Francúzska légia

História Francúzskej légie

francuzska legia

Máloktorý bojový zbor na svete je ovenčený takým množstvom mýtov a legiend ako Francúzska cudzinecká légia. Jej členmi sú dobrovoľníci, ktorí za sebou nechali svoje sociálne aj rodinné zázemie, pričom svoje úlohy plnia s odhodlaním, nad ktorým svet žasne.

Cudzinecká légia bola založená 9. marca 1831 rozkazom Ľudovíta Filipa, kráľa Francúzska. Bol to čas politických nepokojov a tento oddiel plnil úlohu ochrancu kráľovskej moci. Väčšinu dôstojníckeho zboru tvorili veteráni Napoleonovej Grand Armee a mužstvo predstavovalo národnostne pestrú zmes, v ktorej bola zastúpená celá Európa.

V Légii sa objavili aj francúzski regrúti, ktorí sa snažili uniknúť pozornosti miestnej polície. Boli to dobrovoľníci vo veku medzi 18. a 40. rokom, s pravým alebo prijatým menom. Kráľ správne predpokladal, že platení žoldnieri nebudú pri plnení rozkazov rozmýšľať o ich príčinách alebo politickej korektnosti. Légia bola po potlačení nepokojov v Paríži okamžite zapojená do bojov o Alžírsko.

V roku 1835 však tento bojový zbor prešiel pod španielsku kontrolu. Následne sa na rovnakom princípe vytvorila druhá Légia, ktorá získala a udržala pre francúzskeho kráľa Alžírsko, ktoré sa stalo na dlhý čas jej domovom. Vo svojej africkej misii plnili legionári dôležitú úlohu - udržiavali poriadok, potláčali povstania domorodých nomádskych kmeňov a kolonizovali Severnú Afriku. Budovali cestné komunikácie na rýchle presuny, púštne pevnosti a časom tu vzniklo aj mesto Légie - Siddi bel Abbés.

Česť a odvaha

Francúzska cudzinecká légia zdedila tradície žoldnierskych vojsk, ktoré využívali francúzski králi už v stredoveku - škótskej gardy Karola VII. alebo neskôr Napoleonových poľských kopijníkov. Farbami tejto elitnej časti vojska sú zelená a červená, ktoré používali Švajčiarske gardy slúžiace trónu bielej ľalie. Znakom a symbolom zároveň je granát, z ktorého vychádza sedem plameňov, pričom dva z nich sú ohnuté smerom nadol.

Vzťahy medzi tými, ktorí rozkazy vydávajú a tými, ktorí ich plnia, sú vybudované na veľmi vyvinutom „esprit de corps", založenom na niekoľkých jednoduchých princípoch: disciplína a česť, radosť z dobre vykonanej práce a oddanosť svojej minulosti. Heslom Légie je "Honeur et Valour" - Česť a odvaha. Po vstupe do Légie nastáva veľmi tvrdá selekcia. Mnohí kandidáti nevyhovejú buď zo zdravotných alebo morálnych dôvodov.

Legionár je zriedka anjel, ale nikdy nie zločinec. Každý nový člen je dobrovoľník, ktorý chce uniknúť svojej minulosti, osobnej alebo rodinnej kríze, vo svojom sociálnom alebo politickom živote. Príkladom posledného fenoménu je masívny príliv dobrovoľníkov z Alsaska po roku 1871, zo Španielska roku 1939 a z Východnej Európy po roku 1945. Pre ostatných, ktorí sa nechcú zmieriť s limitmi strednej vrstvy, Légia znamená možnosť dobrodružného života. Všetkých jej členov spája súdržnosť, spečatená disciplínou a rešpektom k tradíciám.

