Juhovýchodná Ázia: Top miesta, ktoré musíte navštíviť

Juhovýchodná Ázia je častým cieľom individuálnych cestovateľov, backpackerov ale aj dobrodruhov. Prečo? Najmä vďaka svojim skvelým plážam, pestrej etnokultúre, chutnej kuchyni, nízkym cenám a dobrému počasiu. Pozrite sa spoločne s nami, ktoré miesta v juhovýchodnej Ázii skutočne stoja za návštevu!
Juhovýchodnú Áziu tvorí skupina rôznych krajín, nachádzajúcich sa medzi Tichým a Indickým oceánom. Ich rozmanitá kultúra bola ovplyvnená indickou, čínskou a západnou kultúrou. V tomto regióne nájdete najpočetnejšiu moslimskú krajinu sveta, významné budhistické krajiny a taktiež početné kresťanské či hinduistické komunity.

Singapur

Mestský štát Singapur leží na južnom konci Malajského polostrova, iba 137km nad rovníkom. Prevládajú tu čínske etnické skupiny, ktoré tvoria až 75 % populácie. Pri návšteve tejto krajiny budete počuť zmes rôznych jazykov od mandarínčiny cez angličtinu až po malajčinu. Singapur je bývalou britskou kolóniou a medzi jeho popredné pamiatky patrí pôvabný Raffles Hotel, záhrady, náučné chodníky, múzeum Buddha Tooth Relic alebo mestská zoo.
Singapur

Ko Phi Phi

Phi Phi je nádherné súostrovie nachádzajúce sa v provincii Krabi neďaleko od Phuketu. Ostrov Ko Phi Phi Don je jediným ostrovom s trvalými obyvateľmi, zatiaľ čo menší ostrov Ko Phi Phi Leh je známy len ako dejisko filmu „Pláž“ z roku 2000. Turisti si na týchto miestach užívajú skvelé pláže a vodné rekreačné aktivity, ako napr. potápanie či jazda na kajaku. V roku 2004 bol ostrov zasiahnutý tsunami, ale s novými stavbami sa znovu vracia do pôvodného stavu.
Ko Phi Phi

Luang Prabang

Luang Prabang leží na sútoku riek Mekong a Nam Khan v severnom Laose. Toto bývalé kráľovské hlavné mesto je známe svojimi budhistickými chrámami a kláštormi spolu s mníchmi, ktorí sa v dopoludňajších hodinách prechádzajú po meste a vyberajú almužnu. Staré mesto Luang Prabang je obľúbeným cieľom turistov, ktorí chcú nakupovať, navštevovať chrámy či spoznávať atmosféru. V blízkosti mesta sa nachádza taktiež niekoľko vodopádov a niektoré agentúry ponúkajú aj jazdu na slonovi.
Luang Prabang

Angkor

Ak ste milovníkom archeologických nálezísk, potom si rozhodne nenechajte ujsť Angkor v severnej Kambodži, v ktorom sa nachádzajú niektoré z najvýznamnejších kultúrnych pozostatkov na svete. Medzi ne patrí obrovský chrám Angkor Wat, chrám Bayon s jeho množstvom masívnych kamenných tvárí a Ta Prohm, budhistický chrám prepojený s týčiacimi sa stromami. Od 9. do 14. storočia slúžil Angkor ako hlavné mesto, čím sa ovplyvnilo umenie v celej juhovýchodnej Ázii.
Angkor

Ryžové polia Ifugao

Pri návšteve malebných ryžových polí Ifugao na ostrove Luzon si pripravte plne nabitý fotoaparát. Na týchto terasách si ľudia pestujú ryžu už 2000 rokov, najznámejšie z nich možno nájsť v okolí mesta Banaue. Boli vytvorené etnickými ľuďmi bez moderných nástrojov a takto sa používajú až dodnes.
Ifugao

Borobudur

Borobudur, nachádzajúci sa na ostrove Jáva 40km severozápadne od Yogyakarty, je najväčším a najslávnejším budhistickým chrámom na svete. Jeho stavba prebiehala v 8. a 9. storočí a trvala približne 75 rokov. Dalo ho postaviť kráľovstvo Sailendra a na jeho výstavbu sa použili cca 2 milióny kamenných blokov. V 14. storočí bol tento chrám opustený z dôvodov, ktoré stále zostávajú záhadou.
Borobudur

Ha Long Bay

Ha Long Bay, nachádzajúci sa na severe Vietnamu, pripomína so svojimi vápencovými krasovými ostrovmi rôznych tvarov a veľkostí scénu z fantasy príbehu. Na niektorých ostrovoch sa nachádzajú jazerá, niektoré sú prázdne, iné zase skrývajú rozprávkovú jaskyňu. Okrem toho sa v Ha Long Bay nachádzajú aj štyri rybárske dediny pozostávajúce z plávajúcich domov, ktorých obyvatelia lovia 200 rôznych druhov rýb a 450 rôznych druhov mäkkýšov.
Ha Long Bay