Výstup na Strážov z Čičmian

Strážov je najvyšší kopec Strážovských vrchov, ktoré nadväzujú z juhu na Malú Fatru. Strážov je jeden z ďalších vrcholov, z ktorého sú vyhlásene krásne výhľady do okolia a preto sa sem určite oplatí vyraziť. 

stražov

Začiatok alebo koniec trasy v obci Čičmany

Pri výstupe na Strážov je ideálne naplánovať si buď začiatok, alebo koniec trasy v obci Čičmany, ktorá je väčšine dobre známa svojou ľudovou architektúrou. Červená značka vás dovedie z dediny až na vrchol kopca, kam sa môžete dostať za približne dve hodiny.

cicmany

Navyše, v Čičmanoch sa nachádza aj niekoľko penziónov vhodných na ubytovanie. My sme sa ubytovali v penzióne Javorina, ktorý sa nachádza v hornej časti obce pri hlavnej ceste. Prechádza okolo neho aj červená značka, na ktorú sme sa napojili. Trasa tak začína v nadmorskej výške približne 650 metrov. Po asi 15 minútach chôdze po asfaltke sme odbočili vpravo na poľnú cestu.

penzion javorina cicmany

Chodník na Strážov je označený červenou turistickou značkou

Poľná cesta sa postupne zmení na lesnú a začne stúpať v serpentínach do kopca. Po dosť úmornom a pomerne nudnom stúpaní lesom sa dostanete k rázcestiu Pod Strážovom, kde sa pripája zelená značka sprava. Tu začína snáď najprudší, ale už len krátky úsek kamenistým chodníkom k lúke pod vrcholom.

vystup na strazov

Na lúke už máte vyhraté, tu sa pri rázcestí Lúka pod Strážovom / 1130 metrov / pripojí aj červená cesta od obce Zliechov a obe trasy už pod jednou červenou turistickou značkou mieria k vrcholu. Prejdete cez lúku, malým lesíkom a potom už zostáva len krátky úsek k vrcholu Strážov po krásnej vrcholovej lúke.

strazov vystup

strazov dobrodruh

Vrchol Strážova je sčasti holý a sčasti už zarastený vegetáciou. Ale výhľadová strana je holá, čiže sú odtiaľ krásne panorámy predovšetkým na Biele Karpaty, Javorníky, Beskydy. Takmer letecký pohľad sa otvára aj na obec Zliechov. V diaľke vidno mesto Považská Bystrica, Manín a Súľovské skaly. 

  • Celkové stúpanie je približne 570 metrov.
  • Čas na výstup na vrchol je približne 2 hodiny.