Vojtech „Belo“ Spišák zdoláva vrcholy všetkých slovenských pohorí. Prečo? Aby pomohol iným

Po slovenských horách lieta anjel. Nevynechá ani jedno pohorie. Lieta, aby pomohol iným. Tým, ktorých krídla sú zranené. Anjel a ultrabežec v jednom, Vojtech „Belo“ Spišák, sa rozhodol počas jedného roka zdolať vrcholy všetkých slovenských pohorí a my sa tešíme, že nám o svojom pláne, motivácii ale aj zážitkoch z prvých výstupov trošku porozprával.

Ahoj “Anjel na horách”, teda Belo :) na úvod nám prosím prezraď niečo o sebe. Kto si, odkiaľ si? Vieme o Tebe, že sa venuješ ultrabehu a dokonca si aj organizátorom jedného z nich.

Ahojte, pochádzam z Košíc, mám 40 rokov, rád behám a rád sa pohybujem v prírode, najmä v horách. Z toho tak nejak prirodzene vyšlo, že som sa začal venovať trailovému behu. No a keďže v okolí Košíc sa nekonal žiadny ultra trailový beh, tak som jeden vymyslel a zorganizoval. Volá sa Východiarska stovka, má “decentných” 130 km :) a koná sa vždy prvý augustový víkend.

Vďaka Anjelovi na horách si venoval posledných niekoľko víkendov (a ešte venuješ aj mnoho budúcich) skôr turistike. Popíš nám, o čom je vlastne spomínaný projekt.

Anjel na horách je o spojení dvoch mojich obľúbených aktivít. Chodenia po horách a dobrovoľníctva. Ide o projekt, v ktorom plánujem počas jedného roka absolvovať výstupy na všetky najvyššie kopce všetkých slovenských pohorí. Pri každom výstupe zároveň predstavíme príbeh rodiny z okolia daného kopca, ktorej pomáha organizácia Dobrý Anjel. Našim cieľom je motivovať ľudí, aby sa aj oni stali Dobrými Anjelmi a svojou, aj keď malou troškou, prispeli a pomohli ľuďom v núdzi, ktorí sa väčšinou vinou choroby dostali na pokraj chudoby.

Anjel na horach
Doma v kopcoch v okolí Košíc

Ako si sa k Anjelovi na horách dostal? Ide o Tvoj vlastný nápad?

Je to tak pol na pol. Oslovil som Ľudku Kolesárovú z Dobrého Anjela, že mám v hlave projekt absolvovania všetkých slovenských pohorí v priebehu jedného roka a rád by som to prepojil s pomocou ľuďom vrámci ich organizácie. Ľudka zase prišla s nápadom odprezentovania životných príbehov ľudí, ktorým Dobrý Anjel pomáha. Mne sa táto myšlienka veľmi zapáčila, pretože všetci podporovatelia Dobrého Anjela vedia, komu konkrétne pomohli.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

"Anjel a ULTRABEŽEC v jednom, Vojtech „Belo“ Spišák, sa rozhodol počas jedného roka zdolať ?➡️ vrcholy všetkých 58 slovenských pohorí, aby pomohol ľuďom, ktorí denne musia zdolávať oveľa" ťažšie kopce". ? My sa tešíme, že nám o svojom pláne, motivácii ale aj zážitkoch z prvých výstupov trošku porozprával...? ? https://www.dobrodruh.sk/clanok/vojtech-belo-spisak-zdolava-vrcholy-vsetkych-slovenskych-pohori-preco-aby-pomohol-inym ----------------------------------------------------------------------- #dobryanjel #dobryandel #horyapriroda #hory #turistika #slovensko #slovenskehory #dnesnahorach #priroda #charity #ultrarunning #trek #trekking #nahory #turistikanaslovensku #turisti #prirodanaslovensku #mountains #hiking #mountainlife

Príspevok, ktorý zdieľa dobrodruh.sk (@dobrodruh_sk), 13 Aug 2020 o 1:17 PDT

Skvelá spolupráca :) A čo Ťa k takémuto projektu motivovalo?

