Nepodarený zájazd s CK BUBO Kuba Absolut total 14.2.-29.2.2020

Kuba Absolut total  14.2.-29.2.2020 – Sťažnosť  za nedodržanie itineráru a systematické a vedomé okrádanie účastníkov zájazdu sprievodcom CK BUBO  Ľuborom K. a jeho partnerom zo strany Cubacanu – Jorge  počas zájazdu upravovanými cenami v reštauráciach, občerstveniach a miestnej doprave.

Po návrate 29.2.2020 som sa chcel osobne podeliť s vedením CK BUBO o čerstvo „ulovené zážitky“ zo zájazdu Kuba Absolut total  14.2.-29.2.2020. Napriek  maximálnej snahe o stretnutie s niekým zodpovedným zo strany CK BUBO ma v kancelárii informovali, že nikto z nadriadených nie je prítomný . Odovzdal som im preto telefonický kontakt na seba, že sa v Bratislave ešte zdržím 2 dni s tým, že by som chcel osobne prediskutovať nedostatky a nedodržanie itineráru zájazdu. Žiaľ ani do 10tich dní ma nikto zo strany CK BUBO nekontaktoval.

Na základe uvedenej situácie podávam túto Sťažnosť za nedodržanie itineráru zájazdu, neprofesionalitu sprievodcov, za dvojnásobné ceny obedov oproti cenám uvedených  na Menu kartách v reštauráciách, za dvojnásobne zdvihnuté ceny občerstvenia na zastávkach pri transfere autobusom do jednotlivých čiastkových destinácií Kuby.

Uvádzam fakty :

