Aký bol diaľkový HIGHLANDER trek v Spojených arabských emirátoch?

V dňoch 2. až 4. februára 2024 som sa zúčastnil treku HIGHLANDER v Spojených arabských emirátoch v pohorí Al Hadžar.

To sa nachádza konkrétne v najsevernejšej časti krajiny, v emiráte Ras Al Khaimah. Ras Al Khaimah je emirátom s najrozvinutejšou sieťou turistických chodníkov v SAE s celkovou dĺžkou 80 kilometrov v okolí najvyššej hory krajiny - Jebel Jais. Táto v krajine výnimočná turistická udalosť, ktorá pri svojom poslednom konaní v novembri 2022 prilákala stovky účastníkov z celého sveta, ponúkla turistom a milovníkom dobrodružstva možnosť fyzicky sa otestovať v drsných horách emirátu a zároveň preskúmať pôsobivé skalné scenérie pohoria Al Hadžar. Turistika je tu práve v tomto čase najkrajšia. Jebel Jais a okolité hory sú po zimných dažďoch, kedy je na svahoch možnosť vidieť trávu a množstvo divokých kvetov. 

Trek HIGHLANDER 2024 v emiráte Ras Al Khaimah mal dve kategórie:

  • a. Kategória HIGHLANDER Orion nesie svoj názov podľa významného súhvezdia, ktoré sa nachádza na nebeskom rovníku a je viditeľné po celom svete. Tento 25 km dlhý trek prebehol počas dvoch dní.
  • b. HIGHLANDER Pegasus - približne 47 kilometrová trasa pomenovaná podľa súhvezdia na severnej oblohe a okrídleného koňa z gréckej mytológie. Táto kategória mala celkovo tri dni a bola tým pádom náročnejšia. Vybral som si ju aj ja.

Profil trasy si môžete pozrieť TU: HIGHLANDER Pegasus.

To, že zažijem turistiku práve v takejto krajine známej hlavne lákadlami ako napríklad Dubaj a Abú Dhabí mi ani len nenapadlo. O to viac som bol prekvapený zaujímavou prírodou a pomernou náročnosťou treku. Za tri dni nám GPS ukázalo celkovo približne 47 kilometrov po väčšinou v mesačných horách. Z toho prvý deň mal 18 kilometrov.

asi takto to vyzeralo počas prvého dňa

Musím priznať, že som sa riadne namakal a prvý deň bol asi najnáročnejší. Trasa skončila až pod vrcholom Jebel Jais. Keď som zdola pozeral na strmé hory, pripadalo mi priam nemožné sa sem dostať. No zvládli sme to. V tábore nás však privítal silný vietor, hmla a zima. Hneď som sa musel riadne obliecť, švihal som postaviť stan a zjedol niečo teplé. Celú noc fučalo a v stane bola riadna zima. Úprimne, to som nečakal a trochu som podcenil výber spacáku. Zobral som si jarno/letný s komfortom cca 12 stupňov. Odhadujem, že v noci mohlo byť tak 5 stupňov. No pocitovo bolo asi na bode mrazu. Bez rukavíc mi oziabali prsty. 

Highlander trek UAE 2024

Highlander trek UAE 2024

Druhý deň HIGHLANDER treku

Druhý deň treku v pohorí Al Hadžar mal podľa gps cca 20 kilometrov. Na noc po prvom dni sme si rozložili stanový tábor v sedle priamo pod vrcholom najvyššieho bodu krajiny - JEBEL JAIS s výškou 1 910 metrov.

Ešte vyšší bod, čo je aj oficiálnou výškou Jebel Jais - 1 934 metrov, sa nachádza už na území susedného Ománu. Vrchol hory sa totiž nachádza priamo na hranici medzi Emirátmi a Ománom.

Spali sme vo výške približne 1 600 metrov a celú noc fučal mrazivý vietor. Tuhli mi prsty a zima sa zarezávala do kostí. Niečo také som v Emirátoch nečakal.

