Výstup na vrch Hulín v Štiavnických vrchoch z dediny Brehy

Na potulkách Slovenskom ma fascinuje, že vždy objavím niečo nové a takmer vždy je to rovnako krásne, ak nie krajšie ako všetko, čo som spoznal predtým. Možno je to aj čaro daného momentu. Teplé lúče slnka, pokoj, samota, krásne miesto s výhľadom na okolité hory.

Hulín ma svojou atmosférou opantal

Takto som sa bol pozrieť na horu Hulín v Štiavnických vrchoch nad dedinou Brehy. Možno to miesto mnohí poznáte. No tí, čo ste tu ešte neboli, rovnako ako predtým aj ja, určite sa sem vyberte. Hulín ma svojou atmosférou opantal a dostal sa mi pod kožu.

Jozef Terem, Hulín, Stiavnicke vrchy Hulin

Vyštartoval som z dediny Brehy, ktorá je hneď vedľa Nove Bane. Stačí prejsť nadjazdom ponad diaľnicu a auto zaparkovať pred miestnym Múzeom Hrnčiarstva alebo niekde naokolo na ulici. Tak aby nikomu auto nezavadzalo pred domom. 

Vyrazil som po žltej značke, ktorá začína ešte priamo na ulici a vidno ju aj na stĺpoch elektrického vedenia. Z hlavnej cesty treba odbočiť vľavo pred malou garážou s plechovou strechou.

Brehy vystup na Hulin

Kalvária Brehy

Cesta pokračuje úzkou uličkou medzi domami, až som mal dojem že idem niekomu do záhrady. Táto ulička sa ešte viac zúži, na hadí chodník medzi plotom a lesom, široký možno meter. O chvíľu zahla cesta prudko vpravo do kopca a ocitol som sa na veľmi zaujímavom mieste. Kalvárii. Na stromoch tu bolo upevnených množstvo svätých obrázkov a lavičiek. O chvíľu sa objavila malá čistinka s krížom. Veľmi príjemné. Citujem zo stránky regiónu Gron: "Kríž na jej vrchole však bol po prvýkrát osadený už v roku 1821. Odvtedy bol niekoľkokrát vymenený, prvý záznam o jeho výmene je z roku 1922 a ďalší z roku 1942. Nový kríž dali miestni občania zhotoviť a osadiť aj v roku 1990. Až osadenie súčasného kríža prinieslo aj osadenie 14 zastavení kalvárie, lavičiek a zreštaurovanie sochy Ježiša na kríži."

Kalvaria Brehy

Nasledovala široká lúka, kde bolo zopár lavičiek s ohniskom na opekanie. Vhodné miesto na piknik. To som však nemal v pláne a pokračoval som po žltej ceste, ktorá plynulo stále stúpala do kopca. Následne som vošiel do lesa. Stále som šiel po žltej skoro stále traverzom, cestička chvíľu stúpala, chvíľu mierne klesala v lesnom poraste. Sklon kopca bol pomerne strmý, no ceste viedla stále po vrstevnici, zatiaľ žiadna väčšia fyzická záťaž. Príjemne ma však prekvapili pekné výhľady, ktoré sa začali postupne otvárať na jednotlivých miestach. 

Stále do kopca

Takto som za približne 20-30 minút som dorazil k bodu, kde začal žltý chodník stúpať pomerne prudko hore. Stúpanie už neprestalo. Až na vrchol kopca Hulín viedla ďalej veľmi jednoduchá a zreteľná cesta v podstate priamo hore za nosom. Žlté značenie bolo veľmi dobré a pravidelné. No tabuľa s časovým údajom nebola ani jedna. Nemal som tak tušenie, koľko mám ešte do cieľa. Tak som dupol na plyn. Stále do kopca. Od štartu v dedine Brehy mi to trvalo hodinu, možno hodinu a štvrť. Popri tom som však fotil a rozjímal. Sám som nečakal, že to bude tak rýchlo. Odrazu sa hore na obzore objavila skala, pred ktorou som postupne rozoznal siluetu kríža. Bol to vrchol kopca Hulín. Zaujímavé, že počas cesty som nestretol jediného človeka.  