Od roku 2015, keď som spolu s kamarátom Romanom Minarovičom uskutočnil svoj prvý väčší charitatívny projekt (beh z Košíc do Prahy na podporu autistického centra RUBIKON a dvoch českých dievčatiek so zriedkavými chorobami), sa snažím každý rok vymyslieť niečo podobné. Sám sebe som si sľúbil, že pokiaľ budem zdravý a budem vládať, tak budem pomáhať druhým. Ja to beriem ako normálnu súčasť svojho života a je mi vždy tak trošku divné, keď sa ma ľudia pýtajú, prečo to robím.  Mám z toho dobrý pocit a napĺňa ma to. Pri každom projekte napriek značnej fyzickej námahe zažívam veľa krásnych momentov a stretávam úžasných ľudí, ktorí sú pre mňa celoživotnou inšpiráciou.

Anjel na horach
Kozí chrbát, najvyšší vrchol Starohorských vrchov s kamarátmi, ktorí ma prišli pozrieť až z Českej republiky
Anjel na horach
Na vrchole Fabovej holi s Frídou

Máš v pláne prešľapať za jeden rok 58 pohorí a ich vrcholov. Znamená to, že si každý víkend na cestách? 

Áno, takmer každý víkend behám po kopcoch :) Bol som prekvapený, keď som zistil, že tých pohorí máme až 58. Niektoré sú blízko seba, takže v rámci jednej túry stihnem aj 2 pohoria/kopce. Alebo napríklad počas dovolenky som stihol za týždeň 3 kopce (Gerlach, Dvorník a Sitno) Zároveň aj objavujem pre mňa nové miesta a snažím sa ich ukázať ľuďom. Viem, že to bude znieť ako otrepané klišé, ale máme naozaj krásnu krajinu.

Pripravoval/pripravuješ sa nejako špeciálne na výstupy? Kondične prípadne čo sa týka výstroje?

Na väčšinu kopcov človek nepotrebuje nejakú špeciálnu prípravu. Ale napríklad na Gerlachovský štít potrebujete horského vodcu a na niektoré kopce, ktoré sa nachádzajú vo vojenských výcvikových priestoroch potrebujete mať vybavené povolenie od Ministerstva obrany. Čo sa týka výstroje, tak používam osvedčené veci z ultrabehov a na zimu sa teším, že si na niektoré kopčeky vyšliapem na pásoch na skialpoch. Dúfam, že bude viac snehu ako minulú sezónu :)

Anjel na horach
Výhľad na Vysoké Tatry z Bachurne
Anjel na horach
Skalné útvary pod Bachurňou

Rozhodol si sa venovať Anjelovi na horách množstvo svojho času, asi hlavne voľného, za čo Ti patrí veľký obdiv. Nezaváhal si niekedy, či to bolo správne rozhodnutie? 

Bolo to moje slobodné rozhodnutie a určite ho neľutujem a ani som nikdy nezaváhal. Práve naopak, mám radosť, že to čo robím pomáha druhým ľuďom a že svoj voľný čas trávim zmysluplne.

Ako na to zareagovala Tvoja rodina/priatelia. Našiel si u nich podporu?

Oni sú už zvyknutí :) Dokonca mám pocit, že každý rok čakajú na to, čo si zase vymyslím a radi sa, v rámci svojich možností, aj pridávajú.

Máš vopred naplánované všetky svoje výstupy alebo plánuješ skôr krátkodobo? 

Sú niektoré kopčeky, ktoré si človek musí naplánovať dopredu (spomínaný Gerlach alebo tie vo vojenských priestoroch). Väčšinou ale plánujem operatívne na 2-3 týždne dopredu. Snažím sa striedať všetky kúty našej krajiny. Niektoré kopčeky si ale nechávam na určité špecifické obdobie (napríklad na Veľký Radzim v Revúckej vrchovine by som rád šiel na jar, keďže som počul, že vtedy sú v všade v okolí Brdárky krásne rozkvitnuté čerešne).

