ISLAND

Obrázok užívateľa
Anonymný (bez overenia)

Cawte, tento rok chcem navstivit Island. Chcem ale vidiet aj polarnu ziaru, preto som si vybral datum neskoreho septembra (25 a viac na nejake 2 tyzdne) a prvu polovicu oktobra. Chcel by som sa spytat, ci tam v takyto cas niekto bol a ci sa daju aj v tom obdodi robit este treky a ist do vnutrozemia. Popripade viem ze pocasie asi nebude najlepsie ale ake ste mali vy? Rad by som aspon 2 slnecne dni. Nemusia byt cele :). Vdaka za radu.

Nazdar,
no co sa tyka trekov vo vnutrozemi: mas na mysli nejake konkretne? V podstate tu vtedy sezona konci, takze treky uz nemusia byt otvorene, aj ked niekedy to zavisi od toho, ake je leto. Toto leto zatial domaci frflu, ze este nezacalo tak, ako by sa im pacilo :) Uvidime, ako bude pokracovat..
Ale ak sa aj po sezone na taketo treky vyberies, vo vseobecnosti som sa stretol s tym, ze priamo ti to nezakazuju, cize urobit ich je mozne aj tak. Ale cesty k nim mozu byt uzavrete, t.j. budu asi zjazdne iba specifickym typom aut s velkymi sneznymi kolesami (odborny vyraz nepoznam, sorry), alebo na nich celkovo bude minimalna, pripadne ziadna doprava.
Dalsia vec je, ze tym padom budu pravdepodobne uzavrete turisticke chaty a pod. podporne miesta a treba sa pripravit na pochod len s tym, co si clovek sam prinesie a ze sa bude pocas toho treku spoliehat len sam na seba. To tiez nemusi byt pre kazdeho.
Islandania maju stranku http://safetravel.is/, na ktoru silno odporucam sa zaregistrovat, je to bezplatne, a tam sa da vyplnit kam konkretne a kedy sa chystas. Dokonca sa da nastavit monitorovanie tvojho treku a ak by si sa niekam v stanoveny cas nedostal, zacnu ta hladat.
A oni ti po zaregistrovani tvojho treku aj poslu info o podmienkach. T.j. ak je to napriklad uz uzavrete, tak ta na to upozornia a odporucia ti na co sa mas v tom pripade pripravit a co si vziat, ked tam aj tak pojdes. Potom ti aj posielaju v dnoch tvojho treku a par dni potom SMSky o momentalnom pocasi a podmienkach na Islande.
Pocasie v septembri sa neda povedat, ze by tu bolo take stabilnejsie, ako tomu byva u nas. Je to Island, pocasie byva ako sa mu chce. Za ten tyzden mozes mat kludne slnecne dni a nemusis :) Vnutrozemie je divoke, takze tam budes tak ci tak potrebovat dobru vysokohorsku vybavu oblecenia, takze pripraveny na vsetko. Ale myslim, ze mas slusnu sancu na slnecne dni, ak si nenosis uplne smolu ;)

Ak som nieco nenapisal, kludne sa este opytaj :)

Drzim palce!

Vdaka za info, chcel som ist duhove hory 4 dni ale nejak mi to nevychadza s tym ze ked necham auto v bode A a idem 4 dni do bodu B ako sa dostanem naspat k autu, preto zrejme skusime len jednodnove treky. Pocul som ze na Heklu sa da ist aj z najnavstevovanejsej cesty okolo ostrova ale to je zatial tak vsetko co som si pozeral. Nevies mi poradit nejaku stranku kde by boli popisane typy trekov? Take ze jednodenny, dvoj a tak. Hladal som ale nasiel som len co ponuka tam nejaka agentura a dost malo. Vdaka

Jasne, ja som sa tam snazil dostat stopom, ale mimo sezonu, takze som nakoniec tiez urobil len trek okolo Hekly. :) Tych ciest je tu pomerne vela. Uprimne musim priznat, ze nejaku konkretnu stranku s trekmi nemam. Zatial sa asi len klasicky orientujem, ze sadnem nad mapu a popozeram. Samozrejme, mozme sa dohodnut, ze mi das na seba nejaky kontakt a ja ti napisem hned ako sa nieco nove dozviem, alebo ti poslem tie, o ktorych som doteraz pocul, ci absolvoval.
Moj mail je [email protected]
Inak na ten Landmannalaugar sa este da vyspekulovat tak, ze auto nechas v mestecku Hella, odkial ti ide autobus (napr. http://trex.is/landmannalaugar/) a do ktoreho sa potom vies aj vratit. To len tak teoreticky.

Ahojte ja mám otázku ohľadom vodičského preukazu. Keď si tam chcem požičať auto, stačí mi na to náš vodičák? Netreba napr. medzinárodný. Dik za radu.

ahoj, stačí ti slovenský vodičák, ten platí v celej EU a island do EU patrí, takže medzinárodny nepotrebuješ, osobná skúsenosť :)

Si dobrodruh? Daj to o sebe vedieť!

Podeľ sa s novou témou s Dobrodruhmi