Hulín Hulin

Na vrchole Hulína to bol sen

Vyšlo slnko, lúče prijemne hriali, mal som fantastický výhľad na Štiavnické vrchy. V pozadí bolo vidno panorámu Novej Bane s typickým komínom, no väčšinu výhľadu tvoril zelené vrchy pokropené zlatistou farbou večerného slnka. Krása! Priamo na vrchole je cez celú jeho plochu plošina s lavičkou, s ktorej je úžasný výhľad a pohoda. Do vrcholovej knihy môžete napísať svoje dojmy z tohto miesta.

Hulin

Hneď vedľa vrcholu sú veľké drevené stoly so sedením a výhľadom do okolia. Veľmi príjemné miesto na piknik. Možno tu stráviť dlhší čas. Z vrcholu hory Hulín sa teda určite netreba ponáhľať. Možno tu pofotiť, posedieť, občerstviť sa, relaxovať. Pravdepodobne sa tu konajú aj rôzne oslavy a akcie. "Bordel" a odpadky som však nikde nevidel. Evidentne si ľudia dávajú pozor aby miesto zostalo čisté. Čo je super! 

Hulín, Stiavnicke vrchy

Späť z Hulína som sa vybral druhou cestou

Urobil som tak okruh. Z vrcholu som vyrazil smerom vľavo, naďalej stále po žltej. Najprv išla cesta po hrebeni, bez prevýšenia. No po chvíli sa chodník zdvihol do kopca. Po chvíľke sa žltá cesta napojila na zelenú. Stále som nikde nevidel žiadne časové značenie. Dokonca ani na vrchole Hulína som nepostrehol tabuľu. Takže klasická vrcholová fotka s názvom kopca nebola. Farebné značenie na stromoch však bolo stále veľmi zreteľné.

V bode, kde sa žltá cesta napojila na zelenú som vyrazil po zelenej smerom doprava a cesta začala postupne klesať. Zelená cesta viedla po hrebeni pekným chodníkom, z ktorého boli panoramatické a otvorené výhľady po ľavej strane. Slnko postupne klesalo, začalo typické teplé a zlaté večerné svetlo, správne chvíľa pre fotografov. Lístie už chytalo žltý odtieň, bolo ticho a pokoj, nikde nikto. Takto to išlo približne 20 minút.

Jozef Terem, Hulín, Stiavnicke vrchy Hulin

Potom sa cesta začala vrtieť v zákrutách a z hrebeňa skĺzla medzi stromy. Výhľady zmizli, ocitol som sa v lese. Ťažko povedať ako dlho som išiel. Bol som sám, chvíľu som kráčal, chvíľu som bežal. Možno 2-3 kilometre. Cesta stále klesala až som dorazil k prvému označenému rázcestiu na tejto ceste - Slosberg, kde lesná cesta vyústila na asfaltku. To bol záver lesnej cesty.

Vystup na Hulin

Do dediny Brehy to bolo po asfaltke ešte asi štyri kilometre. Po asfalte je to už síce nuda, no našťastie cesta nebola nijako frekventovaná, autá ma míňali iba sporadicky. Okolo bol stále les. Opäť som podchvíľou striedavo bežal a kráčal. Tie štyri kilometre ubehli pomerne rýchlo. 

Trasa Brehy - Hulin

Trasa si môžete online pozrieť TU: Výstup na Hulín

  • Prevýšenie: približne 530 metrov
  • Čas: približne 3:40 hodiny
  • Trasa: Brehy (po žltej) - Hulín -  (po zelenej) Slosberg - (po asfaltke) Brehy
  • Náročnosť: nenáročná
  • Načo treba dať pozor: počas cesty som nevidel turistické značky s časovým údajom a vzdialenosťou
  • Vhodné pre: aj pre mierne zdatných turistov, trasu pri miernom tempe zvládnu aj deti

Hulín, Stiavnicke vrchy

  • Táto marketingová aktivita bola realizovaná s finančnou podporou Ministerstva dopravy a výstavby Slovenskej republiky.