Pri prílete do Havany v podvečerných hodinách nás v letiskovej hale nečakal sprievodca CK BUBO, ale len nejaký poslíček, ktorý ovládal španielčinu a pár slov z angličtiny. Kvôli problémom u jedného spolucestujúceho s vyplňovaním dokumentov pri vstupe na územie Kuby a spomínanej neprítomnosti delegáta zájazdu, keďže mu s tým „zástupca“ nevedel pomôcť, sme sa tam zdržali takmer 1,5 hodiny.
Nenavštívili sme  najväčšiu zmrzlináreň sveta.
Pri transfere do Viňales  sme nenavštívili fabriku na ručne ušúľané cigary. Na moju výraznú žiadosť sprievodca CK BUBO odpovedal, že fabrika je zavretá. Pri transfere sme sa zastavili pri INFO stánku / občerstvenie, toaletná pauza/, kde som sa príslušného pracovníka spýtal, ako je to s návštevami fabriky na výrobu cigár, konkrétne či sú zavreté. Kubánec sa zasmial a odpovedal, že sú otvorené a čakajú na turistov. Vo fabrike sme sa nezastavili z dôvodu, že sprievodca CK BUBO L. K. predával na svojej izbe v hoteli cigary v drevených škatuliach za 9O eur čo je dvojnásobná cena, ako sme mohli kúpiť tie isté cigary pred fabrikou.
Cena zájazdu zahŕňala dopravu autobusom, preto neviem prečo sme platili v Havane  opätovne za autobus , ktorý nás viezol na kabaret Tropicana ?
Ubytovanie bolo v najpodradnejších hoteloch, v Havane  v hoteli Comodoro neboli napustené bazény, všade špina / pozri foto /, v Trinidade , šváb na izbe, a vo Varadere – podľa vyjadrenia Kanaďanov, ktorí vo Varadere trávia čas 3x do roka  je hotel  Sunbeach suverénne najpodradnejší hotel a z toho dôvodu sa takmer polovica zúčastnených z tohto zájazdu  odmietla ubytovať v tomto hoteli. / pozri foto /
Môžem ďalej uviesť ako  náš kubánsky sprievodca dopredu s prázdnou taškou pred každou zastávkou vyrazil ozlomkrky z autobusu, vošiel do reštaurácie, resp. stánku s občerstvením a vybavil nám dvojnásobné ceny!!! ako boli pred naším príchodom. V každej reštaurácii sme platili za spoločný obed 14 eur, ale keď som potajme ako cudzí hosť pýtal Menu lístok, všetky jedlá, ktoré boli k dispozícií stáli – polievka 1,5 CUC, hlavné jedlo – najdrahšie 3,5CUC a nápoje pivo, cola, voda 1,5-2 CUC, káva 0,8 CUC. Takže sprievodca nám vybavil 100% prirážku – teda nás vedome a sústavne okrádal za súhlasu vášho BUBO sprievodcu. Kubánsky sprievodca – Jorge sa potom vracal do autobusu s plnou taškou a niekedy už ani tašku nebral, ale držal v ruke 1-2 fľaše rumu, ktoré si odkladal do pripraveného kufra na prednom sedadle, kde sedel.
Kubánsky sprievodca Jorge, neviem aké mal vzdelanie, vedel ale výborne po rusky a niekedy výrazne pootočil hlavou, keď som niečo susedovi povedal o teroristovi Che Guevara, ale okrem rátania cestujúcich v autobuse /bolo nás 28/ neposkytoval žiadne odborné informácie. Ak sme sa niečo spýtali, tak si zobral svoj baedeker a potom povedal info. Jedinú vec, ktorú odborne povedal /nevedel to náš sprievodca, ktorý ale mal inak výborne vedomosti o histórii Kuby/ boli znaky miest Kuby, ktoré sa nachádzali na cintoríne v Santiagu de Cuba. Ďalšou perličkou zájazdu je, keď do nášho autobusu vošiel Pedro - kubánsky priateľ / foto / Vášho sprievodcu Ľ. Kučeru a ponúkol fľaše rumu Santiago po 30 a 35 CUC alebo EUR. Tie isté fľaše rumu pri Castillo del Morro nám ponúkol miestny taxikár za 25 a 30 CUC. Zároveň spomenul, že miestnym priekupníkom kazia šefty sprievodcovia CK BUBO, ktorí predávajú rum a cigary sami a konkrétne v ten deň im pokazil kšeft Váš sprievodca  Ivan S. , ktorý sprevádzal ukrajinských resp. ruských zákazníkov a celý autobus sám zásobil cigarami.
Môžem ďalej spomenúť ako kubánsky sprievodca v mestečku Camaguey nám „vybavil“ pri vybehnutí z autobusu prehliadku krivoľakých uličiek na cyklobicykloch  za 5 CUC na osobu u šéfa bicyklistov, ale pri sólojazde po ukončení prehliadky som si vybavil cyklobicykel za 2 CUC na osobu. Takže ďalší pekný biznis pre sprievodcov na účet zákazníkov.
Pri ponuke zájazdu prezentujete, že sprievodcovia CK BUBO povedia možnosti, špeciality aj najlacnejšiu možnosť pri doprave, strave atď., ale v skutočnosti je to presne naopak, každá ponúknutá možnosť bola niekedy aj o 100% drahšia! Sprievodca CK BUBO urobil druhý deň nášho zájazdu užasný marketingový ťah, kde nás na obed zaviedol do reštaurácie v pochybnej štvrti, kde obedy stali 30-40 CUC. Po obede v autobuse nám povedal, že vie vybaviť, ak sa nám zdali obedy drahé, spoločné obedy po 14 eur. Tie ako som už písal sa dali samostatne objednať v cene za 7-7,5 CUC. Pritom všade platí a na Kube zvlášť, ak príde viac zákazníkov, dávajú sa rabaty.
Najväčšia hlúposť bolo  cestovanie  do Guantanama, kde nebolo nič vidieť, akurát z diaľky cca 20-30km škvrnu veľkosti 1-2cm čo mala byť vojenská základňa USA. Toto vy - CK BUBO ale prezentujete ako to najlepšie !!!
Jednou z ďalších zbytočných zastavení bola návšteva mestečka Baracoa. Ubytovanie bolo v hotely El Castillo, ktorý je postavený na kopci a viedlo k nemu cca 120 strmých schodov.  Je to miesto vylodenia Krištofa Kolumba a pripomína ho betónová socha na pobreží natretá fermežovou hnedou farbou / foto/. Neskutočný umelecký zážitok. V meste je jeden kostolík, kde mal by byť uložený kríž, ktorý mal priviesť so sebou Kolumbus, ale neskôr bolo dokázané, že kríž je z dreva stromu, ktorý sa nachádza len na Kube, takže ho Kolumbus nemohol priviesť. Od námestička cca 80m sa nachádzajú už len štvrte ghetta aké vidieť v niektorých štvrtiach Neapola /foto/. Celým mestečkom Baracoa, vzdialenou plážou a okolím do vzdialenosti 20km som prešiel na skútri s miestnym Kubáncom za 5 CUC. Niektorí spolucestujúci využili ponuku výstupu na horu EL Yunke, ktorú  silne propagoval sprievodca CK BUBO za patričnú cenu, napriek upozorňovaniu domácich  Kubáncov, že bude min. tri dni pršať a fakultatívny výlet nie je dobrá myšlienka. Tí, ktorí sa dali presvedčiť sa brodili v blate, vo vode po prsia, keď prekračovali rozvodnenú riečku, niektorí si zničili oblečenie, rozpadla sa im obuv a jednému spolucestujúcemu sa zamočil drahý fotoaparát, ktorý je už neopraviteľný. Samozrejme bol to nezabudnuteľný, ulovený zážitok, hlavne ak na druhý deň tretina zúčastnených bola nachladená a kýchajúca. Ak by sme boli  v Európe, tak by nás asi už dali do karantény.
Sprievodca sa s nami rozlúčil vo Varadere 3 dni pred ukončením zájazdu s tým, že na druhý deň už bude čakať zákazníkov z Českej republiky.