Francúzska légia v krymskom konflikte

Časom sa stala Légia bojovou silou, ktorá obhajovala záujmy Francúzska aj v tých najodľahlejších končinách. Bola zapojená do Krymskej vojny 1853 - 1856, kde zohrala hlavnú úlohu pri dobývaní Sevastopoľu. Zámerom Francúzov v tomto konflikte bolo pomôcť svojmu spojencovi, tureckému sultánovi, pri získaní prístupu k prieplavu medzi Čiernym a Stredozemným morom. Po počiatočných rýchlych víťazstvách sa 1. a 2. cudzinecký pluk pokúsil o dobytie opevneného prístavu Sevastopoľ, čo vyústilo do blokády, ktorá trvala rok. Légia kvôli chorobám a zlému počasiu už nemohla dlhšie čakať a padlo rozhodnutie podniknúť frontálny útok.

Prvý pokus sa nevydaril a jednotky sa museli stiahnuť s ťažkými stratami. Pokúsili sa o to znova, s rovnakým výsledkom. Napriek tomu sa nevzdali a skúsili to po tretí raz. Sevastopoľ padol 8. septembra 1855. Ďalšími bojiskami legionárov sa stali Taliansko (1859) a Mexiko (1863 - 1867). Práve tu sa 30. apríla 1863 odohrala jedna z najslávnejších bitiek, ktorá vstúpila do dejín ako synonymum cti a odvahy.

Bitka pri Camerone

Dňa 30. apríla 1863 3. kompánia Cudzineckého regimentu zabezpečovala bezpečný presun zásob po ceste medzi Vera Cruz a Pueblom. Počas pochodu do určenej pozície jednotku prepadla takmer tisícka mexických povstalcov. Kapitán Danjou, aby získal krytie pred nepriateľskou paľbou, presunul svoje mužstvo do opustenej haciendy Camerone, ktorú minuli pred niekoľkými minútami.

Kompánia mala šesťdesiatdva legionárov a troch dôstojníkov, ktorí mali čeliť mnohonásobnej presile Mexičanov. K haciende, kde sa legionári pripravovali na obranu, prišiel posol s ponukou čestnej kapitulácie. Na streche ležal seržant poľského pôvodu, ktorý mu vojensky stručne naznačil, čo si myslí o tomto návrhu. Tak sa spustil jeden útok za druhým, všetky však boli s ťažkými stratami odrazené. Napoludnie začala legionárom dochádzať munícia, nemali jedlo ani vodu. Podvečer bolo nažive už len päť obrancov, na ktorých číhala armáda nepriateľov. V tejto beznádejnej situácii legionári nasadili bodáky a podnikli útok. Keď dvoch z nich pri napredovaní k mexickej pozícii zastrelili, zasiahol mexický plukovník.

Opätovne ponúkol kapituláciu. Legionári súhlasili pod podmienkou, že si smú ponechať svoje zbrane. Plukovník, dojatý ich odvahou, odpovedal slovami: „Mužom ako ste vy, nemôžem nič odmietnuť." Tento deň, ktorý vstúpil do dejín ako Camerone, sa každý rok pripomína vo všetkých táboroch Légie a oslavujú ho s veľkým zápalom a pýchou. V Aubagne, kde sa koná slávnostná prehliadka, nesú na čele pochodujúceho regimentu drevenú ruku kapitána Danjoua. Tento boj, ktorého meno je na každej legionárskej vlajke, ostáva symbolom misie, ktorá sa plní až do úplného konca.

V zákopoch svetových vojen

Roku 1914 sa pluky Francúzskej Légie zúčastnili bitky o Artois, kde utrpeli ťažké straty. Boli zreorganizované a o mesiac neskôr znova ťažko porazené pri Givenchy. Nakoniec utrpeli legionárske pluky také ťažké straty, že ich museli v septembri 1914 rozpustiť a preformovať do novej jednotky. Takto bol vytvorený RMLE (Pochodový pluk cudzineckej légie), ktorého úlohou bolo prevýšiť v boji všetky ostatné jednotky. RMLE sa zúčastnil na mnohých bitkách francúzskych bojísk a stratil tisíce vojakov. Zvlášť sa vyznamenal svojím bojovým umením v zákopoch pri Remeši, kde legionári vyčistili štyri kilometre nepriateľských línií iba puškami, bajonetmi a granátmi. Ďalším úspechom bol Verdun, kde légia uspela v misii o znovuzískanie svojich starých pozícií. Nasledovala obrana parížskeho koridoru a Légia uspela opäť, hoci s veľkým stratami.

