Nový Zéland - expedícia Aotearoa

Queenstown je skutočným rajom adrenalínových športov. A aj nás tu čakal poriadny adrenalín v podobe pereje Nevis Bluff na rieke Kawarau. Keďže je to rieka s veľkým prietokom, aj vlny a vodné valce sú na tejto rieke obrovské a obtiažnosť dosahuje až stupeň WW6- /+VIDEO/.

Nový Zéland je rajom adrenalínových športov a to platí aj pre takzvané „creekovanie“ čiže extrémne kajakovanie. A preto aj nás táto krajina veľmi lákala... Vydali sme sa teda splaviť divoké rieky Nového Zélandu... V zložení Honza Kolar (ČR), Jarda Karasek (ČR), Peter Smolinský (SR), Tomáš Andrassy (SR) a Pavel Andrassy (SR). Prvý týždeň sme strávili na severnom ostrove kde sme si na rozjazdenie vybrali relatívne ľahkú rieku Kaitunu.. Potom sme sa vydali na južný ostrov kde sme sa pripojili k ďlaším trom členom výpravy Honzovy „Zajícovi“ Laskovy (ČR), Oldovy (ČR) a Eve Fillovej (SR). Na pláne sme mali zopár riek na severe južného ostrova ale keďže bolo veľmi suché leto tieto rieky nemali vodu. Zastavili sme sa iba na známych vodopádoch Maruia Falls, ktoré sme si samozrejme všetci párkrát skočili. Nasledoval presun ďalej na juh do najznámejšej kajakárskej oblasti West coast.

West Coast – kajakársky raj

Nachádzajú sa tu tie najťažšie rieky na Novom Zélande a na mnohé z nich sa dá dostať len s vrtuľníkom lebo sú zarezané v hlbokých údoliach a nevedie k nim žiadna cesta. Hneď prvý deň sme si vyberali jednu z najnáročnejších riek. Pri lete vrtuľníkom ponad rieku sa nám zdala rieka celkom v pohode. Ale to sme ešte nepoznali vrtuľníkový efekt.

Keď sme sadali na vodu, zistili sme že skoro suché koryto rieky, ktoré sme videli z vrtuľníku má zrazu vody dosť a to biele medzi skalami sú súvislé preje s obtiažnosťou WW 4 až 5 (zo šesťdielnej stupnici obtiažností). Rieka mala neuveriteľný spád a miestami prechádzala hlbokými kaňonmi. Niektoré pereje sme boli nútený prenášať a do cieľa sme sa dostali až po deviatich hodinách pádlovania. Ďalšie dni sme splavovali rieky s podobným charakterom a asi po týždni sme sa presunuli ešte ďalej na juh do mestečka Queenstown. Po ceste sme sa ešte zastavili na ľadovci Fox. Nasadli sme na rieku, ktorá vyteká z tohto ľadovca, ale rýchlo sme zistili že voda je veľmi studená a občas v nej plávajú aj ľadové kryhy, tak sme splavili len krátky úsek.

Queenstown a cesta na Severný ostrov

Queenstown je skutočným rajom adrenalínových športov. A aj nás tu čakal poriadny adrenalín v podobe pereje Nevis Bluff na rieke Kawarau. Keďže je to rieka s veľkým prietokom, aj vlny a vodné valce sú na tejto rieke obrovské a obtiažnosť dosahuje až stupeň WW6-. Po úspešnom zdolaní tejto pereje sme si ešte užili veľké vlny na pereji Citroen a vydali sme sa smerom do Fiordlandu. Je to rozsiahla oblasť na juhozápade južného ostrova a ako už aj názov naznačuje, nachádza sa tu veľa fjordov.

Bohužiaľ aj tam bolo veľmi sucho a tak sme sa pomaly vydali na cestu späť na sever. Po ceste začalo silno pršať a tak sme sa rozhodli že sa ešte znova zastavíme na Westcoaste a splavíme rieky ktoré mali predtým málo vody. Keď sme tam došli čakal nás presne opačný problém. Vody bolo až príliš veľa a neprestávalo pršať. Tak sme si dali ešte zopár ľahších riek na ktoré sa dalo dostať aj peši čo síce nebolo tak pohodlné ako priletieť vrtuľníkom ale zato to bolo oveľa lacnejšie. Nasledovala dlhá cesta až na sever severného ostrova do oblasti Bay of Plenty. Tu nás čakali preteky v extrémnom zjazde Wairoa Extreme Race. Rieka Wairoa je regulovaná priehradou a vodu nám pustili až v sobotu na preteky takže sme nemali žiadnu možnosť si trať najprv prezrieť. Našťastie Zajíc túto rieku dobre poznal a tak sa aspoň pokúsil nám opísať pereje čo nás čakali. Nakoniec to všetko dobre dopadlo a všetci sme postúpili do nedeľného Head2Head.

Huka falls a posledné dni na Zélande

Po pretekoch sme si uvedomili že náš výlet sa už pomaly končí a ešte nám tu ostal jeden veľký rest a to Huka falls, najznámejšie vodopády na Novom Zélande. Bola ideálna voda tak sme si všetci tento nádherný vodopád skočili. Aby sme si aj troch oddýchli od kajakovania boli sme sa pozrieť na sopku Mount Ngaruhoe ktorá je známa ako Hora Osudu z Pána Prstenov. V okolí sopky sa nachádza rozsiahla púšť ale aj tu sa nám podarilo nájsť nejaké rieky a tak sme úspešne zdolali aj rieky Tongariro, Waihohonu a Ohinepango. Dlhotrvajúci dážď nám umožnil splaviť aj prítok už spomínanej Wairoy. Najťažšie na tejto rieke bolo zapamätať si jej názov – Mangakarengorengo. Na posledný víkend sme si ešte nechali Awesome gorge na Kaitune. Ako už názov hovorí bol to jeden z najkrajších kaňonov, ktoré sme videli. A to už bol koniec nášho šesťtýždňového kajakovania v krajine Pána prsteňov a vtáka Kiwi.