Za výhľadmi na Kôprovský štít

Máme ju priamo pod nosom – nádhernú slovenskú prírodu. Hory, lesy, údolia či rokliny, jazerá, priehrady i jaskyne. Ponúka pokoj i adrenalín. A tie nezabudnuteľné výhľady! Práve za jedným takýmto výhľadom sme sa vybrali posledný letný prázdninový víkend do Vysokých Tatier - na Kôprovský štít.

Cez „zápchy“ k Popradskému plesu

Túru začíname na parkovisku pri Štrbskom plese. Po červenej značke zvládame naše prvé vcelku mierne stúpanie. Prvý úsek vedie k Popradskému plesu. Vďaka svojej obľúbenosti sa človek musí na tejto trase pripraviť na masy ľudí. My sme mali „šťastie“ a stretli sme skupinu (pravdepodobne autobusový zájazd) asi 100 mladých ľudí z Maďarska.

  • Keďže sú niektoré úseky trasy úzke, môže Vás takýto zájazd celkom zdržať, preto odporúčam vyraziť v skorších ranných hodinách alebo zvážiť turistiku mimo letných mesiacov.

Svoju popularitu si túra k Popradskému plesu získala hlavne vďaka nenáročnosti a pekným výhľadom na niektorých úsekoch. Túto asi hodinovú prechádzku zvládnu aj deti či menej zdatní jedinci. Ide zväčša o cestu pokrytú menšími skalami alebo zemou popretkávanou koreňmi stromov.

Popradské pleso

Smer Veľké Hincovo pleso

Po necelej hodinke sa pri Popradskom plese cesta rozdeľuje. Našťastie množstvo ľudí smeruje len k chate či hotelu pri plese alebo pokračujú ďalej na štít Ostrva týčiaci sa nad plesom.

  • My na tomto mieste nasledujeme modrú značku, ktorá nás odkláňa cez Mengusovskú dolinu k Veľkému Hincovmu plesu pod Kôprovským štítom.

Prvú polhodinu kráčame spolu s turistami smerujúcimi na Rysy. Stretávame i nosiča. Ide o českého turistu, ktorý si chcel vyskúšať, aké to je byť nosičom. 50 kg na chrbte a povzbudivé slová viacerých turistov ho ženú nahor. Ktovie, či si to ešte niekedy bude chcieť zopakovať...

Na rázcestí nad Žabím potokom sa opäť dostávame na červenú značku. Opúšťa nás aj množstvo turistov, ktorí sa rozhodli pre výstup na populárne Rysy. My už smerujeme cez kosodrevinu k prvému náročnejšiemu stúpaniu. Ja osobne preferujem kratšie a náročnejšie stúpania pred dlhšími a tiahlymi, takže som vo svojom živle.

Ešte pár skál, trošku rovinky, opäť skaly a po hodine cesty od Popradského plesa sa v diaľke ligoce priezračná hladina Veľkého Hincovho plesa.

Veľké Hincovo pleso

Na dosah Kôprovskému štítu

Počasie nám dnes praje. Na oblohe niet takmer ani mráčka. Pred výstupom do sedla si ešte doprajeme povinnú Horalku a pár minút oddychu fascinovaní odrazmi okolitých hôr v hladine plesa.

Pohľadom zhora na Veľké i Malé Hincovo pleso začíname ukrajovať z viac ako 400 metrového prevýšenia posledného úseku. Prvých asi 35 minút šliapeme do Vyšného Kôprovského sedla. Tesne pod ním ma dobieha asi 8 ročné dievčatko. S absolútnym prehľadom a ľahkosťou nás všetkých predbieha. Necháva za sebou všetky drahé trekingové paličky, najlepšie trekové topánky i všetky možné energetické a proteinové tyčinky. Má môj obdiv.

Veľké Hincovo pleso

Výhľad nad zlato

Zo sedla je to na vrchol asi pol hodinka. A keď si už myslíte, že ste tam, zistíte, že štít je ešte o niečo ďalej :)

  • Posledné metre výstupu sú technicky o niečo náročnejšie. Ide však len o krátke úzke miesta na hrebeni a zvládlo ich aj spomínané osemročné dievčatko. Ak však trpíte závratmi alebo strachom z výšky, môžu Vám narobiť starosti.

Výhľad z Kôprovského štítu je naozaj nádherný. Ak Vám to počasie umožní, môžete sa kochať pohľadom na Vyšné a Nižné Temnosmrečinske pleso, spomínané Veľké Hincovo pleso či Zadni Staw Polski (pleso na Poľskej strane). Okrem plies môžete vidieť aj niekoľko štítov a dolín (Hlinská, Temnosmrečinská, Kobylia...).

Kôprovský štít

Cestu naspäť absolvujeme rovnakou trasou s prestávkou na Popradskom plese.

  • Celá túra aj s prestávkami nám trvala približne 8 hodín pričom sme zvládli prevýšenie 1,139 m.