Francúzi začali svoju ofenzívu v júli 1918 a RMLE bol opäť v prvej vlne - takmer dva týždne si legionári presekávali cestu cez Hindenburgovu líniu. Počas 2. svetovej vojny, v júni 1940, jedenásty REI (Pechotný cudzinecký pluk) takmer vyhladili pri obrane pozícií vo Verdune. Tí, ktorí prežili, sa stali zajatcami. Väčšine sa ale podarilo ujsť a znovu zasiahli do bojov. Pluk však rozpustili. Trinásta DBIE (Podbrigáda Cudzineckej légie) písala dejiny pri Narviku a Bjerviku v Nórsku, ďalší úspech prezentuje slávne víťazstvo pri Bir-Hakaim v Líbii. Légiu znova zjednotili a pokračovala vo víťazných kampaniach v Tunisku, Taliansku, Provence a Nemecku.

V roku 1940 sa Thajsko, spojenec Japonska, pokúsilo anektovať Kambodžu. Légia túto hrozbu odvrátila, ale zbytočne, pretože politickou dohodou Kambodžu odovzdali pod thajskú správu. V oblasti ostala dislokovaná len jedna jednotka - 5. REI. Ďalšími rokovaniami sa podarilo zabrániť vojne na juhu, hoci nie nadlho. Legionárov, umiestnených v garnizóne Ha Giang, čoskoro zmasakrovali a ostávajúce dva batalióny vyrazili na pochod smrti smerom k čínskej hranici. V roku 1945, ešte predtým, ako sa zvyšky 5. REI dostali do Číny, vojna skončila. Nahradila ju však ďalšia, tentoraz vojna s Ho-či Mi-nom a jeho komunistami, ktorá mala trvať ďalších deväť rokov. V nej boli zastúpené všetky pluky Légie a najslávnejšími bojiskami boli Phu Tong Hoa, Koloniálna cesta 4, a slávne Dien Bien Phu.

Dien Bien Phu

Bol to najdlhší a najtvrdší zápas francúzskych expedičných síl na Ďalekom východe. 1. BEP uskutočnil výsadok v údolí Dien Bien Phu, zabezpečil oblasť a postavil základňu. Nasledovalo 169 dní konfrontácie s Viet Minh, po ktorých prišlo 57 dní pekla. Viet Minh zaujal pozície na svahoch, obkolesujúcich pevnostný systém, a začal ostreľovanie ťažkým delostrelectvom. Zásobovanie a prísun posíl bol možný len zo vzduchu. Pristávacia dráha bola zakrátko pod kontrolou nepriateľskej protileteckej paľby.

Na pomoc prišli nielen príslušníci parajednotiek, ale k obrane tejto pozície sa dobrovoľne hlásili aj muži bez parašutistického výcviku, hoci zoskoky sa často uskutočňovali v noci. Paralelne s obliehaním Dien Bien Phu prebiehala konferencia v Ženeve. Francúzske jednotky mali záujem udržať údolie, kým nepriateľ nepožiada o prímerie. Situácia však bola neudržateľná a 8. mája padla posledná pevnosť.

Dien Bien Phu prestalo existovať. Proti 15-tisíc legionárom a príslušníkom koloniálnych plukov stálo približne 100-tisíc nepriateľov, vyzbrojených ťažkou technikou. Dvetisíc obrancov padlo, 1 500 sa stratilo v akcii, 5 800 bolo ranených. Vyše 11-tisíc vojakov sa dostalo do zajatia, z ktorého sa po štyroch mesiacoch vrátilo živých len 3 290 mužov. Bola to politická katastrofa, ktorá znamenala koniec francúzskeho koloniálneho impéria vo východne Ázii. Druhý deň po páde Dien Bien Phu požiadali francúzski vyjednávači na ženevskej konferencii o prímerie. Pre légiu sa tým vojna v Indočíne skončila.

