Výstup na Vtáčnik z dediny Kľak a zostup do Ostrého Grúňa

Pohorie Vtáčnik nepatrí medzi veľmi frekventované v porovnaní so známejšími slovenskými horami. No pre tých, ktorí majú radi opustené cestičky, nádherné tiché lesy a pekné výhľady je Vtáčnik veľmi dobrá voľba. Na Vtáčniku som bol viackrát, prakticky vo všetkých ročných obdobiach. No na jeseň hrajú tamojšie bukové lesy doslova všetkými odtieňmi zlatej farby. Každému je teda asi jasné, že to tam mám veľmi rád.

Vtáčnik

Najvyšší bod nesie rovnaké meno ako celé horstvo - Vtáčnik a dosahuje výšku 1 346 metrov.

Mnohí ho už určite dobre poznáte. Pre tých čo nie, nech sa páči, tu je zopár postrehov a fotiek...

​​Vtáčnik aj v zime

Hoci výška kopca Vtáčnik (1 346 metrov) nie je v porovnaní s inými vrcholmi nijako ohurujúca, vďaka strategickej polohe vidno Vtáčnik z mnohých okolitých slovenských hôr. A platí to aj naopak. Za dobrého počasia sa ponúka z jeho vrcholu nádherný výhľad. Ako som už písal vyššie, bol som tu viackrát v rôznych obdobiach a v rôznom počasí. Počas hmly, keď bolo vidno iba na niekoľko metrov, počas dažďa, snehovej fujavice, silného mrazu a dokonca som tu už aj v zime prespal. Naposledy som tu bol len prednedávnom, v nádherný jesenný deň. Všetko bolo ideálne. Výhľady, teplota, do zlata sfarbený les. Pripomeňme si teda, čo všetko môžete počas výstupu na Vtáčnik vidieť a zažiť.

Vtáčnik Vtáčnik

Na Vtáčnik vyrážam vždy z dediny Kľak. No dá sa samozrejme aj z iných smerov. Mne sa však akosi pod kožu vryl tento výstupový bod. A áno, Kľak je presne tá dedina, ktorá bola počas vojny vypálená a obyvatelia vyvraždení. Smutné udalosti tu dodnes pripomína pamätník a pamätná izba. Našťastie, táto doba je už dávno preč a Kľak je veľmi pekná podhorská obec v nádhernom prírodnom prostredí.

Najlepšie sa sem dá dostať samozrejme autom, no možnosť je aj miestnymi autobusovými spojmi. Ak by ste tu chceli prenocovať, je tu viacero penziónov alebo priamo na hlavnom námestí aj lacná a jednoduchá turistická ubytovňa. Raz som tu už prespal. Na noc pred alebo po turistike úplne postačuje. Navyše, hneď vedľa je miestna krčma... 

Začiatok z Kľaku po zelenej značke

Kľak sa nachádza vo výške 610 metrov a priamo z námestia treba vyraziť na sever po zelenej značke. Minúť ju nemožno, značenie je v dedine dobre viditeľné. Prvý úsek cesty nie je veľmi zaujímavý, cesta je pomerne zničená po ťažkých lesných mechanizmoch. Striedavo sa ide čistinami, lesom, rúbaniskom. No stále po zelenej, ktorá je dobre značená. 

Zhruba za štyridsaťpäť minút som sa dostal k chránenému areálu Ivanov salaš a odtiaľ je už všetko tak ako má byť. Pekný les a príjemné prírodné prostredie. Z Ivanovho salaša je to už len niekoľko minút na Partizánsku chatu. Tá je žiaľ stále zavretá. Hoci podľa môjho názoru je to skvelé miesto na horskú chatu, ktorá by mohla ponúknuť celoročné osvieženie aj ubytovanie. A tak akosi prirodzene je tu vhodný čas na krátku prestávku a povinnú fotku.

Partizánska chata

Na vrchole Vtáčnika

Ďalej ide cesta stále do kopca veľmi pekným lesom. Zhruba po hodine a trištvrte od štartu som sa dostal na rázcestie Pod Vtáčnikom (1300 metrov). Odtiaľ je to už na vrchol iba približne päť minút. A bol som na vrchole Vtáčnika. Počasie bolo ideálne, viditeľnosť fantastická. A priamoúmerne k počasie tu aj bolo pomerne veľa ľudí. Najviac, ako som kedy na Vtáčniku ja osobne zažil. 

