Grand masta camp, Les 2 Alpes

Jedného dňa som volal Peťovi, chcel som zabookovať squash a hneď ako zodvihol mobil lapal po dychu a spustil: Poď s nami jazdiť do campu do FRA, už sme 4 potrebujeme ešte jedného.

Nezabudol dodať, že sa treba rozhodnúť do nasledujúceho dňa, klasika, celý Peter, organizácia deň vopred.  Dali sme stretko a dohodli sa, že ideme do toho. Na veľké sklamanie, hlavní organizátori tripu nakoniec z objektívnych príčin necestovali a tak sme išli v okresanej zostave. Trip organizovala česká cestovka euroski.cz. A tak tu teraz sedím a píšem tento článok, cítim sa ako keď som písal sloh na ZŠ, ale to už bolo veľmi dávno.

Po 20 hodinovej sightseeing z Prahy sme dorazili do cieľa (autom cca 10-12 hodín) , kde na prekvapenie koncom marca nebolo až tak veľa snehu (nadmorská výška 1600 - 3600). Predtým ako sme sa ubytovali sme si dali najhoršiu kávu akú sme kedy mali. Ble. Ďalšie prekvapenia nastalo, keď sme otvorili náš ´luxusný´ apartmán, kde sme mali fungovať piati. Životného priestoru tam bolo tak pre dvoch, ale neprišli sme tam bývať, ale jazdiť. Kto bol jazdiť vo FRA tak to určite pozná. Kto nie, treba zažiť (kde sú tie priestranné izby vietnamských hotelov s dvojitou posteľou pre každého za 4 USD na noc? Asi len vo Vietname L). Ubytovacie kapacity sme hodili za hlavu a hneď nasledujúce ráno nás privítalo Azúrové slniečko, išli sme jazdiť.

Les 2 Alpes

Les 2 Alpes je známe svetové stredisko kde si môžete zajazdiť na 225 km snehu + v nadmorskej výške cca 3000 mnm sa nachádza kvalitný park. Okrem toho, že menu sú prevažne len vo Francúzštine a Frantíci sa vkuse tvária, že nevedia po Anglicky, gastro majú kvalitné (na také veľké stredisko dosť málo reštaurácií, ale hladní sme neboli). Po 30 minútovej jazde lanovkami a troch prestupoch sme sa dostali do nadmorskej výšky 3600 metrov a tie panoramata stáli za to. Zjazdovky boli super upravené, ale my sme hľadali nejaký powder mimo.

Grand masta camp

Kríza, všetko zjazdené, a preto sme dúfali, že ešte čo to nasneží. Prvé dva dni sme spoznávali stredisko, pri takom veľkom počte zjazdoviek a vlekov sme mali postarané o rôznorodé jazdenie. Camp zahŕňal aj freestylovú inštruktáž (cez deň teória a prax na svahu + natáčanie na video, večer video coaching pri premietaní cez projektor), a preto väčšina ľudí ostala jazdiť v praku. Tí techniky cibrenia chtiví jazdili na zjazdovkách a učili sa správne technicky jazdiť, neskôr jazdili na switch a ku koncu pobytu sa presunuli do parku, kde do bezvedomia skákali ollies. Po troch slnečných dňoch sa obloha zatiahla a z mokrého jazdenia sme sa vrátili skôr na náš ´hotel´. Relax sme zapíjali Stellou a čakali na ďalší deň. Štvrtok, deň D. 40cm prašanu a first chair up. Z lanovky pozerám na jeden žlab, ktorý sme jazdili už predtým. Pri traverze do toho žlabu nás vítal nápis: Open, unprepared slope. Prečo nie? Dali sme ho dva krát a sneh bol zjazdený. Pri presune a hľadaní ďalšieho prašanu som si všimol prázdne zjazdovky, kde sa sem tam mihol nadšený lyžiar. Good for him. Bol to skvelý deň jazdenia na prašane ako má byť a zároveň posledný highlight nášho tripu. Škoda, že tých prašanových dní nebolo viac, ale povráva sa, že v Les 2 Alpes, nikdy nie je nejak brutálne veľa snehu.