Boj o francúzske Alžírsko

Ešte skôr, ako sa mohli legionári zotaviť z bojov, ocitli sa v Alžírsku. Tentoraz bola ich nepriateľom Armáda národného oslobodenia. Pluky Légie, ktoré mali zabezpečiť pokoj v krajine, kde žilo množstvo Francúzov, sa aktívne zúčastnili v mnohých operáciách proti rebelom a plnili si povinnosť pri ochrane hraníc. Na základe politických rokovaní medzi prezidentom De Gaullom a predstaviteľmi vzbúrencov však Alžírsko v roku 1961 získalo nezávislosť a Légiu povolali do Francúzska. Légia, ktorá vnímala Alžírsko ako svoj domov a toto rozhodnutie ako zradu, sa vzbúrila. Pokus o prevrat však nevyšiel a 1. REP (Cudzinecký parapluk) rozpustili. Od roku 1962 až po súčasnosť sú oddiely bielych anjelov umiestnené na juhu Francúzska a na Korzike, ale aj v zámorí - v Djibouti, na Madagaskare, Tahiti a Francúzskej Guayane.

Légia si získala renomé pri výkone operácií v mnohých vojnou zmietaných oblastiach. V septembri 1990 vyslali tri pluky Cudzineckej légie do oblasti Perzského zálivu. Zmocnili sa letiska Al Salman, kde sa stretli len s malým odporom. Ich ďalšou úlohou bolo zabrániť ústupu Republikánskej gardy na západ. O tejto vojne sa hovorí ako o bleskovej vojne - skončila po sto hodinách boja na zemi, pričom v nej zahynuli len traja legionári. Pod velením Organizácie spojených národov Légia udržiavala poriadok v Mogadiši a zúčastnila sa aj na konflikte v Bosne, kde zvládla viacero tajných operácií.

Pri týchto akciách vedela Francúzska légia s veľkým efektom využiť materinský jazyk svojich vojakov. V oboch oblastiach boli len ľahké straty. Charakteristika Légie za približne stosedemdesiat rokov jej existencie, sa dá vyjadriť slovami literárneho velikána Antoina de Saint Exupéryho: „Vojak nie je mužom násilia. Nosí zbraň a riskuje svoj život za chyby, ktoré nespôsobil. Neoblomne dodržiava svoje slovo až do konca, i keď vie, že bude zabudnutý."

Caute chalani, vsade som sa docital ze plat v le je okolo 1200e .. Nieje to trochu malo za to ze prakticky ryskujete vlastne zivoty ??

Michal 2REP - precital som si skoro vsetko, mam precitane uz asi vsetko o legií ale predsa len zo skusenosti inych mozem viac ziskat :) Chcem len byt maximalne pripraveny na vsetko co tam bude :) A neverim velmi tomu co sa pise ved nemusi to byt pravda tam je to urcite nieco ine :) Rad by som sa ponaucil zo skusenosti druhych .

Chcem sa opýtať, ako je to vlastne stým dôchodkom kedže som o tom veľa nenašiel... niekde som počul že po odkrútení 5 rokov budeš dostávať doživotnú rentu od légie... inde som sa dočital ze po 15 rokoch.... vie mi to niekto objasnit? .. vďaka

pekny den prajem, zlomil som si prst na nohe hned vedla malicka a nieje az tak identicky ako na lavej nohe, ale na prvy pohlad ziaden naznak, no ze ked mi budu kontrolovat nohy ze ci to nebude problem, ani ma neboli ani nic, funguje ako ma............... maval som ploche nohy a 2 roky nosim ortopedicke vlozky, takze ok..... aj zuby mam v dobrom stave... EKG si pojdem dat spravit ze ci to ma vobec cenu cestovat do Strasu, ale ten prst by bol problem????? a ako kontroluju ploche nohy? myslim si ze inak som na tom zdravotne dobre a myslim si ze by som to mohol zvladnut, lebo aj cvicim mam 188 cm a 86 kg.

