3000 km zo Slovenska do Istanbulu na bicykli

Aké je to cestovať bicyklom po neistých cestách východnej Európy len s tým čo bicykel odnesie a spať pod hviezdami? 3000 km dlhá cesta zo Slovenska do Istanbulu ma previedla cez neobjavené ukrajinské Karpaty a najvyššiu horu Hoverlu. 

Popri rumunskej hranici, kde sa vám ľahko môže stať, že si vás spletú s pašerákom cigariet a zo spacáku vás v noci vytiahne pohraničná stráž so samopalmi, sa dostanete do Moldavska. Navštívite neuznaný, samozvaný štátik Podnestersko, ktorý akoby zamrzol v rokoch Sovietskeho Zväzu a kde sú aj dnes bežnou realitou sochy Lenina a budovateľské heslá.

Objavíte naozajstný koniec sveta, kraj divokých koní, bez áut a hluku, kam sa dá dostať len po vode – pre mňa raj na zemi Deltu Dunaja. Preskúmate zákutia rumunských a bulharských pláží a keď ujdete svorkám tureckých psov, odmenou vám bude starobylý Konštantínopol, dnes Istanbul. Miesto, kde sa stretáva Európa a Ázia je úplne iné zo sedla bicykla, keď nie ste viazaný cestovkou a striktným obiehaním pamiatok, ale si len vychutnávate zákutia, parky, miestnu kultúru a objavujete krajinu okolo Bosporu.