Vtáčnik Jozef Terem, Vtáčnik

výhľad aj na najvyššiu stavbu na Slovensku

Vtáčnik síce neponúka kruhový rozhľad, pretože vrchol tvorí skalný výbežok a vôkol je les. Pod skalou je strmý zráz a výhľad je tak iba severným smerom.  Ten však stojí zato! Zo skalnej hrany, ozdobenej andezitovými skalkami, balvanmi a vrcholovým krížom je vidieť veľká časť Slovenska. Rozoznať možno Malú aj Veľkú Fatru, Veľký Choč, vysielač na Skalke pri Kremnici, Sitno, Poľanu, Chopok, Kráľovu hoľu a aj Západné Tatry. Cez Strážovské vrchy dokonca vraj počas dobrej viditeľnosti vytŕča aj Lysá hora v Beskydoch a Veľký Lopeník v Bielych Karpatoch. Tieto som však ja osobne nedokázal identifikovať. 

Vtáčnik

Raritou, ak sa to tak dá nazvať je, že výhľad z Vtáčniku je aj hneď na niekoľko väčších miest, čo nie je až tak bežné. Napríklad Prievidzu, Bojnice, Žiar nad Hronom, Zvolen, Martin. Dobre pritom možno identifikovať aj slávny Zámok Bojnice. Neprehliadnuteľným symbolom okolitého kraja je aj približne 300 metrov vysoký komín tepelnej elektrárne v Novákoch. Tá zásobuje Slovensko takmer 10 percentami všetkej elektrickej energie.

Pikoškou je, že komín v Novákoch býva uvádzaný ako najvyššia stavba na Slovensku.

Jozef Terem, Vtáčnik

Na vrchole som sa zdržal dlhšiu chvíľu

Bola skutočne nádherná jeseň. Výhľad bol ideálny, teplé lúče slnka príjemne hriali, kochal som sa okolitou panorámou a popri tom niečo zjedol. Času bolo dosť, počasie prialo, rozhodol som sa teda, že zostúpim inou, dlhšou cestou. Vrátil som sa trochu nižšie na rázcestie Pod Vtáčnikom a ďalej sa vybral juhozápadným smerom po červenej značke.

Pod Vtáčnikom

Cestá viedla krásnym lesom plným popadaného lístia. To hralo v lúčoch slnka všetkými farbami. Chodník vytváral niečo ako lesnú alej. Veľmi pekná scenéria farieb. Približne za 15 minút som sa dostal ku Kláštorskej skale (1250 metrov), ktorá je jedným zo symbolov pohoria Vtáčnik. Skala je veľmi výrazná a týči sa vysoko nad okolitý terén. Tým pádom je zo skaly opäť krásny výhľad. Ak sa vyškriabete na vrchol skaly, výhľad je tentokrát panoramatický na všetky svetové strany. Veľmi pekné miesto a pútavý moment.

Kláštorská skala, Vtáčnik Z Kláštorskej skaly som pokračoval po hrebeni stále po červenej až na rázcestie Rúbaný vrch (1100 metrov). Trvalo mi to približne 45 minúť. Tu som sa z červenej oddelil a pokračoval ďalej po žltej značke smerom na Klenovú dolinu. S cieľom do obce Ostrý Grúň. Zostup po žltej značke mal trvať podľa navigačných tabúľ 1 hodinu a 35 minút. A zhruba toľko to aj skutočne bolo. Na záver ma lúčoch zapadajúceho slnka privítala dedina Ostrý Grúň. Tu bol koniec. 

Rubaný vrch

Rubaný vrch

Ak máte auto zaparkované v Kľaku, môžete sa preň vrátiť krátkou prechádzkou popri ceste. V prípade, že ste auto vopred zaparkovali v Ostrom Grúni, odporúčam tak urobiť na začiatku žltej značky, nakoľko dedina je roztiahnutá na niekoľko kilometrov. Pekný deň za mnou, zostala mi myseľ dobitá energiou. Výlet na Vtáčnik odporúčam určite každému, kto chce prežiť nekomerčné hory s menším množstvom turistov, no zato panoramatickými výhľadmi, na ktoré sa len tak nezabúda.

ostry grun

  • Čas: okruh trvá približne 6-7 hodín, záleží od tempa a prestávok
  • Trasa: dedina Kľak - Partizánska chata - vrchol Vtáčnika - Kláštorská skala - Rúbaný vrch - Ostrý Grúň
  • Trasa je v ONLINE mapách TU: Kľak - Vtáčnik - Ostrý Grúň
  • Náročnosť: stredne náročná
  • Dĺžka: cca 16 kilometrov
  • Načo treba dať pozor: cestou nie je žiadna možnosť na občerstvenie
  • Vhodné pre: Pri dostatočnom čase je túra vhodná aj pre menej trénovaných turistov a pre deti od cca 12 rokov. 

vtačnik

  • Táto marketingová aktivita bola realizovaná s finančnou podporou Ministerstva dopravy a výstavby Slovenskej republiky.

slovakia.travel