Anjel na horach
V Lačnovskom kaňone, cestou zo Smrekovice

Zdolávaš vrcholy sám alebo máš na svojich cestách spoločnosť? 

Na webovej stránke www.anjelnahorach.sk sú vždy dopredu zverejnené dátumy jednotlivých výstupov spolu s príbehmi ľudí, ktorým Dobrý Anjel pomáha. Takže ktokoľvek má chuť, môže sa pridať. Doteraz som ani raz nešiel sám a vždy som mal spoločnosť.

Koľko vrcholov si zatiaľ vyšľapal? A prekvapil Ťa niektorý? Napríklad výhľadom, okolitou prírodou či stretnutím s divou zverou, nevyspytateľným počasím atď.?

Zatiaľ ich mám za sebou 9, čiže sa dá povedať, že som ešte len na začiatku. Náročný bol určite Gerlach, keďže som šiel hore s nedoliečenými prieduškami, čo bolo aj cítiť. Horský vodca nás však spoľahlivo a bezpečne doviedol na vrchol a späť. Mali sme nádherné počasie a z tohto výstupu mám asi najsilnejšie zážitky (kto šiel dole Batizovskou próbou, tak určite vie :) ) Krásne ale bolo zatiaľ všade. Hlavne menej známe vrcholy majú svoje čaro, keďže tam nestretnete takmer nikoho.

Anjel na horach
Na vrchole Gerlachu s kamarátmi
Anjel na horach
Batizovská próba pri zostupe z Gerlachu

Vieme, že nejde o Tvoju prvú cestu naprieč krajinou s takýmto vyšším poslaním. Už si spomenul charitatívny beh z Košíc do Prahy. V roku 2016 si bol zase účastníkom "Dobráka od kosti". Priblíž nám prosím, o aký projekt išlo. 

Vrámci projektu “Dobrák od kosti” sme s kamarátom Peťom Filipcom prešli na kolobežkách takmer 1200 km cez Slovensko a Českú republiku. Snažili sme sa robiť osvetu o darcovstve kostnej drene a zároveň sme robili nábor do registrov darcov kostnej drene v SR a ČR. Sám Petr prekonal leukémiu a kostná dreň od darcu mu zachránila život. Veľmi sa teším, že vďaka tejto kampani pribudlo do registra na Slovensku vyše 2000 nových darcov a máme potvrdené, že z nich už niekoľko aj darovalo krvotvorné bunky a zachránili tak ľudské životy. Je to skvelý pocit, keď si človek uvedomí, že vďaka projektu, ktorý vymyslel, sa podarilo zachrániť ľudské životy.

Tento projekt naďalej “žije”, keďže na ultrabežeckých akciách združenia Slovak Ultra Trail, ktorého som členom, robíme osvetu a snažíme sa ľuďom priblížiť tému darcovstva kostnej drene.

2000 nových darcov je úžasné číslo! Tvoje projekty majú naozaj veľký zmysel. Máš v hlave už aj nejaké ďalšie nápady do budúcna alebo si nateraz plne zamestnaný Anjelom na horách?

Keďže Anjel na horách bude trvať až do konca júna 2021, tak sa momentálne naplno venujem tomuto projektu. Mám však už v hlave zopár nápadov, ktoré by som rád realizoval. Zatiaľ ich však neprezradím :)

Anjel na horach
Lom Beňatina - hranice s Ukrajinou
Anjel na horach
Zo Znievu smerom na Chlieviská, najvyšší vrchol pohoria Žiar

Ďakujeme za rozhovor, Belo, a želáme krásne počasie pri výstupoch a veľa nových Dobrých Anjelov :) Čo by si ešte takto na záver odkázal čitateľom Dobrodruh.sk?

Ďakujem veľmi pekne aj ja, chcel by som všetkých pozdraviť, popriať im pevné zdravie, vždy dôvod na úsmev a aby sa aj oni v živote stali Dobrými Anjelmi pre niekoho, kto to potrebuje.