 

Záverom chcem povedať, že trmácať sa po nekvalitných cestách - miestami udusaná hlina a štrk -  cez deň 10 dní autobusom, vidieť prírodu Kuby cez okná autobusu a pri „piš pauzách“ / precestovali sme 3170km/ a vidieť pár kostolíkov, ktoré u nás možno si pozrieť v každej malej dedine, podradnom a rozhodne nie štandartnom ubytovaní bol „neskutočne ulovený zážitok“ vzhľadom na históriu Kuby. Očakával som, že  v  zájazde, ktorý stal  v základnej cene 3190 eur , doplatky len za základnú stravu, občerstvenie na zastávkach a nealko nápoje k obedu cca 4OO eur /bez nákladov na večerné seansy/ bude poskytnuté štandardné bezproblémové ubytovanie, strava , kde nebudem musieť čakať 20 minút v rade na prídel mäsa a čistý príbor a niekedy aj miesto pri stole.

Cestujem po svete cca 45 rokov, precestoval som Európu , celý bývalý ZSSR až po čínske hranice, severnú časť Afriky, časť Arabského polostrova , ale tento zájazd bol absolútne najhorší  aký som zažil.

Svojho času p. Ľ. F., keď ste sprevádzali turistov po Kube sám /cca pred 16 rokmi/, ste sa vyjadrili, že kto nenavštívi fabriku na výrobu cigár a nevidel ako  Kubánci na spotených stehnách šúľajú cigary, tak nemôže povedať, že videl Kubu.

Tak parafrázujem a tvrdím, že napriek 16 dňovému zájazdu /z toho dvakrát 1 deň let, 3dňový pobyt na Varadere a 10dňové trmácanie sa v autobuse, denne 5-1o hodín/ som Kubu  nevidel, ale dali ste mi perfektný návod, ako dobre zarobiť, aby som si mohol kúpiť vlastné lietadlo.

Ing. Slavomír  C.

Vdaka za tuto kopiu staznosti, kedze potvrdzuje to o com sa roky bavime, ze na Kubu absolutne nema zmysel ist s CK (toboz s CK Bubo, kt. riaditel sa ostatnym videom snad uz dozivotne zdiskreditoval).

Snad niekomu pomoze:

1. ubytovanie jednoznacne len a jedine v "casas". Hotely na Kube su OK len na bezplatne WC, niektore z tych lepsich na kavu, a vynimocne na ranajky (napr. Inglaterra v Havane tusim po 5 CUC, ale su aj krajsie miesta).

2. ta prava doprava po Kube su taxiky veterany, tzv. "classicos". Treba poznat realnu cenu, a nasledne mat na uliciach "oci otvorene", a ked sa Vam zapaci nejake auto pytat sa miestnych ci sa da dohodnut.

3. na miestne pomery spickove restauracie su mimo centra miest a casti kde je vela turistov. Do mnohych z nich treba rezervacie. Niektore sa daju spoznat tak, ze pred nimi je vecer s drinkami v ruke masa cakajucich ludi (casto uz maju aj tie "pípatká"). Moj tip: ist na veceru okolo 16-17h, hned po navrate z plaze (aj v najsnobskejsich restikach som nepocul pol slova na nevhodne oblecenie a susiace sa plavky a uteraky). Cena jedla malokedy nad 10 CUC. Mimo spickove restauracie sa, najma v "casas", da dohodnut na barteri (miestni ocenia mnohe druhy vyrobkov nielen z USA a EU, ale aj "Made in China" - ideal zobrat si na Kubu uplne vsetko co uz clovek nepouziva a len by to skor ci neskor vyhodil, vsetko sa da vymenit prinajhorsom za suveniry).

4. cigary - na ciernom trhu su v lepsom pripade tie, kt. nepresli kontrolou kvality (napr. viac ako 2 odtiene hnedej a pod.), v horsom kradnute ci "fake". Co viem od ludi znalych pomerov, tak ma zmysel kupit spickove cigary z kategorie "nepresli kontrolou kvality", idealne cez overene zdroje s pomocou slovakov kt. ziju na Kube (takto som riesil ja). Cena je okolo 2-3 CUC za cigaru typu Cohiba Esplanido (v zav. od mnozstva a "distr. retazca). Ak clovek nema kontakty ci know-how, asi najrozumnejsia miera rizika je kupit cigary v tych par casas kt. su de facto hostely pre backpackerov (daju sa vygooglit), lebo tam sa zdrziavaju backpackeri znali pomerov, a najma majitelia tychto casas su dost "zbehli v miestnych pomeroch" a sucasne im aspon trosku zalezi na reputacii.. 

5. rum - lacnejsie do 5 CUC "barter", a drahsie v oficialnych obchodoch (nezabudnut si pytat blocok/potvrdenie).

Optimalny cas na cestu na Kubu uz bol, ale stale nie je neskoro. Nevyhnutnostou su zaklady spanielciny, ale bohate postaci co sa da za par tyzdnov naucit z bezplatnych audio kurzov na internete. Na gramatiku v pohode sa uplne vykaslat, mimo par zakladnych viet, podstatna je slovna zasoba (pomoze mat viacero slovnikov v smartfone).

 

 

Si dobrodruh? Daj to o sebe vedieť!

Podeľ sa s novou témou s Dobrodruhmi