Aká je váha v Aubagne ??? Lebo na ručičkovej mám 65,1 a na digitálnej 66,4 tak neviem podľa čoho sa mam riadiť ( musím mať na svoju výšku 65-67kg cca )... Ďakujem za radu 

Ahojte, idem do lévie, kto ma záujem, ísť tiež tak sa môžme dohodnúť a ísť spolu. Ak sa chcete niečo spýtať ohľadne lévie, pýtajte sa. Ám tam uja mtorý tam je už 15 rokov. Nie je to práca pre tých ktorý sedia furt len za počítačom, aleje to lráca pre tých ktorý niečo robia. Je tam treba fyzičku. A dosť veľkú.

Chalani,a hlavne legosi,prosim vas pekne,poradte my,ak som bol vo vazeni za kradez,to by nebol proble?a aj zuby,to nevadi ak mam par zubou za plombovanych?dakujem

Ja s pocitom, že moje srdce dobúcha a skončí ako kocka ľadu. Dúfam, že sa každému darí podľa smeru snov. A že sa nikto nenechal zatlačiť do kúta.
Nie je dňa, kedy by sa mi necnelo. I keď maska s úsmevom ešte stále funguje :)

To s tym vekom by zaujimalo aj mna. Chcem ist na buduci rok na jar, vtedy akurat budem mat 31, ale som na tom dost slusne, je to realne? Pripadne, ked ma zoberu, zacat este karieru v takom veku?

Ahojte slúžil niektorý z Vás v 3rei? ak áno mohli by ste sa mi ozvať na mail [email protected], mala by som pár otázok. Ďakujem pekne

Zdravim Michal,
precitala som to tu cele....A som rada, že si sem zavítal po tak dlhej dobe, a môžem ťa pozdraviť .
Drž sa , nech ťa Pán zehna. A samozrejme aj ostatných chlapcov.
Angie

2REI: Ďakujem za odpoveď! Tak to je už asi zmenené, lebo na inom fóre som čítal príspevok jedného uchádzača, ktorý mal Cooper (v tom čase sa už bežne používal Luc Leger). Dokonca sa "zamotal" s druhým týpkom ktorý ho akurát išiel predbehnúť, spadol a zranil si koleno... a išiel domov.

Za každú pomoc som vďačný, moja adresa je pbledf[zav.]gmail.[com]

Peter 83, nechapem aku radu cakas, staci zobrat lekársku spravu a ist spat, cela veda. To aj tak nie je o lekarskej sprave ale o tvojej motivacii..
Maco nechaj bradavice bradavicami, zbal veci ako Peter 83 a chod...

Pozdravujem starú partu. Dlho som tu nebol, no nezabúdam. Po nedávnej situácii sa mi zacnelo, tak píšem.

Rád by som vedel, čo s vami je. Ako sa Vám vedie a či si niekto splnil svoje ciele.

Ja som sa podruhé narodil, LE je pre mňa už žial passe. Ostane to len taky platonický vzťah medzi mnou a tou organizáciou.

Michal, za tie slová, že starneš, by si si jednu zaslúžil. :) Len neviem komu by sa podarilo ti ju dať. Tak ma nehnevaj a pozdravujem ťa, dúfam že všetko ide dobre.

Legionnaire- skusal som to- dat sem iba jeden link, potom som skusal skopirovat tvoj najnovsi a vlozit ho sem- nejde to ! Teda nejde mi (mne) to. Musim pospekulovat na tym, ci to nie je inymi obmedzeniami. Ty to davas zo Slovenska na Slovensko, ja zo zahranicia na Slovensko, takze mozno aj v tom je problem. Predtym to ale islo. Musim pozriet nastavenia.Mrzi ma to. Vydrz.

