Marocké sladkosti

Katarina Maruskinova - 7.6.2013

Maroko je krajinou rozmanitej kuchyne, kde okrem výborne pripraveného jahňacieho mäsa a různorodých šalátov patria aj na pohľad veľmi vábivé dezerty a sladkosti.

Spolu s presladeným čajom s mätou sú príjemnou bodkou za dobrým a výdatným obedom, či večerou.

Marocké dezerty

Sú v mnohom ovplyvnené francúzskou kultúrou stravovania, a preto v pekárňach nájdeme zákusky, ktoré pripomínajú ponuku z francúzských bulanžérií, a tieto európsky vypadajúce a chutnajúce sladkosti sú medzi miestnymi veľmi obľúbené.
Tradičné marocké sladkosti sa od tých európských líšia predovšetkým vzhľadom, štýlom výroby a tiež chuťou. Podávajú sa k čaju alebo káve, a konzumujú sa väčšinou po jedle a k večeru. V marockých reštauráciách sa podávajú ako „sladký tanier“, kde je niekoľko rôznych druhov tohoto sladkého pečiva. Je ich tiež možné kúpiť v pekárňach domov, alebo si odniesť vo forme darčekového balenia.

Fekkah, warqa, makrout a gazelie rohy

Pohľad do ponuky ktorejkoľvek pekárne naznačí, že marocké dezerty môžu byť rôznych tvarov, farieb a chutí. Názvy jednotlivých druhov sa môžu geograficky líšiť, a recept pre jeden druh môže obsahovať rozdielne ingrediencie. Medzi najznámejšie druhy patrí fekkah, warqa, makrout a gazelie rohy (kaab el ghazal).
Základnými ingredienciami pre prípravu týchto sladkostí je oranžová alebo ružová voda (ktorá im dodáva špecifickú chuť a arómu), rôzne typy orieškov (najčastejšie mandle a pistácie), med, cukor a niekedy tiež čokoláda. Väčšina dezertov je pečená alebo vyprážaná, podávajú sa vychladené a dajú sa konzumovať najmenej niekoľko dní. Zvláštnym druhom sú tie sladkosti, ktoré sa po upečení namáčajú do medu.

www.kouzloorientu.com

Komentáre Disqus