Libanonský humus – pochúťka Blízkeho východu

Dušan Plichta - 28.1.2014
Niekedy sa stáva, že nemáme náladu na dobré mäsko, a tak mi napadlo, že sa inšpirujem u Libanoncov, ktorí v našom meste často robia kebab. Pripravím si tak ľahký vegetariánsky obed, ktorý ma dostatočne zasýti aj bez toho, aby obsahoval mäso. Pre extra radosť zo štedrého a chutného obeda odporúčam doplniť humus fetou, citrónom a čerstvým petržlenom.
 

Čas prípravy: 10 min                     Množstvo: 2 osoby 

Čas varenia: 10 min                      Celkový čas: 20 min
 

Ingrediencie:

 
Varený cícer  (200 g)
Sezamová pasta tahíny (100 g)
Cesnak 2 struky
Olivový olej (2PL)
Citrónová šťava  (2PL)
Morská soľ 
Feta (alebo syr balkánskeho typu) (100-200 g)
Čerstvý petržlen
Čerstvá zelenina (paradajky, uhorka, paprika, červená cibuľa, stopkový zeler, šalát)
 

Príprava:

 
1. Vymixujem do hladka uvarený cícer s cesnakom, sezamovou pastou, olivovým olejom a citrónovou šťavou. Dochutím morskou soľou, pričom chcem dosiahnuť hladkú konzistenciu.
 
2. Servírujem na väčšom tanieri, na ktorom nátierku  umiestnim do stredu, zeleninu nakrájam na požadované kúsky a poukladám na tanier okolo nátierky.
 
3. Na vrch nátierky  rozdrobím fetu a nasekám čerstvý petržlen, ktorý jedlo príjemne rozvonia. Pokvapkám olivovým olejom a podľa chuti ešte pridám sušené čili lupienky.
 
POZN: Cícer môžeme kúpiť aj v plechovke, avšak je dôležité dobre ho umyť a zbaviť ho tak nálevu. Namiesto fety môžeme použiť balkánsky typ syru alebo aj cottage syr. Keď chceme jedlo gurmánsky doplniť pečivom, tak len poctivou nekvasenou Pitou, ktorú si opečieme do chrumkava presne tak, ako to robia aj na Blízkom východe.
 
Komentáre Disqus