Re:Čachtická pani - Krvavá grófka

Neboj Suchý, bude aj ďalší príbeh ale chce to trocha času a informácii. Zatiaľ si s chuťou prečítaj ďalšie články...:)

V tejto téme je diskusia k článku: [url=http://www.dobrodruh.sk/index.php?option=content&task=view&Itemid=1112&id=62]Čachtická pani - Krvavá grófka[/url]

skvelé, kedy bude ten ďalší príbeh?

Neboj Suchý, bude aj ďalší príbeh ale chce to trocha času a informácii. Zatiaľ si s chuťou prečítaj ďalšie články...:)

Najskor som veril tomu co je uz stokrat popisane o A.Batoriovej ale cim som cital viac, tym rychlejsie som prichadzal k nazoru, ze vsetko moze byt aj inak. Ak vezmeme este do uvahy aj vtedajsiu rivalitu v konfesionalnych rozdieloch,(Alzbeta a Nadasdyovci boli kalvini) tak tam najviac badat, ze proti Alzbete boli hlavne palatin Turzo, a jeho evanielicky stupenci ako bol senior kazatel Ponicky, ktory vlastne zrejme vsetko spiskal listom napisanym na Novy rok palatinovi a ktory mal konflikt s Nadasdyovcami, ktoreho Alzbeta obvinila za to ze on a dalsi mozu za jej uvaznenie, taktiez naznacila, ze ju sedmohradske knieza pomsti.Taktiez stoji za povsimnutie rychlost s akou sa palatin ponahlal popravit klucovych svedkov a neochota zacat "novy riadny proces" ako ho nazval cisar a aj samotna Alzbeta sa ho domahala. Nieco tam urcite bolo lenze spominaju sa iba mrtvoly nikde nevypovedali zive dievcata. Dokonca ani tie spominane "pevne sputane, ktore cakali " z kastiela v Cachtic, ktore videli palatinovi ludia, nemali zaujem pozvat svedcit a radsej na sud tahali tristo dalsich svedkov, ktori vsak nemali co blizsie k pripadu povedat, lebo vsetko mali z druhej ruky alebo videli iba mrtvoly.Logika dostava okolo pripadu riadne na frak. To si myslim. A suhlasim s autorom clanku

ako iste vies tak s pera spisovatelov je informacia,ze katu benecku oslobodil sud len z toho dovodu,ze vraj pomahala dievcatam,ktore alzbeta dala uväzniť(nosila im vodu,jedlo a pod.)ale ani tích čo popravili myslím tým ficka,Jóó a Szentés,nikdy nikto nepotvrdil a to ani dokonca svedkovia,ktorí vypovedali,že ich pri nejakej trestuhodnej činnosti na vlastné oči videli môžme teda pokladať výpovede za hodnoverné???????, ale dobre vo výpovediach je mnoho nejasností ale to nechajme teraz tak to je nadlho. No a este jedna vec Alžbeta Báthoryová nikdy zamurovaná nebola,svedčia o tom napríklad správy kde su doložene navstevy fararov(doložená je správa Ponického)a este jednu velku chybu si urobil-Cisár-vtedy Matej druhý-nikdy otvorene nepovedal,že ju pokladá za vinnú áno síce mohol veriť palatínovy ale ako správny panovník si to musel najprv overiť a nie Thurzom a neobvinuj ho z toho,že sa nikdy nedoriešil alžbetin prípad on až do jej skonania ustavične prosil palatína aby otvoril súdny proces,zo začiatku sa dokonca aj sama batoricka dozadovala súdneho procesu a kráľovi pripadalo palatínovo počínanie ako za neslýchané.A este malinká drobnost,František Nadasdy síce prosil Thurza o pomoc ale nie preto,že to boli nejaký veľký priatelia ale z toho dôvodu,že František ako schopný muž vedel,že pojeho smrti,človek taký významný pre panovníka dokáže pomôcť alžbete?LENZE Nadysdy napísal takýchto listov viac a nielen Thurzovi.Jedným z nich bol aj František Batthányi,alžbeta nikdy nehľadalla pomoc u Thurza ale práve uňho.Píšem knihu obátoricke a budes prekvapený kolko mam rokov-14.no a:Cítim,že je nevinná.Ak sa chcete niečo spýtať som na pokeci pod nickom addkar77.teším sa na vás:)

