Zelené jazero – prírodný unikát v blízkosti slovenských hraníc

Príroda sa pomaly prebúdza zo zimného spánku. Zo zeme vykúkajú prvé hlávky žltých púpav. Aj stromy už začínajú kvitnúť. Ideálny čas na jarné prechádzky. Posedieť si na lavičke a vnímať šum okolia. Prejsť po drevenom moste ponad potôčik a vychutnať si jarný svetlý odtieň zelenej všade navôkol. Že nejde o nič výnimočné? A čo ak na toto všetko budete potrebovať potápačský výstroj?

Približne 240 km od Bratislavy, na severe Štajerska v blízkosti národného parku Gesäuse, sa nachádza výnimočný prírodný unikát – Zelené jazero (Grüner See). Od neskorého leta až do neskorej zimy ponúka tento kúsok prírody nádherné výhľady na okolité krasové vrcholky hôr pohoria Hochschwab. No na pár mesiacov  počas jari sa jazero zmení na čosi výnimočné – podvodný park.

Zelené jazero (Grüner See)

Zelené jazero (Grüner See)

Keď sa zimná prechádzka zmení na jarné potápanie

Za bežných okolností dosahuje jazero hĺbku len 1 meter. Topiaci sneh z okolitých vrcholkov hôr však hladinu vody výrazne zvyšuje. Do júna môže dosiahnuť hĺbku aj 12 metrov. Priezračná zelená voda tak prekryje nielen breh, ale i lavičky lemujúce chodník v okolí jazera či blízke stromy. Práve spomínaná zelená farba je pre toto jazero špecifická.

Zelené jazero (Grüner See)

Zelené jazero (Grüner See)

  • Spôsobuje ju vysoká hladina chlorofylu (zelené farbivo), ktorý vytvára tráva a rastliny pokrývajúce jeho dno.

Tento prírodný fenomén láka množstvo potápačov. Niet sa čo čudovať. Veď kde inde sa môžete kochať z lavičky na jemne sa vlniace stromy pod vodnou hladinou? O možnostiach potápania sa však treba vopred informovať. Od roku 2016 je kvôli ochrane prírody výrazne regulované.

Foto: Red Bull content