Highlander trek UAE 2024

Jozef Terem, Highlander trek UAE 2024

Zobudil som sa do sychravého a uzimeného rána, no postupne som rozhýbal končatiny a vyrazil spolu s ostatnými na ďalšiu cestu. Minuli sme vrchol Jebel Jais a postupne sa dostali priamo nad perfektnú asfaltku, ktorá vedie až pod vrchol. Niekoľko kilometrov sme túto cestu kopírovali po horskom chodníku. Vznikla tak paradoxná situácia. Tam, kam sme sa my plahočili celý predošlý deň, ostatní vyšli pohodlne autom. A aký nato mali dôvod?

Jais Flight - najdlhšia Zipline sveta

Najväčším ťahákom na výlet na Jebel Jais je určite najdlhšia Zipline sveta – Jais Flight o dĺžke 2,8 km a rýchlosťou až do 160km/h . Ďalšia zaujímavá atrakcia je Jais Sledder – bobová dráha. Sú tu aj ďalšie atrakcie ako Jais Sky Tour či Ferrata. Za dobrého počasia je tak pod vrcholom popri ceste množstvo áut a výletníkov.

Asfaltová cesta k hore vedie údolím, ktoré sa počas zimných dažďov často zapĺňa vodou. Aj preto je počas dažďov uzavretá.

Za normálnych okolností však od úpätia hory vedie 45 minútová dych vyrážajúca jazda plná serpentín a mierneho i väčšieho stúpania.

Táto cesta bola vybudovaná v roku 2014. Dobrou správou je, že nie je potrebné mať džíp, vyjsť na najvyšší bod cesty zvládne aj starší automobil. Ale ako som videl na vlastné oči, aj tie najdrahšie Ferrari, Lamborghini, Porsche. Miestni chalani si sem chodia zajazdiť s nohou na plyne.

Highlander trek UAE 2024

Highlander trek UAE 2024

Turistická trasa sa však postupne opäť vzdialila od civilizačných výhľadov a viedla po hrebeni s nádhernou panorámou pohoria na jednej strane a z druhej strany dominoval výhľad na pobrežie a hladinu mora. Pôsobivé. Nádherná hrebeňovka.

Na večer sme zišli do údolia, rozložili si stany a dokonca tu horelo aj niekoľko ohňov. Noc to už bola oveľa príjemnejšia, bez vetra a zimy. Sused z vedľajšieho stanu ráno skonštatoval, že som chrápal ako "Lion in a cage"... Takže všetko v poriadku.

Highlander trek UAE 2024

Highlander trek UAE 2024, Jozef Terem

Tretí deň HIGHLANDER treku

Tretí deň HIGHLANDER treku v pohorí Al Hadžar v Spojených arabských emirátoch začal pomerne pokojným ránom. Čakala ma trasa dlhá už len približne 9 kilometrov. Hoci v úvode ešte bolo mierne stúpanie, väčšina trasy klesala.

Pokojne som zbalil stan, na raňajky si zohrial kašu a postupne bez stresu vyrazil na cestu. Pred nami bol pomerne teplý deň. Konečne. Cestou som tak postupne zhadzoval vrstvy oblečenia až som skončil v krátkom tričku.

Začiatok trasy viedol do sedla, prekonal som ešte jeden hrebeň a následne už cesta viedla dole do cieľa. Pohoda. V cieli, ako to už býva na takýchto organizovaných akciách čakala na každého odmena v podobne diplomu. Na pamiatku. Bude to pekná spomienka. Na zvláštnu prírodu, úplne inú ako je tomu u nás.

Highlander trek UAE 2024

Highlander trek UAE 2024, Jozef Terem

Pohorie Al Hadžar ma príjemne prekvapilo. Aj som si zamakal, aj videl nádherné panorámy, vyvetral si hlavu. Kto chce zažiť z turistického hľadiska niečo nové, odporúčam. Turistiku v horách tu možno spojiť aj s oddychom na pláži, odvážnejší si môžu skúsiť Zipline a samozrejme istý čas možno stráviť aj v neďalekom Dubaji.

Kto chce spoznať Emiráty aj z nekomerčného uhla pohľadu a trošku vyvetrať trekové topánky, smelo do toho.

Ďalšie atraktívne outdoorové aktivity v Emirátoch nájdete na adrese visitrasalkhaimah.com a visitjebeljais.com alebo na sociálnych sieťach Instagram, YouTube a Facebook.