Kolumbia zabalená v banánovom liste „Tamales Antioqueños“

Julia Sustakova - 17.3.2015

Tento tradičný, všeobecne obľúbený pokrm Kolumbijčanov sa pripravuje vo väčšom množstve a logicky tak slúži na zasýtenie väčšej skupiny ľudí. Jedlo je charakteristické pre všetky regióny Kolumbie, líšiac sa len ingredienciami, ktoré sú v tej ktorej časti k dispozícii. Na dochutenie delikatesy sa v karibskej oblasti  používa ryba, v Andských horách kuracie a iné mäso.

My si pripravíme tamales z bravčoviny, typické pre oblasť Antioquia. Dopyt po tejto špecialite je v uliciach už od skorých ranných hodín, no je vyhľadávaným pokrmom predovšetkým  na obed. Rozvoniavajú na každom rohu, ich jemná korenistá vôňa omámi nos azda ja toho najväčšieho labužníka. Popri každodennej popularite sa teší pozornosti najmä počas hodovania pri štedrovečernom stole.

  •          porcia pre 12 osôb

  •          čas prípravy 20 min, čas varenia 1 hod 45 min

Marináda:

  •           1 čerstvá červená paprika
  •           1 čerstvá zelená paprika
  •           ½ zväzku jarnej cibuľky
  •           1 cibuľa
  •           5 strúčikov cesnaku
  •           3 PL Goya korenia so šafranom
  •           4 ČL rasce
  •           soľ
  •           2 šálky vody

Plnka z mäsa:

  •           ½ kg bôčika
  •           ½ kg bravčového mäsa
  •           ½ kg bravčových rebier
  •           2 veľké mrkvy
  •           1 šálka uvareného hrachu
  •           3 veľké zemiaky

Cesto:

  •           2 dcl marinády pripravenej v prvom kroku
  •           ½ kg kukuričnej múky
  •           2 PL Goya korenia so šafranom
  •           5 pohárov vody
  •           Soľ

Obal:

  •          12 banánových listov, ktoré prestrihneme na polovicu, dostaneme tak 24 kúskov (1 tamale = 2 listy)

Postup:

1.Všetky ingrediencie na marinádu posekáme na malé kúsky a rozmixujeme na kašu. 2 dcl odložíme bokom na prípravu cesta.

2. Všetky druhy mäsa nakrájame na 12 kúskov a spolu naložíme do vopred pripravenej marinády. V chladničke skladujeme celú noc.

3. Cesto pripravíme z kukuričnej múky zmiešanej s vodou, soľou, Goya korením a zvyškom marinády. Premiešame ručné, nie mixérom.

4. Banánové listy opláchneme v teplej vode. Jeden list položíme vodorovne, druhý naň položíme zvisle, akoby sme vytvárali kríž. Na miesto, kde sa listy spájajú natrieme cesto a vyformujeme kríž.

5.Navrch listov položíme jeden kúsok bôčika, jeden kúsok bravčového mäsa a jeden kúsok rebra. Zavŕšime 1 PL uvareného hrášku, 1 PL uvarenej mrkvy a 2 PL zemiakov. Listy z banánov zabalíme jeden po druhom, akoby sme balili balík a zošijeme niťou.

6. Väčší hrniec naplníme dopoly slanou vodou a privedieme do varu. Tamales naukladáme dovnútra a varíme na miernom ohni 1 hodinu a 45 minúť. Po vybratí z vody necháme odležať 5 minúť a odstránime niť.

7. Tamales podávame v banánovom liste, ktorý sa nekonzumuje.

Komentáre Disqus