hrad s jeho „disney“ rozprávkovým štýlom je ťahákom mnohých Slovákov rovnako ako blízka ZOO, kde sa nachádzajú tigre aj slony a ďalších vyše 400 druhov zvierat, viac ako 3500 jedincov, 31 chovných programov. Okrem toho sa môžete stať aj adoptívnym rodičom niektorého zo zvierat.

Zaujímavý je aj Prírodný amfiteáter v Bojniciach, kde vystupujú sokoliari Aquila, prebiehajú sokoliarske, ohňové a šermiarske predstavenia.

Mnohí to netušia, no Bojnice ukrývajú ešte jednu špecialitu. Sú totiž považované za najvzácnejšiu lokalitu sídla neandertálskeho pračloveka na Slovensku. Objavil ho Karol Anton Medvecký, katolícky kňaz a prepošt bojnickej farnosti. Na jeho počesť bola travertínová jaskyňa pomenovaná ako Prepoštská. Na tomto históriou poznačenom mieste tak môžete vidieť vzácne archeologické nálezy, ktoré zobrazujú aj skutočnú podobu neandertálca.

Po okolí na bicykloch

Ešte viac z mesta uvidíte, keď si požičiate zelené bicykle a preveziete sa nimi až do Prievidze. Pre cyklistov je tu vytvorená aj novinka - Turzov flow trail. Ide o tzv. single trail, ktorý je navrhnutý tak, aby ho zvládol začiatočník aj pokročilý jazdec. Nebezpečné miesta na danom traily však nehľadajte, disponuje len klopenými zákrutami a vlnami.

Ak vám neprekážajú väčšie davy ľudí, za výhľadom sa namiesto do okolitých hôr môžete počas prechádzky mestom Bojnice vybrať na populárnu vyhliadkovú vežu Čajka v oblakoch. Neprehliadnuteľná stavba s prevýšením asi 30 metrov má oceľovú konštrukciu a drevenú lávku. Jej súčasťou je aj tobogan, ktorým sa návštevníci môžu spustiť z vrcholu veže nadol. Tí, ktorí vyhľadávajú väčší adrenalín, by mali navštíviť Aeroklub Prievidza.

Aeroklub Prievidza  (c) KOCR Trenčín región (2)
Aeroklub Prievidza Zdroj: KOCR Trenčín región 

Život pod zemou

Hornonitriansky banský skanzen baňa Cigeľ patrí k TOP 15 turistickým zaujímavostiam regiónu. Išlo o hnedouhoľnú baňu. Ťažba uhlia je pre tento región dlhé roky typická. Skanzen vám odpovie na otázky, ako vyzerali život a práca baníkov fárajúcich v podzemí viac ako 50 rokov.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Dexter (@d.e.x.t.e.r.89), 17 Aug 2019 o 5:07 PDT

Trasa začína jazdou banským vláčikom v dĺžke 2,3 km. V prehliadke sa následne pokračuje pešo v hĺbke 80 – 300 m pod povrchom a v dĺžke 566 m jedným smerom. Sprievodcami sú tu bývalí baníci, ktorí návštevníkom vyrozprávajú príbehy svojich predchodcov. Môžete si tu vyskúšať bezmotorového alebo motorové lietanie či parašutizmus.

K vyhľadávaným múzeám patrí aj Technické Auto-Moto múzeum s technickými skvostami ako motokola „Čezeta“ ČZ-98 z roku 1934 či ČZ-500 z roku 1939 s aerodynamickou ľavostrannou „sajdkou“ – postranným vozíkom, jediným na Slovensku. K nahliadnutiu sú aj JAWA stroje z 30-tych rokov.

Technické Moto Múzeum (c) DKP Slovakia spol. s r.o
Technické Moto Múzeum Zdroj: DKP Slovakia spol. s r.o