Na Roberta sa neda ani reagovat... ale nemaj strach, pre tebe specialne do Aubagne prinesu z antikvariatu aj tu starozitnu, -klasicku,cize rucickovu, aby sa mohlo porovnat s tou digitalnou, co tam teraz- a uz aj pekne dlho je. Ale  skusim im este zavolat, aby predtym nez prides, zohnali aj taku tu z bitunku, na ktorej  sa vazia teliatka, ta bude pre teba zrejme najvhodnejsia. Mon Dieu !  Kolko rokov mas, chlapce ?

 

nazdar chlapi,ja som bol v maji,mam 30,v decembri budem mat 31,ale po dvoch tyzdnoch ma s Pariza poslali domu...lebo som bol operovany na zaludok a nemal som od toho lekarsku spravu,ale mi povedali,ze sa mam vratit s lekarskou spravou,tak rozmyslam ist v zime este tochto roku,alebo zaciatkom buduceho roka

Zdravím, Michal.

Žiadny problém :). Od mája bduem mať možnosť trénovať Krav magu v Žiline tak sa asi na to dám... bohužial Systema v Žiline nie je. Inak ak sa smiem spýtať sleduješ dianie tu na Slovensku? (napr. aj to ako sa to tu rozkráda a pod.)

S pozdravom.

Zdravicko. Peter83 - mozes prezradit ako zistili, ze si bol operovany ? / podla jazvy ?

Ako je to v pripadoch laparoskopicky prevedenej operacie ?

Zdravím Vás!
Chcel by som sa opýtať, či CL poriada oslavy Camerone aj pre verejnosť, kdedy a v akých mestách. Mal by som záujem sa ísť na to pozrieť.
Za odpovede vopred ďakujem.

Nazdar,ano zistili to podla jazvy,kde mi ju lekar zbadal,hned sa na nu vypytoval,ma asi cca 12cm a co sa tyka laparoskopie,ak si to vsimne,bude sa pytat na to ,si myslim...ak to ovsem vobec vidno

Čavte! Ja mám odchod naplánovaný na december.
... tiež by mi nevadilo, keby nejdem sám. Ak sa nájde niekto- [email protected]

Fuuuu ja tam idem okolo 10 novembra , teda za mesiac držte mi palce , to už budem mať čerstvých 21 , snáď to dám

Chcem sa spýtať aký dokument to mám poslať prezidentovi keď chcem ísť legálne? THKS

Do LE sa chodí z presvedčenia s dušou bojovníka!  Ako aj do iných špec. jednotiek! Nie pre peniaze!!! Stávaš sa synom jednotky a ako správny syn si matke slúžiš ku cti, máš uvažovať čo jej môžeš dať a nie čo za to dostať!!!! TAK TA POPROSIM!!! NEURÁŽAJ TAKÝMITO OTÁZKAMI A NEDÁVAJ TO DO SÚVISLOSTI SO SLUŽBOU V ŠPEC. JEDNOTKÁCH!!! Ak by si sa takú sprostosť u nás, už sa neopýtaš nič! Nemal by si čím!  ....a ber to ako dobrú radu...

KUPTE SI LISTOK DO FRANCIE,DO AUBAGNE-ZOBERTE SI OBCIANSKY PREUKAZ A STE TAM.BOL SI V PEKLE?...ESTE NIE..TAK CHOD,MALO ZRANICE,SPANKU,VELA STRESU,VELA BEHU..DISCIPLINA TOp

PS: ...mysliš si, že tí čo tam padli, alebo sa postavili medzi guľku a kamaráta, rozmýšlali že to robia za 1200???? Ďakuj Bohu že takí chlapi ešte sú! Kým niekto bojuje a umiera, Ty zatial môžeš kludne v pokoji spať a pýtať sa sprostosti.

...a mimochodom, už ked som tu.... Zdravím Michala!!! Bonjour mon ami!  Je souhaite á tous bonne!!!

 

zajtra odchadzam o 11 tej z KE ide ešte niekto ?

Mam zaujem do konca februára odísť do francúzskej légie. Ak by sa chcel nietko pridať napíšte tu mail....ozvem sa vám.

