Aká je pravda o indiánoch a kovbojoch?

"Kovboji na koni v žiare zapadajúceho slnka, drsní muži s chuťou dobývať a prežiť. Na druhej strane indiáni, tajomní a zvláštni obyvatelia divočiny s mystickými rituálmi.“ Toto sú obrazy, ktorými nás fascinuje Divoký Západ v románoch a filmoch. Ale koľko z týchto romantických predstáv je pravdivých? Je čas odhaliť skutočnú históriu Divokého západu a jeho legendárnych postáv. Nový šesťdielny dokument Americké pohraničie vám ukáže iný obraz pôvodných obyvateľov Ameriky a prvých kovbojov. Pokúsi sa tiež vyvrátiť niektoré mýty o týchto obyvateľoch

História pôvodných obyvateľov Ameriky

Pôvodní obyvatelia Ameriky boli prisťahovalci, ktorí prišli na kontinent pred 15 000 rokmi z Ázie cez Beringiu, zamrznutú divočinu, ktorá počas doby ľadovej spájala Sibír s Aljaškou. V tom čase existovalo v Amerike takmer 600 rôznych kmeňov s rôznymi zvykmi, spôsobmi života a hierarchiami. Keď prišiel Krištof Kolumbus do Nového sveta, žilo na kontinente približne 5 až 10 miliónov pôvodných obyvateľov. Iné odhady dokonca hovoria o počte až 25 miliónov. Kmene žijúce na západe, najmä na pláňach, boli nepriateľskejšie. Boli to v podstate lovci-zberači a neustále súperili o pôdu. Naproti tomu kmene na východ od Mississippi žili v stabilných dedinách.

Staršie filmy majú tendenciu zobrazovať pôvodných obyvateľov Ameriky ako zaostalý, barbarský národ, ktorý sa po stáročia nevyvíjal. Pravdou však je, že v čase príchodu Európanov, už na kontinente žili kultúrne vyspelí, viacjazyční ľudia.

Kmene sa medzi sebou miešali, učili sa navzájom svoje jazyky a veľa migrovali – niektoré dokonca putovali až do Strednej Ameriky. Iné kmene zasa upravovali prostredie, v ktorom žili: kontrolovane vypaľovali plochy pôdy či budovali zavlažovacie systémy. Kone boli taktiež neodmysliteľnou súčasťou života pôvodných obyvateľov Ameriky. Uľahčovali im lov a slúžili na rýchlejšiu prepravu pri väčších vzdialenostiach. S tovarom, ktorý získali od osadníkov, kmene neustále obchodovali. Zároveň tým získavali nové poznatky, ktoré rýchlo začlenili do svojho každodenného života.

Aká je pravda o indiánoch a kovbojoch?

História prvých kovbojov

Najikonickejšia postava filmového žánru western, kovboj, sa v Amerike objavila približne v polovici 19. storočia. Vďaka rozmachu výstavby železníc sa skracovali vzdialenosti a počet obyvateľov rýchlo rástol. Tí potrebovali najmä jedlo, veľa jedla. Hovädzie mäso bolo na vrchole zoznamu spotreby a na pasenie dobytka a starostlivosť oň boli potrební špecialisti: stali sa nimi takzvaní kovboji. Zručnosti tohto osobitného spôsobu života mali korene v severnej Afrike, kde Maurovia riadili dobytok z chrbta koňa, zatiaľ čo používanie lán zasa pochádzalo zo západnej Afriky. Obe techniky sa dostali do Ameriky prostredníctvom otrokov. Prvýkrát ich na východnom pobreží Mexika používali takzvaní vaqueros. Mexickí "dobytkári", ktorí boli vyškolení africkými otrokmi a teda boli prvými kovbojmi v Amerike.

Tieto techniky si na severe osvojili slobodní mladí belosi, ktorí prichádzali do pohraničia a hľadali si prácu na farmách s dobytkom. Ale túto prácu si po Občianskej vojne zároveň zachovali aj mnohí oslobodení otroci, nakoľko ju mali v krvi. Z 30 000 kovbojov pracujúcich len v Texase bolo 5 - 10 000 Afroameričanov. Filmy majú tendenciu romantizovať históriu osadníkov, mestečiek na Divokom západe, staviteľského šialenstva železníc a "kovbojov a indiánov". Pozrite si dokument Americké pohraničie na Viasat History a získate nový pohľad na kovbojov a pôvodných obyvateľov Severnej Ameriky. V premiére už 22. septembra o 21:00