Mexiko - história, turistika a kúpanie s Dobrodruhom

Poďte spoznať históriu Mexika a zažiť turistiku po vysokých horách. Máme v pláne vyšliapať na v súčasnosti už neaktívnu sopku La Malinche (4461m) a užiť si tak trochu aj krásnu prírodu. 

Okrem toho si chceme pozrieť indiánske pamiatky, podniknúť niekoľko menších výletov do prírody, spoznať miestne tradície a okúpať sa na plážach v Acapulcu. Nebudeme však bezhlavo cestovať po celom Mexiku s cieľom, za krátky čas vidieť všetko. Radšej si užijeme menej, no poriadne.

Mexico

Mexico

0 deň – prílet do Ciudad de México, hotel

1 deň – prehliadka hlavného mesta

  • mesto Mexiko je nielen hlavným a najväčším mestom Mexika, ale zároveň i mestom s bohatou históriou ako predhispánskou, tak i koloniálnou a modernou. Historické centrum ponúka ako predhispánske pamiatky (aztécky Veľký chrám), tak i koloniálne (napr. Metropolitná katedrála) a moderné (Torre Latinoamericana). Návšteva aztéckeho Veľkého chrámu a Coyoacanu.

Metropolitná katedrála v Mexico city

Mexico city

2 deň – Tepoztlan (štát Morelos)

  • Tepoztlan sa nachádza južne od hlavného mesta a ide o domorodú (nahuaskú) dedinu, ktorá je dnes zaradená do turistického programu pueblos mágicos. Dominuje mu pyramída boha Tepoztecatla na kopci s názvom Tepozteco, ktorú si pôjdeme pozrieť. Večer sa vrátime do Ciudad de México.

pyramída boha Tepoztecatla

3 deň – Teotihuacan (štát Estado de México)

  • Teotihuacan patrí k najväčším turistickým lákadlám Mexika. Ide o najväčšie mesto predhispánskeho Mexika, ktoré prekvitalo v tzv. klasickom období, kedy dominovalo celej Mezoamerike (ovládalo napr. aj mayské mestá). Teotihuacan je známy predovšetkým Pyramídami Slnka a Mesiaca, Cestou mŕtvych a tzv. Ciudadelou, dá sa tam však toho vidieť podstatne viac (paláce s nástennými maľbami, múzeum in situ atď.). Pôjde o celodenný výlet, po skončení ktorého sa presunieme do Ciudad Sahagún.

Teotihuacan

4 deň – Ciudad Sahagún, Tepeapulco, Xihuingo (štát Hidalgo)

  • moderné mesto Ciudad Sahagún je sesterským mestom predhispánskeho Tepeapulca. Obe mestá sú malé a pokojné, pričom Tepeapulco ako historické mesto kontrastuje s moderným Sahagúnom. Prezrieme si ako obe mestá, tak i malú pyramídu z teotihuacánskych čias, ktorá sa nachádza pod vyhasnutou sopkou Xihuingo (3240 m) týčiacou sa nad oboma mestami.

Xihuingo

5 deň – Centro Vacacional IMSS Malintzi (štát Tlaxcala)

  • odchod do Centro Vacacional IMSS Malintzi (3082 m, štát Tlaxcala), kde sa utáboríme, a to či už doslovne v stanoch alebo v chatkách, ktoré tam sú k dispozícii. Záleží od toho, či ešte budú voľné. Toto centrum sa nachádza pod sopkou La Malinche (4461m), na ktorú sa na druhý deň pokúsime vystúpiť.

La Malinche

6 deň – La Malinche (4461 m, pomedzie štátov Puebla a Talxcala)

  • za skorého rána pokus o výstup na vrchol La Malinche. Čas výstupu je 6-7 hodín, výškový rozdiel je takmer 1400 m. Úspech sa kvôli počasiu a zdravotnému stavu (vysokohorská choroba) nedá zaručiť. Ide sa ale naľahko, všetky veci zostanú v tábore. Po výstupe je návrat späť do tábora, takže kto sa nebude na túto túru cítiť pripravený, môže ostatných počkať

  • po zostupe presun do mesta Puebla.

Puebla, Mexico

7 deň – Puebla

  • Puebla (hlavné mesto rovnomenného štátu) je typické koloniálne mesto (t.z., že nebolo postavené na predhispánskom osídlení), ktorého historické centrum je zaradené do Svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Množstvo historických pamiatok, príjemné centrum ako i výhľady na už spomenuté najvyššie mexické hory robia Pueblu atraktívnou. Návšteva susednej Choluly.