Was ist da Los?? kde je stará parta? :)

Ďakujem Michalovi za odpoveď ohľadom tej systemy.
Dovolím si opýtať sa ešte jednu otázku. Dá sa pre to aj niečo urobiť, aby človek "mal na to čas"? Alebo je to skôr vec náhody. Viem, že napr. v ASR človek robí po vstupe to bojové umenie, ktorému sa venoval aj v civile (minimálne, keď je v tom aspoň trocha dobrý). Ak má človek eminentný záujem dostať sa do nejakého športového klubu, može o to žiadať? Alebo je to skôr náhoda že sa tam dostane?

Nazdrar mal by som zaujem tiez nastupit do le ked by si chcel mohli by sme ist spolu

Ano

Daj mi tvoj email ti odpoviem na otazky

Teoreticky Ano.....Ked tam poznas niekoho.....Inak sa ho nedopatras......Isto uz bude RSM (o to lahsie).....Inak kazdy legos pise udaje, aku osobu treba kontaktovat v pripade, ak by sa mu nieco stalo, avsak nemusi to byt rodina.....

Co znamena RSM ?

Chcel by som sa informovat o vstup do legie dakujem za odpoved

A ty si myslis ze tu kolko zarobis hm to je jedna vec a ta druha si myslis ze tu umriet nemusis?? za hlupost cudzieho cloveka ktory pojde opity a zrazi teba alebo ineho ten si ma potom co pomysliet? vies kazdy ma svoj sen a myslim si ze kazdy ktory tam ide vie ze moze zomriet.

Swen máš pravdu sú to chuji ..=)

Počuj včera sme boli vonku presnejšie sme boli na vlakovej stanici... sedíme tam a naraz príde tá lada čo majú vojaci tmavomodrá 482-77- a ďalej neviem ..=( no a dve baby šli na WC no išli von do kríkov.. naraz za nimi príde tá lada a v nej dvaja vojaci ... začnú im tam rozprávať, že sú policajti a že nech im ukážu veci či čo krabičku od cigariet, lebo jedna tá baba fajčí.. a také kktiny a potom sa ich spýtali, že či nechcú ísť s nimi ... jedná baba začala utekať a tá druhá sa tam s nimi rozprávala a hovorila, že nechcú a že nech ich nechajú a začala bežať aj ona..=) príšli na stanicu úplne rozklepané... tak sme išli s tadial preč a potom sme ich stretli pri hlavnej ceste a už tam boli 4ria v tm aute a zasa vypiskopali a trúbili a kktiny...

No tak mi povedz, že či je to normálne..=) celá posratá profesionálna army ... kkt tam robia ... peniaze dostanú.. hajzli..

2REP uprimnu sustrasť,,je to velká strata,viem čo prežívaš, zažil som to, keby sa bolesť čo máš v srdci dala podeliť a rozdať ver tomu že vela z nás by si s radosťou zobrala na ramená aspoň časť tej tažoby ktorá Ťa teraz gniavi,, bud silný a hrdý,,sme všetci s Tebou..drž sa

Tak ako páni, má niekto v pláne ísť do francúzska v blizkej dobe?

Charon - ale ja sa bojím toho že tu ide o život. I keď len o moju budúcnosť, ale o život mne blízkej osoby tu určite ide.

Odkaz pre mac.

a co este vsetko sces/? A za rucicku tiez?/ A kokota do huby by si tak nescel, ty spiclovska buzna?????? Pal do pici!
Blbosti tu trepes len ty.

chvilu tu clovek nieje a hned je setkooo inaak ;) takze ja nebudem ani reagovat"myslim,,ze je to zbytocnee,,je tuna toho dost,,nieco som vedel,,ale urcite viem toho teraz ovela viaacej ,,:woohoo:
PS:-2REP TOMU HOVORIS JEDNA OTAZOCKAAA ??(SMííCH)SAK TY SI TO TUNA NA NAS VYTIAHOL BOHA TI :evil:

PS - áno 2REP zaspatie niekedy bolí. :D

Si dobrodruh? Daj to o sebe vedieť!

Podeľ sa s novou témou s Dobrodruhmi