Inšpirácia

Ahojte,

posledný augustový týždeň chcem využiť dva voľné dni a uvažujem o tom že by som na celý týždeň šiel na nejaký výlet do Európy alebo niekam do sveta :). Nejak sa mi ale nedarí nájsť správnu inšpiráciu. Nemám na mysli vôbec žiadne konkrétne miesto ale chcel by som aby to bolo niečo netradičné a originálne. Napadajú Vás nejaké zaujímavé miesta? Zišla by sa mi inšpirácia :-).

Ďakujem za prípadne rady a tipy...

Babo raď. Skús na začiatok napísať aspoň rozpočet, koľko do toho môžeš vraziť, aký typ dopravy preferuješ, či máš svoje auto a môžeš to koncipovať povedzme ako road trip, alebo skôr niečo iné. Tiež či si skôr mestský tvor alebo máš radšej prírodu a či máš vytipované nejaké konkrétne krajiny alebo aspoň oblasť. Alebo čo ťa zaujíma: umenie, história, vojenské pamätihodnosti, architektúra, niečo úplne iné?

Uznávam že som nedostatočne špecifikoval svoju žiadosť o radu :D. Rozpočet som ešte nespracoval záleží na mieste ale ak by som našiel niečo čo ma skutočne osľoví tak by som bol ochotný do toho aj viac investovať... Auto mám ale skôr som zvažovaľ niečo ďalej... takže cesta lietadlom a prípadne tam prenajať auto :). Mám veľmi rád mestá (história, pamiatky a architektúra) ale aj prírodu takže ťažko povedať... Medzičasom som zvažoval už aj konkrétne oblasti ale každá ma nejaké nevýhody. Uvažoval som nad Transsibirskou magistralou ale neviem po Rusky. Síce sa neobávam cesty samotnej a myslím že by som tu ju zvládol bez problémov ale zážitok by to bol určite mnohonásobne lepší v prípade znalosti ruštiny... Následne som zvažoval Rwandu tam pozrieť Kigali a autom následne po krajine s návštevou džungle a rezervácie horských goríl ale priznám sa že nejak extra sa mi teraz do Afriky nechce z dôvodu potreby vačšieho množstvo očkovaní a vybavovaní papierov čo neviem či by som stihol. Potom som uvažoval na Svalbaldom ale ten je najlepšie spojiť s pozorovaním velrýb a tie prave v tedy nebudú mať správne obdobie... ale ľadové medvede majú vrchol sezóny :D a tým by som sa praveže radšej vyhoľ pokiaľ to bude možné. Na záver som uvažoval nad Turkmenistánom. Pozriet Aškabat prenajať si auto a odtiaľ ist k bráne do pekla a vychutnať si púšť...  následne skočiť do hôr Kugitangtau pozrieť dinosaurie stopy :). Problém je to že na to aby som sa dostal do Turkmenistanu tak musím isť cez cestovku vzhľadom na to že to je pomerne uzavretý štát (ma prezývku "severná kórea" strednej Ázie). No a ak by som mal nájsť cestovku ktorá by mňa samotného sprevádzala týždeň po tejto neobvyklej trase tak by ma to stálo až prehnané množstvo finančných prostriedkov...          

No Rwanda a a gorily atď, priprav sa na šialene drahú dovolenku, letenky sú drahé, výlet k gorilám sám o sebe cca 800 eur čo vravel kamarát, turistu tam kvalitne ošklbú :)

Transsib je fajn, dá sa to zvládnuť aj po rusky, ale nie je to na týždeň. Celý transsib je na dva týždne bez prestávok, za týždeň by si stihol povedzme si pozrieť Moskvu, prejsť povedzme nočákom do Kazane, pozrieť Kazaň, Jekaterinburg a prípadne Ťumeň, potažmo až do Tomska a potom lietadlom späť cez Moskvu domov. To sa dá zvládnuť v pohode, prečo nie.

S Turkmenistanom je pravda taká, že tak či tak potrebuješ sprievodcu, ktorý s tebou nonstop bude, takže v podstate každá trasa je individualizovaná. A môže to byť sprievodca/vodič v jednej osobe. Je to drahšie, ale nie podľa mňa až tak šialene drahé ako by si predpokladal, na 5-6 dní aj s vízovou podporou by som to tipovala niekde okolo 1500 dolárov plus letenka. Víza sa ale dajú získať, netreba sa toho báť.

Čo sa týka logiky letím tam, vezmem si auto a pozerám, v spojení s prírodou a kultúrou, odporúčam Sicíliu. Akurát je tam v lete príšerne teplo a šoférovanie je šialené, ale máš tam Etnu a nádherné antické ruiny, malebné barokové mestá a jedinečné Palermo, krásnu Taorminu a kopu ďalších miest. Alternatívne Toskánsko, prípadne bavorské Alpy. Prípadne ak niečo trochu lacnejšie, tak Pobaltie - pláž Jurmala, Kuržská kosa, dajú sa tam nájsť aj prírodné krásy a veľa zaujímavých vecí v mestách. Villnius, Riga aj Tallinn sú krásne mestá s príjemnými ľuďmi a útulnou atmosférou. Alebo Slovinsko či jednoducho niečo z Balkánu :)

Ďakujem za rady a názory. Po dlhšom zvážení som sa rozhodol že si predĺžím dovolenku na dva týždňe a pôjdem do Tibetu a Nepálu. Momentálne som vo fázi konkrétneho plánovania. Aktuálny plán je prichod do Lhasy a skrz cestovku pozrieť mesto, potom Yamdrok, Gyantse, Tingri následné základný tábor Everestu (dokopy cca 7 dní) a odtiaľ skrz hranice do Kathmandu. Na programe v Nepále ešte pracujem a stále zvažujem aj rozdielne možnosti v Tibete... Nejaké rady? :) 

Si dobrodruh? Daj to o sebe vedieť!

Podeľ sa s novou témou s Dobrodruhmi