Hospital Kuks, lahôdka českého baroka

Zámok Kuks blízko obce Kuks vo východných Čechách je rozľahlý areál, ktorý je vďaka svojej barokovej architektúre pamiatkou celosvetového významu. Hoci zámok je vo svojej podstate mylné označenie. V skutočnosti je to bývalý takzvaný "hospital" pre chudobných ľudí a vojnových veteránov (1700-až do 2 sv. vojny). Ten dal postaviť gróf Špork, ktorý z Kuksu vybudoval známe kúpele. Dnes je Kuks s neďalekou prírodnou galériou Betlehem preslávený predovšetkým svojou architektúrou a množstvom umeleckých pamiatok z doby baroka. Aj preto sem príde každý rok okolo 50 000 turistov.

hospital kuks

František Antonín Špork

František Antonín Špork, ktorému za Kuks vďačíme, bol synom generála, ktorého za jeho vojnové zásluhy odmenili šľachtickým titulom aj značným majetkom. S dedičstvom gróf naložil veľkoryso.  Práve on založil Kuks koncom sedemnásteho storočia a za pomoci lekárov z celej krajiny vyhlásil kukské pramene za liečive. Na tomto mieste založil už spomínaný hospital, ako sa hovorilo ústavom pre chorých a prestarnutých. Chcel tu postupne vybudovať kúpele svetovej úrovne. A nebol to zlý podnikateľský zámer, veď napríklad vtedy začínali s kúpeľníctvom aj v Karlových Varoch.

Gróf Špork nebol žiadny troškár

V roku 1692 priviedol na Kuks architekta Giovanniho Battistu Alliprandiho a zasvätil ho do svojej vízie českého Fontainebleau, obdoby veľkolepého zámockého komplexu neďaleko Paríža. Postupom času tak vznikol špitál pre starých mužov zo Šporkovho panstva, spravovaný rádom Milosrdných bratov, kostol Najsvätejšej Trojice, kúpeľné budovy, kaplnka, letohrádky, divadlo, knižnica so študovňou...  Vznikol tak ostrov barokového umenia, inspirovaný európskymi vzormi. Jeden z výrazných umelcov bol aj sochár Matyáš Bernard Braunem, ktorý vytvoril sochy, ktoré obklopujú terasu. Vrcholom jeho tvorby je ale alegoricky rad Cnosti a Neřesti (zvané Lapidárium) znázorňujúci dobro a zlo.

hospital kuks

hospital kuks

O hostí bolo náležite postarané, mali sa nielen liečiť, ale aj baviť. V kúpeľoch si dopriali kúpele a po procedúrach mohli vyraziť na kolonádu, do jazdiarne alebo do špitálnej záhrady, na rozptýlenie im slúžila aj obora s danielmi.

Jednoducho to tu žilo

Niet divu, že sa Kuks skutočne stal spoločenským centrom svojej doby a nechať sa tu vidieť, to patrilo k bontónu. Mierili sem šľachtici, vzdelanci a umelci doslova z celej Európy, na počesť ktorých sa tu organizovali hostiny, polovačky ale aj večerné ohňostroje. Jednoducho to tu žilo. Sláva Kuksu vzala za svoje pomerne skoro, už po štyroch desiatkach rokov, v roku 1738 totiž gróf Špork zomrel a jeho dedičia o kúpeľný fenomén nejavili veľký záujem. Areál potom postihli povodne, ešte neskôr ho zdevastovali požiare. Koncom 19. storočia bolo veľa budov zničených alebo zmenilo svoj účel.

Ďalšiu smutnú kapitolu napísali vojnové roky. Napríklad v priebehu druhej svetovej vojny Kuks slúžil ako základňa pre Hitlerjugend. Až kompletná rekonštrukcia, dokončená v roku 2015, vrátila hospitalu jeho niekdajšiu eleganciu. Dnes je tak Kuks skutočne miestom, ktoré sa oplatí navštíviť.

hospital kuks

hospital kuks

Zaujímavé je aj samotné okolie zámku

Napríklad ak ho obídete, dostanete sa až do bylinkovej záhrady, čo je tiež zaujímavé miesto. Nájdete tu České farmaceutické múzeum a komu vyhladne, môže zavítať do reštaurácie. A pokiaľ vám zostane čas, určite odporúčam asi hodinovú prechádzku k zaujímavému miestu v okolí, čo je Braunov kamenný betlehem.

Na spestrenie spomeniem aj jednu povesť. Ak budete mať šťastie, na Kukse môžete aj zbohatnúť. Akýsi chudobný človek tu vraj našiel tri zlaté prúty, ktoré rástli priamo zo zeme. Odtrhol ich a za veľkú sumu peňazí predal v neďalekom meste Jaroměři. Peňazí sa mu aj tak zrejme zdalo málo, a tak svoj pokus opakoval. Keď však prišiel na miesto tretíkrát. Prúty boli preč. Ale kto vie, možno sa práve pred vami objaví.

Výlet z Dvůr Králové nad Labem

Ak sa rozhodnete urobiť si peší výlet, z centra mesta Dvůr Králové nad Labem vedie priamo na Kuks červená turistická trasa. Môžete sa sem vybrať aj na bicykli. Časť tejto trasy vedie po náučnom chodníku Kuks - Betlehem, ktorý práve blízko zámku začína aj končí.

  • Trasa po červenej značke: Dvůr Králové n. Labem - Krakonošova vyhlídka - Žirecká podstráň - Braunův betlém - Stanovice - Kuks 
  • Ako sa dostať na začiatok a koniec turistickej trasy: Z Kuksu sa späť do Dvora Králové dostanete vlakom. Cesta trvá zhruba 10 minút. Železničná stanica je od mesta samotného vzdialená zhruba kilometer.
  • Čas: 2-3 h (pešo jedným smerom)

- článok vznikol v spolupráci s CzechTourism