Štokholm: mesto historických pamiatok a zaujímavostí

V Štokholme som bol po prvý krát kedysi dávno. Ako mladučkí tínedžéri sme po páde železnej opony vyrazili do Európy. Najprv stopom, neskôr sofistikovanejšie - vlakom…

Prostredníctvom Inter Railu, študentských vlakových lístkov, ktoré platili štyri týždne na vlakoch prakticky v celej Európe. A tak som sa po prvý krát dostal do Švédska a Stockholmu.

Ešte dnes spomínam na to nadšenie a vzrušenie, spojené s finančnými suchotami. Neopakovateľné a nezabudnuteľné noci pod holým nebom v spacáku, v parkoch, pri mori, na autobusovej zastávke… Dážď, vietor, slnko a nádherné severské svetlo. A hlavne najväčší švédsky sviatok Midsommar. Ten prebiehal práve v čase našej prvej návštevy a koná sa každý rok počas letného slnovratu. Masa ľudí, bujará zábava, atrakcie, potoky piva. A do toho my, chudobní chlapci s „ostbloku“, lačnými dúškami hltajúci veľký život „západu“. Bolo to parádne obdobie, keď sa cestovalo z presvedčenia a s prázdnymi vreckami.

Spoznávali sme iné kultúry, ľudí a plní nadšenia nevnímali fyzickú námahu ani finančný hendikap. Mladí, odvážni a prirodzení… :) Napočudovanie, všetci nás tak aj vnímali. Ak sme už na severe, dodnes nezabudnem na dánsku Kodaň, kde sme sa ponárali do fontány, kam turisti hádzali mince pre šťastie. My sme ich lovili. Pozorovali nás úsmevom. Brali to ako hru a dokonca sa mnohí pridali… Nehanbím sa zato. Aj o tom bolo cestovanie. A ešte mnohom inom... Bol začiatok deväťdesiatych rokov, východ a západ Európy sa práve spoznával. V dobrom aj zlom. 

Národy celého sveta

Do Stockholmu som sa vrátil opäť po rokoch. Už inak. Letecky, s kreditkou a akoby som to povedal... seriózne. Celá partia sme prijali pozvanie od kamarátky, ktorá je po otcovi Švédka a žije priamo v hlavnom meste. Vyrojili sme sa na letisku Skavsta, zobrali autobus a po približne hodine jazdy vystúpili priamo v centre mesta. Nikomu som to nevravel, no už po prvých metroch ma  chytila spomienková nostalgia.

Stockholm

V mojich očiach sa Stockholm veľmi nezmenil. Staré stavby si zachovali svoju vážnosť, more bolo rovnako rušné a temné, vietor ostrí, nákupné ulice plné a obyvatelia mesta rasovo zmiešaní ako pred rokmi dozadu. Áno, zmiešaní. V Stockholme totiž už na prvý pohľad padne do očí množstvo farieb a odtieňov pokožky. Pri počte približne 1,3 milióna obyvateľov sa zďaleka nejedná o mesto blondiakov a chladných severanov. Nájdete tu rasy a národy celého sveta. Najmä v centre. Poďme však k samotnému mestu…

Gamla Stan

Štokholm má svoje neopakovateľné čaro. Centrum mesta sa rozprestiera na štrnástich ostrovoch, vode a v parkoch. Presnejšie, leží na brehu jazera Mälaren, na miestach, kde sa stretáva s morom. Tie sú navzájom prepojené množstvom mostov, no pohybovať sa dá aj pomocou trajektov. Štokholm tak trochu pripomína Benátky a nemožno sa teda čudovať dosť častému prirovnaniu - Benátky severu. Ak chcete spoznať mesto, odporúčam si vziať mapu a ísť pešo. Treba však upozorniť, že pri celodennej prehliadke sa nevyhnete verejnej doprave. Či už autobusu,  metru alebo trajektu. Lístky sú dosť drahé.

Preto určite uprednostnite celodenné cestovné pasy. Tie sú cenovo výhodnejšie a platia buď deň, dva alebo aj týždeň. Konkrétne ceny zistíte priamo na mieste, najlepšie pri vstupe do metra. Vráťme sa však k prehliadke. Staré centrum, tzv. Gamla Stan nie je veľké a pešo ho prejdete asi za polhodinu. Máte tu možnosť vidieť kráľovský palác - Kungliga Slottet a pri troche šťastia zažiť výmenu kráľovskej stráže. Len kúsok ďalej je radnica Börshuset, pričom práve tu sa udeľujú Nobelové ceny.

Kungliga Slottet Gamlastan

Celý Gamla Stan je v miernom kopci, pretkaný úzkymi krivolakými uličkami s množstvom obchodov a kaviarní. Treba sem určite ísť. Od kráľovského paláce je to k moru iba na skok a tu môžete nastúpiť na loď smerujúcu na susedný ostrov Djurgarden.

Múzeum Vasa v Štokholme

Práve tu sa nachádza asi najznámejšia, či najnavštevovanejšia pamiatka mesta, múzeum Vasa. Obrovský vrak lode, ktorá bola po stáročiach vyzdvihnutá z morského dna a zrekonštruovaná prakticky na nerozoznanie od momentu, keď klesla pod hladinu.

múzeum Vasa

Pohľad na drevené monštrum pod strechou múzea je skutočne neopakovateľný a múzeum Vasa odporúčam celkom určite. Ak si chcete užiť zábavu, skúste Gröna Lund Tivoli – pozoruhodný zábavný park s najvyšším voľným pádom v Európe. Júžne od Gamla Stan leží ostrov Södermalm s vysokými nábrežiami, ozdobenými prekrásnymi staršími rezidenciami. 

Gröna Lund Tivoli

Práve tu sa nachádzajú aj bulváre obklopenené bohémskymi obchodmi, galériami, či rockovými klubmi. Tu treba upozorniť na vysoké ceny alkoholu. Celkovo, Švédsko nie je vôbec lacná krajina, čo platí o alkohole dvojnásobne. Ten sa predáva v špeciálnych obchodoch, no Švédi hojne využívajú aj palubu trajektových lodí, smerujúcich do Fínska.

Ide o obrovské koráby, kam sa zmestia tisíce pasažierov. Po prekročení hranice sa otvoria brány Duty Free Shopov a Švédi aj Fíni vo veľkom nakupujú kartóny piva a tvrdého alkoholu, pričom degustujú hneď priamo na lodi. Na podobný výlet sme vyrazili aj my, ovšem z cieľom navštíviť Fínsko. Chtiac-nechtiac sme sa tak stali svedkami alkoholických radovánok, ktoré sa na lodi rozbehli v plnom prúde krátko po opustení prístavu…

Samozrejme, historických pamiatok a pozoruhodností je v Štokholme oveľa viac. Tie si však môžete naštudovať v ktoromkoľvek turistickom sprievodcovi alebo priamo na mape. Tú vám podajú do ruky v každom turistickom info centre.

Cieľom tohto článku bola informácia: nebojte sa vyraziť aj na sever. Romantický, moderný, pulzujúci a zároveň tak trochu exotický Stockholm vás určite zaujme po každej stránke...

Stockholm