Nový dokument - Divoký koridor Skalnatých hôr od Yellowstonu po Yukon

Skalnaté hory na severoamerickom kontinente predstavujú pre svet dokonalý obraz nádhernej krajiny a silnej prírody - ikonický americký Západ. Oblasť známa ako Rocky Mountains, predstavuje pôsobivé horské pásmo, ktoré sa tiahne od severu Nového Mexika až po severozápadnú časť Kanady.

Táto obrovská oblasť ponúka návštevníkom nespočetné prírodné zaujímavosti a divokú krásu, ktorá je domovom rôznorodej flóry a fauny. V rámci skalnatých hôr sa nachádza hneď niekoľko národných parkov.

Divoký koridor Skalnatých hôr od Yellowstonu po Yukon

1. Národný park Banff

Národný park Banff sa nachádzajúci v kanadskej časti Skalnatých hôr. Je známy svojimi nádhernými jazerami odrážajúce tyrkysovú farbu, ktorá vytvára kontrast s okolitými majestátnymi hrebeňmi a zasneženými vrcholkami. Jazero LouiseMoraine sú medzi týmito jazerami najznámejšie, a aj vďaka ním je národný park Banff jednou z najobľúbenejších destinácií pre milovníkov prírody.

2. Jasperov národný park

Jasperov národný park je najväčší národný park nachádzajúci sa v Skalnatých horách. Ponúka nádherné prírodné scenérie. Park je domovom slávnej Icefields Parkway, jednej z najkrajších cestných trás na svete, ktorá sa vine popri ľadovcoch, vodopádoch a krásnych modrých jazerách. Tu sa nachádza aj Columbia Icefield, ktorý predstavuje jednu z najväčších akumulácií ľadu južne od Arktídy.

3. Národný park Glacier

Park Glacier sa nachádza na americkej strane. Je známy svojimi malebnými horskými scenériami, ktoré zahŕňajú hlboké údolia, drsné vrcholy a čisté horské potoky. Park je domovom preslávenej cesty Going-to-the-Sun Road, ktorá ponúka dychberúce výhľady a je jednou z hlavných atrakcií parku. Glacier je tiež známy svojou bohatou faunou, vrátane medveďov grizly a vlkov.

4. Yoho národný park

Yoho, v jazyku domorodého kmene Cree znamená "úžas“. Je to národný park, ktorý si svoje meno určite zaslúži. Nachádza sa v Britskej Kolumbii a je známy svojimi vodopádmi, skalnými útvarmi a fosíliami. Jazero O'Hara je ukrytým drahokamom, ktorý ponúka nespočetné možnosti na turistiku v úchvatnom prostredí.

5. Národný park Yellowstone

Hoci sa Yellowstone nenachádza priamo v Skalnatých horách, jeho blízkosť k tomuto horskému pásmu a jeho pozícia medzi Skalnatými horami a Yukonom ho robí dôležitou prírodnou zaujímavosťou regiónu. Yellowstonský národný park vznikol v roku 1872 ako prvý prírodný park na svete. V roku 2022 si Yellowstone pripomenul 150. výročie svojho vzniku a upriamil pozornosť na prelomovú iniciatívu "The Yellowstone to Yukon Conservation Initiative", ktorá spája a chráni biotopy od Yellowstonu po Yukon a umožňuje ľuďom a prírode prosperovať.

Na úchvatnú cestu majestátnymi Skalnatými horami vás vezme aj najnovší dokument Divoký koridor Skalnatých hôr od Yellowstonu po Yukon, v ktorom predstaví rozsiahlu a ohromujúcu prírodnú diverzitu od Yellowstonu po Yukon. Tento úchvatný štvordielny dokument uvedie 16. marca o 19:05 televízna stanica Viasat Nature.

V rámci neho sa budete môcť pozrieť na 2000 míľ dlhý koridor, predstaví vám prevratné miestne iniciatívy na ochranu prírody so zameraním na ikonické zvieratá Skalnatých hôr - bizóny, medvede grizly, lesné karibu a vlky. Každá z epizód vyzdvihuje príbehy týchto majestátnych tvorov a ich životne dôležitú úlohu pri udržiavaní krehkej rovnováhy ekosystému Skalnatých hôr.

Dokument prináša úchvatné zábery z tamojšej krajiny a zároveň prehľad o spolupráci medzi kanadskými indiánmi a kmeňmi prvých národov. Poskytuje pohľad na zložité vzťahy medzi týmito komunitami ako aj iniciatívami na ochranu prírody, ktoré sú nevyhnutné pre udržateľnosť regiónu.

Vydajte sa na nezabudnuteľnú cestu s dokumentom Divoký koridor Skalnatých hôr od Yellowstonu po Yukon s Viasat Nature, od 16. marca o 19:05 a spoznajte krásu, odolnosť a snahy o ochranu prírody, vďaka ktorým je táto časť sveta živým svedectvom úsilia o ochranu našich prírodných pokladov.