Zimný Azerbajdžan 2020

Koncom januára 2020 sme sa vybrali na niekoľko dní do Azerbajdžanu. Letenky z Budapešti boli cez WizzAir pomerne lacné, spiatočná stále približne 110 euro bez veľkej batožiny. Tak nebolo o čom...

Plán bol veľmi jednoduchý: Čo najskôr sa dostať do hôr a na vidiek. Tak sme si hneď po prílete do Baku priamo na letisku prevzali vopred rezervované auto a vybrali sa do horskej dedinky Lahic. Počas letnej sezóny je táto dedinka cieľom pomerne veľkého množstva turistov. No v zime tu bolo mŕtvo, žiadni turisti. S tým sme aj počítali a mali radosť. Pôvodne sme síce chceli ísť ešte vyššie do hôr do dediny Xinaliq, no cesta do tejto dediny bola podľa domácich pre hlboký sneh neprejazdná. 

V rámci možností sme trochu pohodili okolité kopce. Presvedčili sme sa o tom, že v tejto časti krajiny bola snehová nadieľka veľmi skromná. Vyskúšali sme aj miestne dedinské kúpele - hammam, krčmu - kde podávali iba čaj a trochu pokecali s domácimi. Zimný výlet do tejto oblasti určite odporúčam. Nestretnete prakticky žiadnych turistov, máte možnosť spoznať domácich a myslím, že aj ceny sú priaznivejšie.