Zimný Island a polárna žiara s Dobrodruhom

Ak máte záujem o pozorovanie polárnej žiary, Island je jednou z najlepších destinácií na svete. V zime môžete zažiť tento nádherný prírodný jav, ktorý osvetľuje nočnú oblohu zelenými, modrými, fialovými a ružovými farbami.

Polárna žiara sa vyskytuje, keď sa slnečné častice zrazia s magnetickým poľom Zeme a vytvoria elektromagnetické žiarenie.

Na Islande je možné vidieť polárnu žiaru počas tmavých nocí a na relatívne jasnej oblohe.

Rozhodli sme sa navštíviť Island v zime a pokúsime sa zažiť polárnu žiaru, ale aj ďalšie zaujímavé atrakcie. Ubytovanie bude v hlavnom meste Reykjavík, ktoré je najsevernejším hlavným mestom na svete. Reykjavík je moderné a živé mesto, ktoré ponúka kultúru, gastronómiu, umenie a zábavu. Pozrieme si historické pamiatky, múzeá, galérie, kostoly a samozrejme navštívime aj miestne krčmy. 

Určite sa budeme snažiť tiež navštíviť niektoré z termálnych prameňov a lagún pri Reykjavíku. Či už platených so službami alebo priamo v prírode, čiže "nadivoko".

Termín: 13. až 17. marec 2024

Zimný Island a polárna žiara s Dobrodruhom

Na Islande zostaneme 4 noci

Program nášho výletu prispôsobíme momentálnej situácii podľa toho, čo nám drsná severská príroda dovolí. V zime zvyknú byť často rôzne úseky pre množstvo snehu neprístupné, program výletu bude preto variabilný.

Okrem Reykjavíku máme v pláne preskúmať krásu islandských prírodných scenérií. Ak to počasie dovolí, program by mohol vyzerať asi takto...

Deň 1.

Prílet a presun do Reykjavíku, prehliadka po meste: koncertná sieň a konferenčné centrum Harpa, katedrála Hallgrimskirkja s krásnym výhladom na mesto, známu sochu Solfar v podobe vikingskej lode, Radhus, pešiu zónu a ďalšie. Ubytovanie v hoteli. V Reykajvíku budeme ubytovaní, čiže postupne spoznáme aj ďalšie jeho zákutia. Jedným z nich je napríklad aj Islandské falologické múzeum, ktoré prezentuje najväčšiu zbierku penisov na svete.

Večer: tour de bar, sledovanie polárnej žiary, prípadne skočíme do teplých bazénov v mestskom kúpalisku.

Reykjavik

Deň 2.

Nádherné vodopády Seljalandsfoss a Skogafoss. Väčšina turistov sem chodieva v lete, no v zime tu panuje úžasná atmosféra. 

Jednou z lokalít, kde sa pokúsime v prípade priaznivého počasia okúpať v horúcej vode je napríklad Reykjadalur. Reykjadalur - v preklade „Dymiace údolie“ je údolie v blízkosti mesta Hveragerði na juhu Islandu. Je známe svojou teplou riekou, ktorá je vytvorená zmesou horúcej geotermálnej vody a studenej horskej vody. Kúpanie sa v teplej rieke je jednou z najobľúbenejších aktivít pre turistov i domácich. Aby ste sa dostali k rieke, musíte absolvovať asi 3,5 km dlhú pešiu turistiku z parkoviska. Cesta je nádherná a ponúka výhľad na sopky, vodopády, jazierka a parné otvory. Teplota vody sa mení podľa miesta, kde sa nachádzate. Čím bližšie ste k prameňu, tým je voda teplejšia. Niektoré miesta majú dokonca drevené lávky a zásteny pre pohodlie návštevníkov. Kúpanie sa v teplej rieke Reykjadalur je skvelý spôsob, ako si užiť prírodu a relaxovať po túre.

Večer: Ak vyjde čas, urobíme si kultúrny večer v Harpe, prípadne inej inštitúcii podľa dátumu. Plus sledovanie polárnej žiary.

Seljalandfoss

Skogafoss

Deň 3.

Golden circle: Trhlina Thingvellir, Geysir, obed v reštaurácii v paradajkovom skleníku.

V národnom parku Thingvellir môžeme vidieť kontinentálnu trhlinu medzi Európou a Amerikou, kde sa tieto dva kontinenty od seba vzďaľujú. Gejzír Geysir je prameň horúcej vody, ktorý strieka do vzduchu každých pár minút. Vodopád Gullfoss je jeden z najkrajších a najmohutnejších vodopádov na Islande.

 

Gullfoss
Gullfoss

Deň 4.

Reykjavík: múzeá, nákup suvenírov, prípadne dobehneme nejaký program, ktorý sa nestihol za predošlé dni.

Večer kúpanie v Sky lagune, sledovanie polárnej žiary.

DEň. 5

Odlet domov.

Island je teda ideálnym miestom aj pre zimnú dovolenku plnú zážitkov a dobrodružstva. Môžeš si pozrieť polárnu žiaru, prehliadnuť Reykjavík, obdivovať prírodu a uvoľniť sa v teplej vode. Tak sa pridaj a poď s nami :)

island
Kúpanie v horúcich jazierkach musí byť

Program celého výletu zostavíme operatívne na mieste alebo tesne pred odchodom, podľa aktuálneho počasia. Inak povedané, pôjdeme tam, kde budú prístupné a dostatočne udržiavané cesty kvôli snehu. Miesta, kam by sme mohli ísť sú spomenuté vyššie. Program bude variabilný. Ubytovanie bude v hlavnom meste Reykjavík, odkiaľ budeme vyrážať na požičanom aute do prístupného okolia. V prvom rade potrebujeme kúpiť letenky, zarezervovať ubytovanie a auto. Ostatné budeme riešiť za pochodu. Pôjdeme teda tak trochu na pankáča. Ak ti tento spôsobom vyhovuje, tešíme sa na teba.

-----------------------------------------

Termín: 13. až 17. marec 2024

Predpokladaná cena výletu: 

  • A: Pri počte 6 osôb 850 Euro + letenka (cca 200 Eur)

  • B: Pri počte 8 osôb 750 Euro + letenka (cca 200 Eur)

V predpokladanej cene je:

  • ubytovanie
  • požičanie auta
  • všetky presuny
  • pohonné hmoty
  • komplet  organizácia

V cene nie je zahrnuté:

  • medzinárodná letenka
  • stravovanie
  • poistenie liečebných nákladov
  • výdaje osobnej potreby

Podmienky pre účastníkov výletu: Bežná fyzická kondícia na túry, odolnosť voči náhlym výkyvom počasia, dobrá nálada.  

Výbava: Ideme do riadnej zimy. Teplá bunda, čiapka, nepremokavá a windstop bunda, rukavice, kvalitné topánky, dostatok teplých veci. Počasie na Islande je nevyspytateľné. Zoznam ešte upresníme.

► Ak chceš s nami vyraziť na Island, píš na [email protected] alebo do správy na facebook Dobrodruh.sk a samozrejme môžete aj osobne v našej klubovni Dobrodruh, kde dáme kávu alebo pivo a pokecáme face to face :)

POZOR: V prípade dramatickej zmeny počasia, zmeny letov a podobne je možná aj zmena vyššie načrtnutého programu! 

Pre vyzbieranú skupinu Dobrodruhov výlet zabezpečí a zorganizuje agentúra ICELAND UNLIMITED.