Ako je mozne, ze sud Katarínu Benickú oslobodil pre nedostatok dokazov a Alzbetu nepripustil na pojednavanie, ale uz dopredu ju dal zamurovat. Vyplyva to z listu palatina, ked este pred sudom pise a spomina "dat ju na to miesto" Takze neobstoji tvrdenie, ze popravili iba chudobnych jej pomocnikov a ju nie z toho titulu, ze bola slachticna.Vsetko nasvedcuje tomu, ze Turzovi nevysiel dolezity plan obohatit sa a taktiez aj cisarovi, ktory uprimne veril, ze je vinna, kedze to tvrdila doveryhodna osoba akou palatin u neho bol.Ked vysvitlo, ze majetky su podelene, zaujem o Batoricku opadol a to aj zo strany cisara aj zo strany palatina.
Navyse smrt palatinovho syna ako 23 rocneho v Mikulove, udajne na objednavku syna A. Batoriovej Pavla Nadasdyho by nasvedcovalo, ze palatin nebol az takym ochrancom Nadasdyovskej rodiny ako sa tvrdi na zaklade listu manzela A.Batoriovej F. Nadasdyho palatinovi v ktorom ho o ochranu rodiny pred svojou smrtou ziada.Palatin vedel o velkej zranitelnosti Alzbety ako vdovy a tiez ten jeho velky zamer sirit evanjelicku vieru len moze potvrdzovat tuto domnienku.

dobre ale teraz o ktorej manželke palatína thurzu su 3 možnosti
1.Žofia Forgáchová
2.Alžbeta Czoborová
3.pozor o ktorom palatínovi hovoríme,či o Jurajovi Thurzovi alebo o Stanislavovi Thurzovi pretože obaja boli palatínmi ale manželka Stanislava Thurzu-Anna Rosina-Listiusova tá bola vraj skoro taká istá ako batoricka ale ona vraždila aj ženy aj mužov,sranda je v tom,že zatial čo Alžbeta Czoborová druhá manželka palatína Juraja Thurzu bola priateľka s Alžbetou Báthoryovou aj na základe výmeny listov medzi týmito dvoma,môžme povedať,že batoricka bola bylinkárkou,Anna Rosina-Listiusova nemala s batorickou nič iba jedine to,že boli približne v tom istom čase obe väznené na Čachtickom hrade.A.Czoborová nebola sadistka ani dokonca bátoriová ňou nebolo ale čo ja viem či ňou nebola Anna Rosina-Listiusova,čiže tvoj komentár môžem len vyvrátiť a inač wiem kam si ním mierila:P

Velmi zaujimave, uplne iny pohlad na tuto historicku postavu. Ale ma to logiku, najmä s tymi potratmi.

o manzelke paladina Turzu sa hovorilo, ze bola sadisticky zalozena,skuste si to dat do suvislosti...

ja si myslim ze bathoryova je vinna pretoze keby chcel thurzo jej majetky tak potom by predsa neporadil jej detom aby si podelili majetky a potom preco 300 svedkov vypovedalo ze videli mucene devy a potom preco nasli zoznam obeti ktory napisala sama bathoryova existuje mnoho inych faktov v tomto pripade takze najprv sa zamyslime nad tymito faktami a potom hovorme ze bola nevinna

zdravim. dakujem za super clanok a velmi peknu diskusiu. batoricka ma dost zaujima, vela o nej citam a nepohrdnem nicim co je spojene s nou, alebo cachtickym hradom. tiez som presvedceny o jej nevine. na tu dobu bolo norlmalne, ked pan potrestal poddaneho. napr. len za ohovorenie mu mohol dat vyrezat jazyk... na dnesnu dobu krute, ale v tej dobe to bola noralna dobova norma. nevravim, ze to bola svetica, ale podla mnohych veci, co som si o nej precital a co som o nej aj videl (na youtube rozhovor s historickou), nebola ziadnou masovou vrahynou. tak sa tesim na dalsi clanok :)

Ahoj Wera!Neviem,prečo si zaťažuješ svoje 14-ročné srdiečko takýmito témami.A že píšeš o tom knihu,no to by ma zaujímalo,či to bude román,sci-fi alebo historický dokument?

to lubo..... a co keby si weru miesto skryteho vysmechu radsej podporil? nik nevravi, ze tu knihu napokon musis citat, no skus nebrzdit v rozlete. nikoho. ;)

Si dobrodruh? Daj to o sebe vedieť!

Podeľ sa s novou témou s Dobrodruhmi