Chalkidiki - grécka Macedónia

V súčasnosti prináleží gréckej Macedónii prívlastok – turistický raj. Jeho centrum sú Chalkidiki – tri polostrovy Kassandra, Sithonia a Athos.

Po približne hodine jazdy zo Solúna nás privítalo moderné prímorské stredisko Paralia- Dionisios neďaleko mestečka Nea Moudania. Kalimera - Dobrý deň!" znelo grécke privítanie, podporené pohárikom pepermintového Ouza. „Odtiaľto to máte blízko na každý z troch polostrovov Chalkidík," ubezpečovali nás domáci, „či už po zemi alebo vode."

Kassandra, Afytos, Sithonia

meteoraTo by bol hriech nevyskúšať. Zvolili sme cestu po suchej zemi a požičali si moped. To je asi najjednoduchší a osvedčení spôsob ako spoznať na vlastnú päsť nie veľmi vzdialene okolie. Turisticky najnavštevovanejší a najobľúbenejší z troch výbežkov je Kassandra. Dnes je už však na zváženie, či považovať Kassandru za polostrov alebo ostrov. V najužšom bode, mestečku Nea Potidea bol vykopaný kanál oddeľujúci výbežok od pevniny.

Preto sa môžete v miestnych cestovných kanceláriách často stretnúť s heslami - Ostrovný svet na Chalkidikách. Východné pobrežie Kassandry tvorí množstvo rušných stredísk s nádhernými piesočnatými plážami. Len niekoľko kilometrov za kanálom nás privítalo mestečko Nea Fokaia. Hneď na prvý pohľad zaujme stará byzantská veža na brale priamo nad morom a nádherný výhľad na protiľahlý polostrov Sithonia. Raritou tohto miesta je prameň svätej vody, kde krstil apoštol Pavol prvého Európana.

Jedným z najkrajších miest Chalkidík je Afytos, zapísaný aj na zozname UNESCO. Na strmej vápencovej skale s terasovitými domami a úchvatným panoramatickým výhľadom do širokého okolia pripomína hniezdo orla. Prechádzka po pešej promenáde dláždenej sivými kameňmi, v tieni starých domov s farebnými okennými rámami bola dosť emocionálna a umocňovala pocity slávnej macedónskej minulosti. Postupne sme sa vybrali cez strediská Kallithea, Polychrono, Chanioti, ktoré sú skutočným bonbónikom pre milovníkov bujarej zábavy, reštaurácií a dlhých pláží s azúrovým morom.

Ako sme postupne prešli vnútrozemím na západnú časť ostrova, ráz krajiny sa mierne zmenil. Sýtozelené borovicové lesy siahali často až ku krištáľovo čistému moru, do diaľky rozvoniavali olivové a platanové háje, rušné prímorské letoviská vystriedali malé prístavy s rybárskymi bárkami. Spoznali sme tak ďalšiu tvár Kassandry. Tú menej komerčnú, kde možno nájsť pravú grécku podstatu... Zároveň bohatšiu aj na opustené romantické miesta v objatí slnka, vody a skál.

Thessaloniki, Meteora, Athos

chalkidikiHoci je už po dlhé roky zaužívaným pravidlom, že poriadna dovolenka je na pláži s balkónom priamo nad azúrovou hladinou mora, do sveta turistiky sa už dávno vkrádajú nové trendy. Spoznať krajinu, jej obyvateľov, zvyky a tradície v ich reálnom prostredí. Stačí si iba odpustiť každodenné sladké ničnerobenie a vydať sa na vlastnú päsť alebo v rámci fakultatívneho výletu do širokého okolia. V tomto smere sú Chalkidiki skutočne ideálnym miestom. Pochopili sme to už pri samotnej ceste krížom cez sever Grécka. Pokiaľ v Taliansku platí pravidlo, všetky cesty vedú do Ríma, v oblasti gréckej Macedónie platí - všetky cesty vedú doThessaloník, druhého najväčšieho mesta v krajine. Solún, ako ho nazývame v slovenčine, pôsobí ako magnet.

Panoráma mesta sa pred nami vynorila spoza kopcov odrazu, bez akejkoľvek výstrahy, v celej svojej prekvapujúcej a očarujúcej kráse. Z výšky okolitých pahorkov pripomína obrovskú striebornú podkovu zakliesnenú do Solúnskeho zálivu. Napriek tomu, že väčšinu budov zničilo pred niekoľkými desiatkami rokov zemetrasenie, nič to neubralo na jeho príťažlivosti a nové ulice s množstvom zelene a kvetov nás privítali pulzujúcim životom a ruchom. Ten sa sústreďuje na pobrežnej promenáde pri legendárnej tureckej Bielej veži, odkiaľ je nádherný výhľad na prístav a okolité mesto. Niekoľko desiatok kilometrov južnejšie sa majestátne vypína Olymp, legendárne pohorie celého starovekého sveta.

Za slnečného počasia dobre vidno jeho zasnežené vrcholky aj zo západného brehu polostrova Kassandra. Najvyšší zo siedmich vrcholov je Mykitas (2917 m n.m.), bájne sídlo gréckych bohov. Pritom zaujímavá je najmä skutočnosť, že úpätie zasneženého kopca sa nachádza len niekoľko kilometrov od morskej hladiny. Medzi veľké lákadlá okolitého kraja patrí aj Meteora. Určite sme už mnohí videli fotky kláštorov na strmých kamenných ihlách. Práve to je Meteora - legendárne kláštory, pričom šesť z nich si dodnes zachovalo pôvodnú funkciu a význam. Zabudnúť nesmieme ani na kláštory na treťom polostrove Chalkidík - Athose. Už takmer tisíc rokov na ne nevstúpila nijaká žena a až na výnimky si ich môžete obzrieť iba z paluby výletnej lode.