Skotsko, 15 dnovy trip

Obrázok užívateľa
Anonymný (bez overenia)

Ola, na prelome Augusta - Septembra idem na 15 dni do Skotska. Chcel by som sa spytat, ci nema niekto nejaky tip co vidiet atd? :)

Moj priblizny itinerar je zatial:
Edinburg-Loch Lomond-Ben Nevis (tam by som chcel prespat a pzoriet vychod slnka) - Isle of Skye (tak 5 dni) a spat cez Loch Ness-Cairngorm-a Stirling naspat do Edinburgu a tam pobudnut 2 dni :)

Z Edinburgu sa oplatí ísť si pozrieť St. Andrews, je tam tretia najlepšia univerzita Británie (spoznali sa tam princ William s Kate) a najstaršie golfové ihrisko na svete. Mesto je príjemné, má takú pohodovú študentskú atmosféru.

Neďaleko Isle of Skye je ikonická pamiatka Škótska, zámok Eilean Donan, odporúčam pozrieť, ak nie dnu, aspoň sa zastaviť pri ňom a odfotiť si ho, je krásny. Inak neviem si predstaviť, čo sa dá robiť 5 dní na Isle of Skye, podľa mňa by bohato stačili tri. Loch Ness je v podstate taká turistická atrakcia, ale na jeho juhu je pekný Fort Augustus, kde vedú tie prestupové stanice na lode cez Kaledónsky kanál (netuším ako je to po slovensky, proste vojde loď do jedného priestoru, uzavrú ho, napustia vodou, aby plynule prešla o "stupienok" vyššie a tak ďalej.

No a zasa zo severu Loch Ness je mesto Inverness, samo o sebe nic moc, ale už keď je človek tam, žiada si to vyjsť aspoň na dva dni hore na Orkneje. Cestou pozrieť John O'Groates, najsevernejšiu časť ostrova Veľká Británia a kompou do Kirkwallu. Orkneje majú fascinujúcu vojenskú históriu a úžasne paleolitické pamiatky: Maeshowe (booknúť vopred), vykopávky dediny Skara Brae a ďalšie.

A hlavne, vybrať sa na prehliadku aspoň jednej destilérie škótskej whisky, to je povinná jazda :) V Edinburgu je Scottish Whisky Experience, to je taký dobrý úvod a potom už sa pozrieť na to, čo ponúkajú v niektorých konkrétnych. Sú väčšinou pánu bohu za chrbtom, ale niektoré sú v blízkosti väčších miest, stačí si vybrať. Prípadne sa vybrať na ostrov Islay, kde sa vyrábajú tie najlegendárnejšie druhy škótskej (veľmi zaúdené).

Si dobrodruh? Daj to o sebe vedieť!

Podeľ sa s novou témou s Dobrodruhmi