Puebla, Mexico

8 deň – Acapulco (štát Guerrero)

  • odchod do Acapulca na pobreží Tichého oceánu. Ide o svetoznáme letovisko s nádhernou zátokou a plážami. Po príchode sa pôjdeme vykúpať na pláž Caleta a večer sa pôjdeme pozrieť na La Quebradu – skalný útes, z ktorého miestni clavadistas (skokani do vody) skáču do mora. Ide jednu z najznámejších atrakcií mesta.

La Quebrada

9 deň – Acapulco (štát Guerrero)

  • kúpanie na jednej z pláži v acapulskej zátoke. (počas novembra 2023, bolo Acapulco značne poškodené hurikánom Otis. Z toho dôvodu je možné, že vyberieme inú lokalitu na relax pri pobreží)

Acapulco

10 deň – Acapulco (štát Guerrero)

  • okrem pláží je možné navštíviť aj miestne múzeum. Acapulco totiž v koloniálnej dobre predstavovalo kľúčový prístav na pacifickom pobreží, z ktorého sa realizoval celý obchod Španielska s Čínou. Múzeum sa nachádza v koloniálne pevnosti Fuertes de San Diego ktorá kedysi chránila acapulský prístav. (počas novembra 2023, bolo Acapulco značne poškodené hurikánom Otis. Z toho dôvodu je možné, že vyberieme inú lokalitu na relax pri pobreží)

Acapulco

11 deň – Ciudad de México

  • presun z Acapulca na letisko v Ciudad de México a odlet domov.

---------------------------------

Termín: 2. polovica januára 2023 (11 dní čistého času, deň príletu sa nepočíta)

Cena: 

  • 1290 Euro pri počte od 8 ľudí + letenka cca 700-800e
  • 1390 Euro pri počte 6 ľudí + letenka cca 700-800e

V cene je: ubytovanie, komplet doprava minibusom, vstup (a parkovanie) do národných parkov, organizácia, odborný výklad počas celej cesty.

Gestor výletu špecialista na domorodé kultúry a civilizácie amerického dvojkontinentu so špecifickým zameraním na Mezoameriku - Radoslav Hlúšek. Do Mexika chodí pravidelne, skúma indiánskej kultúry, na najvyššej hore Mexika - Pico de Orizaba (5 636m) bol 3x.

V cene nie je: Jedlo, to je po vlastnej osi. V cene nie je ani vstupné na archeologické lokality! Streetfoot je v Mexiku k dispozícii všade, avšak väčšinou otvárajú medzi 9.00 a 10.00.

Pre vyzbieranú skupinu dobrodruhov zorganizuje výlet Chac Mool.

Mexická kuchyňa

Mexická strava je pestrá a záleží na regióne. Základom je však vždy kukuričná placka (tortilla), ktorá sa podáva ku všetkému. Uprednostňujem a odporúčam rôzne druhy tacos a quesadillas (do tortilly zabalené všetko možné). Je to sýte, chutné a bezpečné (zažívacie ťažkosti môžu totiž nastať. Ide o tzv. Moctezumovu pomstu. Vzhľadom na krátkosť pobytu je lepšie sa jej vyhnúť, tacos a quesadillas sú v tomto prípade ideálne). Výborné sú aj rôzne typy tzv. cemitas (niečo ako kebab; sú typické pre Pueblu). Fazuľa, či ryža na rôzny spôsob, pečené mäso, veľa zeleniny a ešte viac ovocia, to všetko dopĺňa mexickú kuchyňu a dá sa zohnať takmer všade. Piť iba balenú vodu!!!

Čo sa liekov týka, tak živočíšne uhlie, prípadne Reasec (kvôli možným zažívacím ťažkostiam), niečo na zníženie teploty (Paralen,...) a nejaké širokospektrálne antibiotikum (napr. Sumamed).

Počasie – nemalo by pršať, ale treba sa pripraviť na teplotné rozdiely medzi dňom (25, možno i 30) a nocou (pokojne 0 i menej). Je to (sub)tropické pásmo + vysoká nadmorská výška (pod 2000 m pôjdeme len pri návšteve Acapulca), preto tie rozdiely.

Treba si vziať stan, spacák, karimatku, termoprádlo (kvôli táboreniu pod La Malinche) – AK SA PODARI ZAJEDNAT CHATKY, TAK BEZ STANU A KARIMATKY.

Program sa môže meniť v závislosti na konkrétnej situácii. V Mexiku totiž platí, že „my máme hodinky, oni čas“. Po časovej stránke sa tam nedá nič plánovať presne. Pokus o výstup na La Malinche však môžeme garantovať.

Program sa môže zmeniť aj podľa leteniek.

Ako sme sa mali na našich predošlých výletoch?