Turizmom pokazený Vietnam

Keď sa povie Vietnam, každému sa hneď vynorí predstava typických slamených klobúčikov a „highlights“, ktoré podľa sprievodcov musíte vidieť. Realita však môže byť iná a niekedy sa aj knihy mýlia.

Severný Vietnam bol pre mňa príkladom, aký môže mať turizmus dopad. Popri nádhernej krajine, hore Fansipan a v tradičných krojoch oblečených ľudí z hôr - „H‘mong“ a „Red Dzao“, je tohto času Sapa rušné miesto. Plno hotelov, miestne ženy predávajúce suveníry a ceny za jedlo a vodu drahšie asi o 20 – 30 %. Všetko je len hra. Ak sa nedáte zmanipulovať, môžete si ju vo Vietname celkom užiť. V opačnom prípade riskujete, že si odnesiete len nervozitu a zlé spomienky. vietnam_m._1Miestne ženy sa vás v Sape na ulici po tisíci krát spýtajú, či si od nich niečo kúpite. Budú aj trocha vydierať svojou chudobou, a keď nezaberie, pošlú za vami dieťa. Lebo detská tvár ľahšie zlomí naše európske srdce. Vietnam už klasicky ponúka turistom vyššie ceny a tak slušnosť a úsmev sú výhodnejšie než hnev. Spravia z možného obchodu zábavu, na ktorú ženy rady pristúpia. Je lepšie kupovať od nich ako od detí. Inak prispievate k tomu, že niektoré nechodia do školy. Sú “zaneprázdnené” prácou pre turistov. Prípadné bolesti, či iné zdravotné problémy pomôže vyriešiť miestna masáž. Ide o uvoľňovanie zablokovanej životnej energie. Vyzerá bolestivo a z vlastnej skúsenosti viem, že aj je. Nie je nič výnimočné stretnúť na ulici ženu, alebo muža, s modrinou na čele. Ide o veľmi účinnú metódu miestnych H‘mong ľudí, ktorú na Slovensku poznáme ako bankovanie. Po Sape sa dá pokračovať po klasickej turistickej trase, alebo na západ, ku hraniciam s Laosom. Niektorí turisti si prenajmú motorky, iní vytrvalci bicykle. Možnosť je aj miestny autobus, ktorý je zážitok sám o sebe. Väčšinou sa v ňom snažia predať turistom lístok dva až tri krát drahšie. Šofér a predavač lístkov chcú iba zarobiť a nie je treba si to brať osobne. Najlepšie je si od vietnamských spolucestovateľov zistiť ozajstnú cenu lístka a vyjednávať. Po ceste nestretnete iba podnikavcov. Vietnam je plný príjemných ľudí. Špeciálne deti majú obrovskú radosť z fotenia digitálom. Môžu hneď vidieť výsledok a ponúknuť lepšiu pózu. Rodičia zasa ocenia, ak im fotky dodatočne pošlete. A som si istá, že tých pár korún navyše vám za ten pocit stojí.

Moc Chau

Menej známou turistickou časťou severného Vietnamu je nenápadné mestečko Moc Chau. Nájdete v ňom krásnu jaskyňu, ktorá pripomína akúsi obradnú miestnosť, v obchodoch veľmi chutný jogurt a v okolí zelené čajovníkové plantáže. Nádherné šály, pravé krosná a thajskú pohostinnosť zažijete v oblasti “White Thai” žien, v Mai Chau. Cítite sa, akoby ste ani neboli vo Vietname. Je to úplné iná mentalita, iná atmosféra. I napriek tomu, že si sem vždy “odbehne” na nákupy množstvo turistov, oplatí sa tu prísť na dlhšie. Výborné jedlo, výlety na bicykli a spanie v bambusových domčekoch je zážitok, ktorý dá výletu neopakovateľnú atmosféru. vietnam_m._2Veľkou atrakciou severného Vietnamu je oblasť Tam Coc. Vraví sa, že je to Halong Bay na ryžových poliach. Má tri za sebou nasledujúce jaskyne, cez ktoré preteká rieka Ngo Dong. Počas plavby na malej loďke sa vám veslár pokúsi predať nejaký ten suvenír. Množstvo turistov si ho aj kúpi a s tým Vietnamci rátajú. Za treťou jaskyňou čaká ďalšie prekvapenie. Sladkosti, ovocie, kola a pivo. Podnikaví obchodníci vám ponúknu tovar ako odmenu pre vášho veslára. Len ťažko sa odoláva, keďže sa z loďky nedá ujsť. Ja som sa veslára spýtala či si prosí pivo, alebo na konci prepitné. Vybral si peniaze a vyviazla som iba so stratou jedného dolára navyše.

Halong Bay

Ozajstný Halong Bay vás bude stáť o čosi viac. Najjednoduchšia cesta do zálivu je zatiaľ stále z Hanoi a to cez vietnamskú cestovnú kanceláriu. Výlety stoja od 30 dolárov vyššie. Platí tu rovnica: čím menej peňazí, tým viac turistov na jednej lodi. Ak si chcete dopriať luxus, stačí mať vo vrecku 120 dolárov. Cena zahŕňa dopravu, jedlo, sprievodcu, výlet na kajaku, jednu noc na lodi a ďalšiu na súkromnom ostrove. Vyhnete sa návalom turistov a užijete si skutočnú romantiku.  vietnam_m._3Kúpením zájazdu s otvoreným návratom môžete viac vyťažiť. Získate čas odskočiť si na ostrov Cat Ba a za pár dolárov navyše si predĺžiť výlet. Cat Ba mesto má tri nádherné pláže a neďaleko aj národný park. Na ceste z Halong Bay isto zažijete pár pokusov ako vám predať ešte viac suvenírov. V prípade, že neradi nakupujete, oplatí sa to využiť aspoň na súkromnú prehliadku vietnamskej továrne.  Hluk, motorky, špeciálne uličky napríklad s teniskami, sladkosťami, bylinkami alebo hračkami. Hanoi je netradičný a preslávený tzv. hotelovou mafiou. Ľahko sa vám tu môže stať, že nájdete viac hotelov, reštaurácii, alebo cestovných kancelárií s tým istým menom. Alebo vás taxikár vysadí na inej ulici. Dôverujte svojej intuícii a tento krát aj knihe. Je tam množstvo tipov, ako sa nedať oklamať a Hanoi si užiť.   Čosi navyše... Ak som mala v Číne pocit, že Číňanov je veľa, v Hanoi som mala pocit, že Vietnamcov je ešte viac. Množstvo motoriek, neustále handrkovanie sa o ceny, záplava turistov na typických „highlights“ alebo agresívne psy v Muong Lay – to bola moja realita severného Vietnamu. S odstupom času si však pamätám iba dobrú vietnamskú polievku, milé thajské ženy v Mai Chau, zábavné dohadovanie lístkov v miestnych autobusoch, alebo výlet na motorke v Ninh Binh. Aj turistická krajina môže mať svoje čaro. Je len na vás, z ktorej strany sa na ňu pozriete.